Χάνει τον τίτλο της πρέσβειρας Ολυμπιακών Αγώνων η Ισιμπάγιεβα;

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να χάσει τον τίτλο της πρέσβειρας των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η ρωσίδα χρυσή ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια Γέλενα Ισιμπάγιεβα, λόγω των πρόσφατων αμφιλεγόμενων σχολίων της για την ομοφυλοφιλία, όπως άφησε να εννοηθεί το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ.

«Θα το εξετάσουμε εν ευθέτω χρόνω», δήλωσε λιτά ο 71χρονος βέλγος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κατά την τελευταία του συνέντευξη Τύπου πριν από την ολοκλήρωση της 12χρονης θητείας του. Ο κ. Ρογκ είχε ονομάσει την Ισιμπάγιεβα πρέσβειρα το 2010.

Το όλο ζήτημα προέκυψε κατά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Μόσχας, όπου η «τσαρίνα των αιθέρων», όπως αποκαλούν την Ισιμπάγιεβα, είχε υπερασπιστεί τον αμφιλεγόμενο νόμο που ισχύει στη Ρωσία και απαγορεύει την ομοφυλοφιλική «προπαγάνδα» σε ανηλίκους. Στη Ρωσία, «βλέπουμε τους εαυτούς μας ως φυσιολογικούς ανθρώπους, όπου τα αγόρια είναι με τα κορίτσια και τα κορίτσια με τα αγόρια», υποστήριξε σε δηλώσεις της στα αγγλικά η Ισιμπάγιεβα, για να ανασκευάσει μια ημέρα αργότερα, υποστηρίζοντας ότι τα λόγια της παρεξηγήθηκαν.

Ο νόμος, που θεωρείται ομοφοβικός έχει προκαλέσει ανησυχίες όσον αφορά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι που θα φιλοξενήσει η Ρωσία τον ερχόμενο το Φεβρουάριο. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της ΔΟΕ επανέλαβε ότι θέλει προφορικές και γραπτές «διαβεβαιώσεις» από τη Ρωσία ότι θα σεβαστεί τον Ολυμπιακό Χάρτη, ο οποίος απαγορεύει κάθε μορφή διάκριση. «Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι οι Αγώνες διοργανώνονται σε ένα κυρίαρχο κράτος και η ΔΟΕ δεν μπορεί να ελπίζει σε παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις», συμπλήρωσε ο Ζακ Ρογκ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει δεσμευθεί πως θα τηρήσει τους Ολυμπιακούς κανόνες, αποσαφηνίζοντας ωστόσο πως ο νόμος για την ομοφυλοφιλική προπαγάνδα παραμένει σε ισχύ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο