Κλείσιμο

Αποκλείστηκε η Εθνική, αλλά μας έκανε υπερήφανους! (videos)

Η πορεία της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο σταμάτησε στη φάση των «16» και την Κόστα Ρίκα, μετά την ήττα στα πέναλτι (5-3) και το 1-1 στη διάρκεια του κανονικού αγώνα. Μυθική η ισοφάριση στο 92' με τον Σωκράτη, χαμένες ευκαιρίες στην παράταση.Μοιραίος ο Φάνης Γκέκας στα πέναλτι.

Η Ελλάδα έφτασε μια ανάσα από το όνειρο, έχασε την μεγάλη ευκαιρία στο 120' να πάρει την πρόκριση στους «8» κι αποκλείστηκε στα πέναλτι με το χαμένο πέναλτι του Φάνη Γκέκα! 

Στο πρώτο δεκάλεπτο, οι δυο ομάδες μπήκαν εμφανώς αγχωμένες και μουδιασμένες, με αποτέλεσμα να υποπέσουν σε αβίαστα λάθη, που δεν τους στοίχησαν.

Η Ελλάδα συνέχισε να είναι στατική και νωθρή στην ανάπτυξή της, ωστόσο και οι Κοσταρικανοί που είχαν κατοχή κι έκαναν παιχνίδι δεν κατάφεραν να απειλήσουν.


Το ματς δεν διεκδικούσε δάφνες ποιότητας και φτάνοντας προς το φινάλε του ημιχρόνου ήρθε η πιο μεγάλη ευκαιρία του αγώνα και ήταν για την Ελλάδα.

Ο Χολέμπας κινήθηκε από αριστερά, έβγαλε εξαιρετική σέντρα στο δεύτερο δοκάρι εκεί που πετάχτηκε ο Σαλπιγγίδης (37') και έπιασε το πλασέ στην κίνηση, όμως ο Νάβας έκανε την απόκρουση του αγώνα κρατώντας ανέπαφη την εστία του με τη μπάλα να βγαίνει κόρνερ.

Το ημίχρονο λοιπόν βγήκε «αναίμακτα» για τις δυο άμυνες, με τις δυο ομάδες να μην ρισκάρουν με αποτέλεσμα το θέαμα να μην αρέσει στην εξέδρα, που γιούχαρε στο φινάλε του ημιχρόνου.

Κι ενώ η Ελλάδα φάνηκε να μπαίνει πιο δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο, η Κόστα Ρίκα ευτύχησε να ανοίξει το σκορ σε μια φάση που η άμυνα της «γαλανόλευκης» κοιμήθηκε. Ο Μπολάνιος κινήθηκε από αριστερά, πάσαρε παράλληλα στο ύψος της περιοχής, εκεί που δεν υπήρχε χαφ να κόψει τον Ρουίς, ενώ και τα στόπερ σάστισαν.

Ο άσος της Κόστα Ρίκα έκανε ένα πλασεδάκι στην αριστερή γωνία, ο Καρνέζης έμεινε όρθιος, ο Σωκράτης δεν βγήκε στη μπάλα κι έτσι άνοιξε το σκορ στο 52'. Ο Σάντος άλλαξε γρήγορα την διάταξη της ομάδας, ρίχνοντας στο ματς τον Μήτρογλου αντί του Σάμαρη και η Εθνική έπαιξε με δυο κόφτες και δυο επιθετικούς.

Στο 67' ο Ντουάρτε έκανε φάουλ για δεύτερη κίτρινη κι ο Γουίλιαμς τον έστειλε στα αποδυτήρια αφήνοντας την Κόστα Ρίκα με 10 παίκτες και την Ελλάδα να έχει μισό ημίχρονο για να φέρει τα πάνω κάτω. Η Ελλάδα έπαιξε σαν τη γάτα με το ποντίκι την Κόστα Ρίκα, που είχε στο νου της μόνο την άμυνα. Η τύχη ήταν με το μέρος της «γαλανόλευκης» που κατάφερε να στείλει το ματς στην παράταση σε… νεκρό χρόνο!

Ο Παπασταθόπουλος είχε κάνει κούρσα κατεβάζοντας τη μπάλα κι έμεινε ψηλά για την επίθεση. Η μπάλα έφτασε στα καρέ των Κοσταρικανών, ο Γκέκας έκανε ωραίο γυριστό σουτ, ο Νάβας έδιωξε, όμως ο Σωκράτης πήρε το ριμπάουντ και έστειλε με το καλάμι τη μπάλα στα δίχτυα για να φέρει το ματς στο 1-1 στο 90+1'! Η Ελλάδα είχε ευκαιρία να κλέψει την πρόκριση, όμως ο Νάβας είπε «όχι» στον Μήτρογλου, που έπιασε εξαιρετική κεφαλιά στο 90+3'.

Έτσι λοιπόν οδηγηθήκαμε στην παράταση!


Η Ελλάδα συνέχισε στο ίδιο μοτίβο και στην παράταση κλείνοντας την Κόστα Ρίκα μέσα στην περιοχή της και πίεσε για το γκολ της πρόκρισης. Ο Κατσουράνης βρέθηκε σε θέση βολής στο 102' όμως το πλασέ του από καλή θέση βρήκε σε πόδι αμυντικού και πέρασε κόρνερ.

Και στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε. Η Κόστα Ρίκα αμυνόταν με νύχια και με δόντια και η Ελλάδα πάλευε για να βρει το «χρυσό» γκολ που δεν θα την έστελνε στον προημιτελικό με την Ολλανδία. Στο 113' η Ελλάδα έχασε μεγάλη ευκαιρία όταν βγήκε σε κόντρα πέντε με δύο, όμως άργησε να γίνει η πάσα, ο Λάζαρος σούταρε, όμως ο Νάβας έδιωξε με γροθιές.

Η τελευταία φάση της παράτασης έμελλε να είναι και η ευκαιρία του αγώνα. Ο Μήτρογλου πήρε κεφαλιά πάσα από τον Γκέκα, όμως ο Νάβας τον νίκησε στο τετ-α-τετ διώχνοντας τη μπάλα σε κόρνερ! Στο τέλος του αγώνα αποβλήθηκε ο Φερνάντο Σάντος για διαμαρτυρία και είδε τα πέναλτι από τη φυσούνα…

Τα πέναλτι

1-0 ο Μπόρχες

1-1 ο Μήτρογλου

2-1 ο Ρουίς

2-2 ο Χριστοδουλόπουλος

3-2 ο Γκονζάλες

3-3 ο Χολέμπας

4-3 ο Κάμπελ

4-3 χαμένο πέναλτι Γκέκας

5-3 ο Ουμάνια

ΣΚΟΡΕΡ: 52' Ρούις – 90+1' Παπασταθόπουλος

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Γουίλιαμς (Αυστραλία)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 42' Ντουάρτε, 48' Τεχέδα, 56' Γρανάδος, 70' Ρουίς, 90' Νάβας – 36' Σάμαρης, 72' Μανωλάς

ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 67' Ντουάρτε (δεύτερη κίτρινη)

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ: Νάβας, Γκονζάλες, Ουμάνια, Μπόρχες, Ντουάρτε, Μπολάνιος (83' Μπρένες), Κάμπελ, Ρουίς, Ντίας, Γκαμπόα (76' Ακόστα), Τεχέδα (66' Κουμπέρο)

ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Χολέμπας, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Καραγκούνης, Σάμαρης (58' Μήτρογλου), Μανιάτης (78' Κατσουράνης), Χριστοδουλόπουλος, Σαλπιγγίδης (69' Γκέκας), Σαμαράς

Πηγή: skai.gr