Πειθαρχικές διώξεις ανοίγει η UEFA σε βάρος Αλβανίας και Σερβίας

Πειθαρχική δίωξη άσκησε η αρμόδια επιτροππή της UEFA σε Σερβία και Αλβανία για τα επεισόδια στο μεταξύ τους παιχνίδι για τα προκριματικά του Euro 2016.

Οι γηπεδούχοι κλήθηκαν σε απολογία για ρίψη κροτίδων και φωτοβολίδων, χρήση λειζερ, εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο και ανεπαρκή οργάνωση σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας.

Από την άλλη πλευρά, εξίσου βαριές είναι οι κατηγορίες και για τους φιλοξενούμενους τόσο σχετικά με την άρνησή τους να αγωνιστούν όσο και για την εμφάνιση της σημαίας της «Μεγάλης Αλβανίας» πριν το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου.

Η απόφαση της UEFA θα γίνει γνωστή στις 23 Οκτωβρίου.

Τα επεισόδια άρχισαν όταν τηλεχειριζόμενο αεροπλανάκι που μετέφερε σημαία-μήνυμα της Μεγάλης Αλβανίας, που περιελάμβανε τη Σερβία, την Ήπειρο αλλά και την Κέρκυρα, εμφανίστηκε πάνω από το γήπεδο της Παρτιζάν στο Βελιγράδι.

Όταν άρχισε να πέφτει το ιπτάμενο όχημα, ένας σέρβος ποδοσφαιριστής έπιασε το σχοινί που κρεμόταν από το λάβαρο και το κατέβασε με σκοπό να το απομακρύνει από τον αγωνιστικό χώρο. Οι αλβανοί ποδοσφαιριστές έτρεξαν προς το μέρος του και προσπάθησαν να του το πάρουν.

Άρχισαν διαπληκτισμοί ενώ μια ομάδα σέρβων φιλάθλων εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο. Κάποιος από αυτούς γρονθοκόπησε έναν αλβανό ποδοσφαιριστή και ο διαιτητής ζήτησε από τους παίχτες των δύο ομάδων να μπουν στα αποδυτήρια.

Ο αγώνας τελικά διακόπηκε στο 41ο λεπτό, με το σκορ στο 0-0.

Ένταση και σε πολιτικό επίπεδο

Πάντως, οι δύο χώρες δεν φαντάζουν πρόθυμες να απολογηθούν για το περιστατικό.

Υποδοχή ηρώων επιφύλαξαν στην αλβανική εθνική ομάδα στο αεροδρόμιο των Τιράνων περίπου 3.000 οπαδοί, κρατώντας σημαίες της χώρας.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα συνεχάρη τους παίχτες της εθνικής ομάδας για «τη χαρά που μας έδωσαν», προσθέτοντας πως ήταν «παρών με την καρδιά» στην υποδοχή στον αερολιμένα.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Ράμα έκανε λόγο για «φριχτή εμφάνιση» των Σέρβων και τόνισε πως η Αλβανία κέρδισε στο γήπεδο.

«Το ποδόσφαιρο δεν πρέπει να αρπάζεται από εξτρεμιστές. Περήφανος για την αλβανική ομάδα. Έδειξες κουράγιο και ωριμότητα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι.

«Σχεδιασμένη ενέργεια πολιτικής πρόκλησης» χαρακτήρισε τα επεισόδια από την πλευρά του Βελιγραδίου ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, κάνοντας λόγο για «άνευ προηγουμένου γεγονός σε ποδοσφαιρικό αγώνα».

Διερωτήθηκε μάλιστα πώς θα αντιδράσουν Ε.Ε. και UEFA.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ