Πρώτη και αήττητη η Ελλάδα με νίκη χαρακτήρα επί της Αργεντινής

Στη φάση των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ προκρίθηκε η Εθνική, η οποία επικράτησε με 79-71 της Αργεντινής, κατέλαβε την πρώτη θέση του Β' Ομίλου με πέντε νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και εξασφάλισε πως δε θα χρειαστεί να συναντήσει την οικοδέσποινα Ισπανία πριν τους ημιτελικούς.

Αντίπαλος της Εθνικής για το εισιτήριο στα προημιτελικά είναι η Σερβία, η οποία προκρίθηκε τέταρτη από τον Α Όμιλο. Το τζάμπολ του αγώνα είναι την Κυριακή, στις 19:00 το απόγευμα.

Σε περίπτωση νίκης, η Ελλάδα θα αναμετρηθεί την Τετάρτη με το νικητή του ζευγαριού Βραζιλία-Αργεντινή για μία θέση στους ημιτελικούς, όπου, εκτός απροόπτου, θα θα κληθεί να παλέψει με την Ισπανία.

Νίκη χαρακτήρα

Η «επίσημη αγαπημένη» πήρε τα ηνία του αγώνα από το πρώτο δεκάλεπτο, το οποίο ολοκλήρωσε με προβάδισμα 12 πόντων (28-16), ενώ στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου έφτασε να προηγείται έως και με 19 πόντους.

Ωστόσο, η αλμπισελέστε αποδείχτηκε πολύ περήφανη για να εγκαταλείψει τον αγώνα όπου κρινόταν η πρώτη θέση του ομίλου, και με συνεχή αντεπίθεση από τα μέσα της τρίτης περιόδου μείωσε τη διαφορά μέχρι και τους 2 πόντους (70-68), 4 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη.

Στο σημείο εκείνο, η νεαρή ομάδα του Φώτη Κατσικάρη αποδείχτηκε ψύχραιμη και ικανή να διαχειριστεί την πρόκληση, «ανοικοδομώντας» σταδιακά μία διαφορά ασφαλείας 8 πόντων, με ένα σερί 6-0 σε διάστημα περίπου 90 δευτερολέπτων.

«Κερασάκι στην τούρτα» ήταν το τελευταίο, υπέροχο καλάθι της αναμέτρησης, που είδε το Νίκο Ζήση να τροφοδοτεί τον Γιάννη Μπορούση στο ζωγραφιστό και τον σέντερ της ομάδας να πασάρει πίσω από την πλάτη στον Γιώργο Πρίντεζη, που τελείωσε τη φάση, διαμορφώνοντας το τελικό 79-71.

Κορυφαίοι της Εθνικής ήταν ο Νίκος Καλάθης, με 18 πόντους, και ο Γιάννης Μπουρούσης, που πέτυχε το τρίτο του νταμπλ-νταμπλ, με 16 πόντους και 15 ριμπάουντ, Τεράστια ήταν και η συνεισφορά του Νίκου Ζήση, τόσο στο οργανωτικό σκέλος (5 ασίστ) όσο και στο ρόλο του ψύχραιμου βετεράνου που πήρε σωστές αποφάσεις στα κρίσιμα τελευταία λεπτά.

Σημαντικά σημεία

Ενδεικτικό πάντως της ποιότητας της Εθνικής είναι πως η γαλανόλευκη προηγούνταν για 37 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα στον αγώνα, ενώ οι λατινοαμερικάνοι είχαν κεφάλι στο σκορ μόνο 19 δευτερόλεπτα.

Τέλος, ανεξάρτητα από το τι θα επακολουθήσει, πρέπει να σημειωθεί πως η Ελλάδα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στη φάση των ομίλων ως μία από τις τρεις αήττητες ομάδες, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισπανία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ