ΠΑΕ Παναθηναϊκός: Υπάρχει σύστημα επηρεασμού της διαιτησίας

Τη συνεχιζόμενη δράση ενός υπόγειου συστήματος στην ΕΠΟ που ευνοεί σταθερά συγκεκριμένη ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος -παρά το γεγονός ότι μέλη της ΕΠΟ διώκονται σε βαθμό κακουργήματος για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο- καταγγέλλει σε επιστολή - κόλαφο προς την Ομοσπονδία η ΠΑΕ Παναθηναϊκός σύμφωνα με Τα Νέα. Η επιστολή κοινοποιείται επίσης προς τον αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου και τον αθλητικό εισαγγελέα.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η πράσινη ΠΑΕ αναφέρεται στις εγκληματικές διαιτησίες της φετινής σεζόν στους αγώνες του Ολυμπιακού με αντίπαλο τον Αστέρα, τον ΠΑΣ Γιάννινα και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό καθώς και στον ορισμό - πρόκληση του Σταύρου Μάνταλου στον αποψινό αγώνα των πράσινων στην Ξάνθη.

«Δυστυχώς διαφαίνεται ότι συντρέχει περίπτωση να υπάρχουν πρόσωπα σε μία εγκληματική οργάνωση που δεν αρκούνται μόνο στο να δημιουργούνται συνθήκες με τις οποίες ευνοείται σταθερά συγκεκριμένη ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος αλλά θέλουν να τιμωρήσουν να κάνουν επίδειξη δύναμης και να εκφοβίσουν εκείνους που επιδιώκουν την κάθαρση και τη διεξαγωγή ενός πρωταθλήματος με ίσους όρους» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της προς την ΕΠΟ η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αναφέρουν Τα Νέα.

Καταλήγοντας, η πράσινη ΠΑΕ καθιστά σαφές δεν θα ανεχθεί συμπεριφορές που θα υποδηλώνουν ότι ένα διεφθαρμένο σύστημα συνεχίζει να δρα προκειμένου να καθορίζει νικητές και ηττημένους και να αποκομίζει τεράστια κέρδη από παράνομο στοιχηματισμό.

Αναλυτικά η επιστολή του Παναθηναϊκού: 

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με την παρούσα είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε τον τρόπο λειτουργίας αλλά και την φαινομένη συνέχιση δράσης ενός συστήματος, που πρόσφατα -μετά την ολοκλήρωση εισαγγελικής έρευνας- είχε ως αποτέλεσμα την άσκηση ποινικής δίωξης για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης (συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση) και δωροδοκία-δωροληψία στο ελληνικό ποδόσφαιρο κατά 16 ατόμων, μεταξύ των οποίων φέρονται ως κατηγορούμενοι 4 παράγοντες της ΕΠΟ, 2 πρόσωπα από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, τουλάχιστον 3 διαιτητές αλλά και μέλη επιτροπών, μαζί με δύο παράγοντες ΠΑΕ.

Δυστυχώ εκ μέρους των διωκόμενων, στους οποίου κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες συμπεριλαμβάνεστε και εσείς προσωπικώς, καθώς και οι κ.κ Μπριάκος, Δούρος από την ΚΕΔ, δεν έχει επιδειχθεί η στοιχειωδώς ευθιξία που θεωρούμε οτι θα ήταν επωφελής για το ελληνικό ποδόσφαιρο ώστε να διασκεδασθούν και οι ανησυχίες και οι αμφιβολίες όλων μας, αλλά και να καταδειχθεί η διάθεση αυτοκάθαρσης εκ μέρους εκείνων, οι οποίοι κόπτονται για την διατήρηση του αυτοδιοίκητου, στην έννοια του οποίου ασφαλώς περιλαμβάνονται η διαφάνεια, η ισονομία και η χρηστή διοίκηση.

Αντίθετα, ενώ συνεχίζουν να παρατηρούνται φαινόμενα που ξεπερνούν τις κατ' αντικειμενική άποψη περιπτώσεις ελληνικής κακής διαιτησίας και δημιουργούν σαφείς υπόνοιες, αν όχι ενδείξεις, για υπόγειες διαδρομές, η ΚΕΔ/ΕΠΟ αντί να επιλέξει τον δρόμο της αυτοκάθαρσης, επιλέγει να εκδίδει ανακοινώσεις, οι οποίες μάλιστα ομοιάζουν ανατριχιαστικά με δηλώσεις αθλητικού παράγοντα ποδοσφαίρου που δημοσιεύονται σήμερα 17.12.2014 στην αθλητική εφημερίδα ΓΑΥΡΟΣ (σελ. 4). Κοινού περιεχομένου δηλώσεις παραγόντων και ανακοινώσεις θεσμικών οργάνων, θυμίζουν το «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης» και είναι ολοφάνερο οτι προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το φίλαθλο κοινό, διαστρεβλώνοντας την ανάδειξη διαφθοράς και τις διαμαρτυρίες προάσπισης εννόμων συμφερόντων σε δήθεν βρώμικο παιχνίδι εκβιασμού.

Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε αναλυτικά την διαιτησία Σπάθα στο παιχνίδι Αστέρα Τρίπολης-Ολυμπιακού την 9η αγωνιστική. Αρκούν τα δημοσιεύματα του Τύπου με την έντονη κριτική και οργή του κόσμου, αλλά κυρίως η δήλωση του αιφνής αποπεμφέντος ξένου διαιτητή κ. Ντάλλας, αρμόδιου για ορισμούς και αξιολογήσεις οτι «χειρότερη διαιτησία δεν έχω ξαναδεί».

Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε εμείς για το παιχνίδι Ολυμπιακού-ΠΑΣ Γιάννενα για την 13η αγωνιστική. Αρκούν τα δημοσιεύματα του Τύπου, η αποδοκιμασία του κόσμου, αλλά και τα σφυρίγματα των ίδιων των φιλάθλων της γηπεδούχου ομάδας.

Θα θυμίσουμε όμως το ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού την 8η αγωνιστική όπου ανακόπηκε κανονικά επίθεση του Παναθηναϊκού που με μεγάλες πιθανότητες θα οδηγούσε σε ισοφάριση στα τελευταία λεπτά, κυρίως όμως για το λόγο οτι ούτε ο διαιτητής, ούτε ο παρατηρητής είδαν την δολοφονική επίθεση από φιλάθλους στον τερματοφύλακά μας, που εξελίχθηκε μπροστά στα μάτια τους και η μόνη τους αγωνία ήταν να αποβάλουν τον προπονητή του Παναθηναϊκού από το γήπεδο.
Θα αναρωτηθούμε δε ποιος ο λόγος μεταβολής της άποψης του παρατηρητή του τελευταίου αγώνα της ομάδας (14η αγωνιστική) εντός έδρας με τον Πανθρακικό κου Τσορτανίδη, ο οποίος ενώ μετά τη ήξη του αγώνα έδωσε συγχαρητήρια στον διαιτητή Ζαχαριάδη για την απόλυτα επιτυχή διεκπεραίωσή του έργου του εις επήκοον τρίτων, αιφνής αποφάσισε να τον παραπέμψει με βαθμολογία 7,9 (αντίστοιχη της οργιαστικής διαιτησίας Σπάθα στον ως άνω αγώνα Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός) λόγω μη αποβολής με κόκκινη κάρτα του ποδοσφαιριστή μας Μπούρμπου, που έπρεπε να έχει δείξει σε μαρκάρισμα στο 57ο λεπτό του αγώνα. Αληθεύει κ. Πρόεδρε οτι ο παρατηρητής Τσορτανίδης είναι κουμπάρος με τον φερόμενο ως ποινικά διωκόμενο κ. Δούρο;
Δυστυχώς διαφαίνεται οτι συντρέχει περίπτωση να υπάρχουν πρόσωπα σε μία εγκληματική οργάνωση που δεν αρκούνται μόνο στο να δημιουργούνται συνθήκες με τις οποίες ευνοείται σταθερά συγκεκριμένη ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά θέλουν να τιμωρήσουν, να κάνουν επίδειξη δυνάμεως και να εκφοβίσουν εκείνους που επιδιώκουν την κάθαρση και τη διεξαγωγή ενός πρωταθλήματος με ίσους όρους ή όσους φέρουν εις πέρας αξιοπρεπώς το έργο τους.
Στις ανωτέρω ενδεικτικές περιπτώσεις ενδεικτικές περιπτώσεις θλιβερής και ύποπτης απόδοσης για τη διαιτησία και την ΚΕΔ, ο ορισμός του κ. Μάνταλου όσο και ο ορισμός του βοηθού κ. Καραβασίλη, από όποιον και αν εάν έγινε, στον επικίμενο εκτός έδρας αγώνα της ομάδας μας με την Ξάνθη, δεν αφήνει περιθώρια να μην θεωρήσουμε προκλητικές τις συγκεκριμένες επιλογές, ενθυμούμενοι και τον αγώνα της ομάδας στην τελευταία αγωνιστική της περσινής περιόδου στο ίδιο γήπεδο.

Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε την πλούσια προϊστορία του κ. Μάνταλου, όχι μόνο σε σφυρίγματα κατά του Παναθηναϊκού αλλά και τις σαφείς αναφορές στο όνομά του, όπως προκύπτει και από τα πορίσματα των εισαγγελικών ευρευνών του 2011 και του 2014 σε συνομιλίες παραγόντων του ποδοσφαίρου, όπου φαίνεται να τυγχάνει ιδιαίτερης προτίμησης για «τοποθέτηση» του σε συγκεκριμένους αγώνες, μεταξύ των οποίων και η δική σας συνομιλία με τον προόεδρο του Ολυμπιακού από πακιστανικό και κινέζικο τηλέφωνο.

Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές οτι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν θα ανεχτεί συμπεριφορές που θα υποδηλώνουν οτι ένα διεφθαρμένο σύστημα συνεχίζει να δρα, προκειμένου να καθορίζει τους νικητές και τους ηττημένους, ανεξάρτητα από την αγωνιστική απόδοση των ομάδων και να αποκομίζει τεράστια κέρδη από παράνομο στοιχηματισμό.

Θα αποτελούσε τεράστιο σφάλμα να θεωρεί εκ μέρους κ. Πρόεδρο οτι η παρούσα υποβάλλεται για την εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων ή για την απόσπαση ευνοϊκής μεταχείρισης.
Είναι μία καθαρή τοποθέτηση σε άτεχνες προσπάθειες δια έμμεσως ανακοινώσεων, όπως η σημερινή.

Η διοίκηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει υποχρεώση αλλά και σαφή δεδηλωμένη βούληση να συμβάλει στην επίτευξη καθαρών πρωταθλημάτων και θα δρα προς την κατεύθυνση αυτή και μόνο, όποιο και εάν είναι το κόσμος, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι απεκδύεται των δικαιωμάτων της για την προστασίων των έννομων συμφερόντων της και την αποκατάσταση κάθε βλάβης.

Ο δε Πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι πάντα στην διάθεση της δικαιοσύνης...»

Πηγή: Πηγή: Τα Νέα