Κλείσιμο

"Έπεσε" εύκολα ο Ολυμπιακός(ήττα με 88-71 απο την Ρεάλ Μαδρίτης)

 O Ολυμπιακός ηττήθηκε εύκολα με 88-71 από την Ρεάλ στο πρώτο ματς των πλέι οφ. «κλειδί» ο Μπουρούσης που «εγκλώβισε» τον Σπανούλη.

Παίζοντας εξαιρετικά μόνο στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός δεν ήταν δυνατό να «σπάσει» την έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης στην αποψινή (15/4) πρώτη «μάχη» των δύο ομάδων για τα πλει οφ. Ηττήθηκε με 88-71 και πλέον κοιτάει το δεύτερο παιχνίδι της σειράς, την Πέμπτη στις 20:00 και πάλι στην Ισπανία.

Σημείο «κλειδί» στην άνετη επικράτηση των Μαδριλένων, η «αθόρυβη» αλλά πολύ ουσιώδης παρουσία του Γιάννη Μπουρούση. Ο Ελληνας σέντερ μπορεί να σημειώσει μόλις 6π.π. αλλά μάζεψε 7 ριμπ. και κυρίως, αποτέλεσε το πολυτιμότερο «εργαλείο» στην άμυνα της ομάδας του, ειδικά πάνω στον Βασίλη Σπανούλη.

Ηταν ο παίκτης που έκλεινε όλους τους διαδρόμους στον γκαρντ των Πειραιωτών και που έβγαινε πάνω στα σουτ του όταν αυτός ξέφευγε από τους προσωπικούς αντιπάλους του (Γιουλ ή Ντάρντεν). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σπανούλης σημείωσε ελάχιστους από τους συνολικά 18 πόντους του, όταν ο Μπουρούσης ήταν στο παρκέ.

Φοβερή εμφάνιση από τον Ρούντι Φερνάντεθ, που είχε 20π., 6ριμπ., 5 ασίστ, τρία κλεψίματα και μόλις 1 λάθος σε 30 λεπτά συμμετοχής! Ηταν μάλιστα εκείνος που ξεκόλλησε την Ρεάλ στο τρίτο δεκάλεπτο και την βοήθησε να καθαρίσει το ματς. Πολύτιμοι και οι Μίροτιτς

Επίσης ο Ολυμπιακός επέτρεψε στους Ισπανούς να σουτάρουν με 65% στα δίποντα (26/40), να κυριαρσήσουν στα ριμπάουντ (31-25 εκ των οποίων τα 10 επιθετικά), ενώ οι παίκτες του υπέπεσαν σε 15 λάθη. Στα θετικά το 8/16 τρίποντα, τα οποία όμως δεν αρκούσαν.


Εντυπωσιακός ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο Πάμπλο Λάσο θέλησε να εξουδετερώσει τον Βασίλη Σπανούλη. Ο Βάσκος τεχνικός είχε δώσει εντολή στους Ντάρντεν και Γιουλ να παίζουν εναλλάξ (από επίθεση σε επίθεση!) τον Ελληνα γκαρντ, ενώ σε περίπτωση που επιχειρούσε να διεισδύσει προς το καλάθι τότε μπροστά έβρισκε τον Μπουρούση!

Ο Λαρισαίος ήταν εγκλωβισμένος σε όλο το πρώτο δεκάλεπτο και μαζί του όλος ο Ολυμπιακός που ήταν εξαιρετικά άστοχος και νευρικός, υποπίπτοντας ήδη επτά λάθη! Αντιθέτως η Ρεάλ είχε μπει με φοβερή αυτοπεποίθηση κάνοντας αυτό που ξέρει να κάνει πολύ καλά. Να τρέχει, να σουτάρει και να επιτίθεται μέσω του εξαιρετικού passing game στο οποίο είναι ικανότατη.

Έτσι με ηγέτη τον Μίροτιτς (9π.) και φοβερά ποσοστά (9/13 διπ., 2/5τριπ.) οι Μαδριλένοι ξέφυγαν από πολύ νωρίς (15-5 στο 5') ενώ το δεκάλεπτο έκλεισε στο βαρύ 27-12!


Ηταν λογικό ότι κάποια στιγμή ο Ολυμπιακός θα αντιδρούσε, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε ήταν άμεσος και εμφατικός. Τα πάντα άρχισαν από την ασφυκτική άμυνα που αποδιοργάνωσε εντελώς την Ρεάλ Μαδρίτης και της προξένησε εμφανές πρόβλημα ψυχολογίας. Ελλείψη του Μπουρούση τον οποίο ο Λάσο απέσυρε λόγω φάουλ (2) ο άποντος ως τότε Σπανούλης ζεστάθηκε για τα καλά, σημειώνοντας 12π. (με 3/5 τρίποντα) στην δεύτερη περίοδο! Επίσης παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο όπως οι Σίμονς, Σλούκας και ειδικά ο Πρίντεζης έδωσαν ενέργεια και πολλές επιθετικές λύσεις και επέτρεψαν στην ομάδα του Μπαρτζώκα να σημειώσει 29π.!

Ετσι οι πρωταθλητές Ευρώπης όχι μόνο μείωσαν αλλά ισοφάρισαν τρεις φορές (40-40 στο 18'), φέρνοντας τα πάνω-κάτω! Ωστόσο στο τελευταίο δίλεπτο δεν υπήρξε συγκέντρωση, ενώ ένα τρίποντο του Ροντρίγκεθ στην εκπνοή του ημιχρόνου έδωσε «αέρα» 7π. (48-41) σε μια Ρεάλ που έδειχνε προβληματισμένη απέναντι στον επανακάμψαντα Ολυμπιακό.



Κι ενώ οι ερυθρόλευκοι είχαν φέρει το παιχνίδι εκεί που ήθελαν, το τρίτο δεκάλεπτο εξελίχθηκε σε εφιάλτης. Ο Ρούντι Φερνάντεθ επιδόθηκε σε ένα απίστευτο επιθετικό κρεσέντο (10π. στο διάστημα αυτό) σκοράροντας με όποιον τρόπο ήθελε είτε με λέι απ, είτε με απίθανα τρίποντα. Ηταν εμφανές ότι ο Περπέρογλου δεν μπορούσε να περιορίσει τον εκρηκτικό Ισπανό, ο οποίος έφερε την ομάδα του στο +17 (66-49)!

Ουσιαστικά, το μόνο ευχάριστο για τον Ολυμπιακό ήταν ότι ο Μπουρούσης φορτώθηκε με 4 φάουλ... Αλλωστε με τον Ελληνα σέντερ στο παρκέ, ο Σπανούλης είχε σημειώσει μόλις 3π. στην περίοδο αυτή.



Τελικά όμως αν και ο Λάσο απέσυρε τον Μπουρούση για αρκετά λεπτά στο τελευταίο δεκάλεπτο, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν κατάφεραν να επανέλθουν εκ νέου. Η Ρεάλ αυτή την φορά ήταν απόλυτα προετοιμασμένη και δεν επέτρεψε να συμβεί ότι στο δεύτερο μισό του πρώτου ημιχρόνου. Με τρίποντο του Τυνήσιου και ύψους 2.17 Μεϊρί το σκορ έγινε 81-63 στο 35' και κάπου εκεί τελείωσαν τα πάντα.

Αλλωστε ο Ολυμπιακός έκανε αρκετές κακές επιλογές, στην επίθεση, είχε χαλαρή άμυνα και γενικά δεν μπόρεσε να ακολουθήσει σε ένα παιχνίδι που πήγε στους 88 πόντους...

Τα δεκάλεπτα: 27-12, 48-41, 70-56, 88-71

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Λάσο): Ντρέιπερ, Φερνάντεθ 20(4), Ρέγες 9, Ντίεθ 2, Μίροτιτς 15, Ροντρίγκεθ 12(1), Ντάρντεν 7, Γιουλ 12(2), Μπουρούσης 6(7ριμπ.), Σλότερ 2, Μεϊρί 3(1).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΌΣ (Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ 6(2), Σερμαντίνι 5, Ντάνστον 6, Σπανούλης 18(4), Περπέρογλου 2, Παπαπέτρου 2, Σλούκας 7(1), Σίμονς 8, Πρίντεζης 10, Μάντζαρης 5, Λοτζέσκι 2.

Πηγή: skai.gr