«Θα φάμε "ξύλο", αλλά θα φτάσουμε στον στόχο»


Αποφασισμένος να περάσει στον Παναθηναϊκό την αγωνιστική φιλοσοφία του είναι ο Γιάννης Αναστασίου, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο των νεαρών ποδοσφαιριστών, αναφέρθηκε στο μέλλον και έθεσε ως στόχο τη δημιουργία παναθηναϊκής ταυτότητας.

Η προετοιμασία ολοκληρώθηκε και ήρθε η ώρα για έναν συνολικό απολογισμό. Πως την έχετε δει κομμάτι-κομμάτι μέσα από τα δικά σας μάτια και με τα τελευταία φιλικά που δώσατε στην Ολλανδία;

«Ηταν μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα προετοιμασία και αρκετά πρωτόγνωρη. Ούτε εσείς έχετε συνηθίσει να παρακολουθείτε προετοιμασίες με τόσο μικρό ρόστερ και με τόσα νέα παιδιά. Αλλά αυτή ήταν μία απόφαση που πήραμε ένα γκρουπ ανθρώπων και με το αποψινο κλείσιμο της προετοιμασίας δείχνει ότι η απόφαση αυτή ήταν σωστή. Κοιτάμε να δώσουμε την ευκαιρία σε πολλά νέα παιδιά του Παναθηναϊκού, που προέρχονται από την ακαδημία, που δουλεύουν πάνω σε μία συγκεκριμένη φιλοσοφία και την εφαρμόζουμε και στην πρώτη ομάδα, ούτως ώστε να υπάρχει συνέχεια. Η εικόνα της ομάδας όλο αυτό το διάστημα ήταν κάτι παραπάνω από καταπληκτική.

Τα παιδιά έδειξαν τρομερή διάθεση, είχαν πάρα πολύ καλή συμπεριφορά και στην προπόνηση και στο ξενοδοχείο και γενικότερα σε όποια δραστηριότητα είχε η ομάδα. Είχαν διάθεση για να μάθουν και ήταν ανοικτοί σε όποια πληροφορία τους δίναμε. Από την άλλη δέχθηκαν τρομερή πίεση, ψυχολογική, συναισθηματική, σωματική, γιατί δεν ήταν και τόσο εύκολο γι' αυτούς να διαχειριστούν μία κατάσταση σαν κι αυτή. Γι' αυτό και όλο το επιτελείο προσπαθούσαμε να τους έχουμε διαρκώς σε μία διάθεση και σε ένα κλίμα ότι είμαστε σε φάση εκμάθησης. Και λάθος να κάνουμε δεν πειράζει, ούτως ώστε να αποκτήσουν εμπιστοσύνη και να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται ένας παίκτης που παίζει στον Παναθηναϊκό.

Δεν είχαν παραστάσεις από τέτοια παιχνίδια. Επαιζαν με παιδιά της ίδιας ηλικίας και ξαφνικά βρέθηκαν να παίζουν ευρωπαϊκά παιχνίδια, φιλικά μεν, αλλά εκπροσωπώντας τον Παναθηναϊκό. Και γι' αυτούς ήταν τεράστιο βάρος. Και μπορούσαμε να το διακρίνουμε στην απόδοση ορισμένων, που το άγχος δεν τους άφηνε να λειτουργήσουν. Και θα έλεγα ότι είναι μία προετοιμασία που κύλησε πολύ καλά. Δεν είχαμε καθόλου προβλήματα πειθαρχίας ή οργάνωσης. Το ξενοδοχείο και οι εγκαταστάσεις ήταν πολύ καλά, τα φιλικά ήταν πολύ δυνατά. Στο τελευταίο παιχνίδι υπήρχε τρομερή κούραση, τρομερή κόπωση απ' όλα τα παιδιά. Και γι' αυτό δεν είχαμε και τόσες πολλές επιλογές και προσπαθήσαμε να αυτοσχεδιάσουμε.

Με κύριο στόχο να μην επιβαρύνουμε τους παίκτες, αλλά να τους προστατεύσουμε και από πιθανούς τραυματισμούς. Και το αποτέλεσμα ήταν το τελευταίο πράγμα που μας ενδιέφερε. Για εμάς ήταν σημαντικό να δούμε κάποια πράγματα που δουλεύουμε στην προπόνηση κι αυτό έγινε στο τελευταίο ματς σε μεγάλο βαθμό. Βγάλαμε αρκετούς συνδυασμούς, η ομάδα είχε μία αρχή στο παιχνίδι της. Νομίζω ότι σταδιακά και με την έλευση ορισμένων έμπειρων παικτών, αυτά τα παιδιά θα πάρουν την απαιτούμενη βοήθεια και αυτοπεποίθηση. Και με την υποστήριξη και του τεχνικού τιμ, μόνο καλύτεροι θα μπορούν να γίνουν. Αν συνεχίσουν μ' αυτή τη διάθεση και με αυτό το πνεύμα, ο Παναθηναϊκός θα έχει για τα επόμενα χρόνια μια ιδιαίτερα καλή φουρνιά Ελλήνων παικτών...».

-Αυτή η βελτίωση που είδαμε το ματς με τη Γάνδη, μόλις δύο μέρες μετά το φιλικό με την Ανόρθωση, είναι ένα... στοίχημα, ότι αυτή η δουλειά σιγά-σιγά βγαίνει; Η κυκλοφορία για παράδειγμα ήταν πάρα πολύ καλή...

«Εγώ δεν θα ήθελα να χρησιμοποιήσω τη λέξη στοίχημα. Θα έλεγα πως όντως η κυκλοφορία ήταν πολύ καλή, υπάρχουν στοιχεία που καθημερινά βάζουμε στο παιχνίδι μας κι αυτά τα παιδιά προσπαθούν να τα δείξουν. Οπως σας είπα έχουν τρομερή πίεση και τρομερό άγχος γι' αυτό κι εμείς προσπαθούμε να τους έχουμε λίγο ελεύθερους. Να αποφασίζουν μόνοι τους, να προβληματίζονται, να μας λένε πως νιώθουν. Στο τελευταίο ματς με τη Γάνδη, η εικόνα της ομάδας προήλθε καθαρά από δική τους σκέψη. Ηταν πράγματα που δουλέψαμε κι απλά κάνοντας ένα μίτινγκ πριν από το παιχνίδι, τους είπαμε να γράψουν σε ένα χαρτί, ξεχωριστά οι αμυντικοί και οι τερματοφύλακες, οι μέσοι και οι επιθετικοι τα στοιχεία πάνω στα οποία έχουμε κάνει προπονήσεις όλες αυτές τις μέρες.

Τι έχουμε δουλέψει και τι έχουμε ζητήσει. Η κάθε γραμμή έγραψε κάποια πράγματα και μετά τους είπαμε ότι θα αποφασίσουν από μόνοι τους, διαλέγοντας τρία πράγματα που δουλέψαμε τις περασμένες μέρες. Ποια δηλαδή θα ήταν επί της ουσίας η τακτική μας για το φιλικό με τη Γάνδη, η οποία θα στηριζόταν πάνω σε πράγματα που έχουμε ήδη δουλέψει. Αυτά που μας έγραψε η κάθε γραμμή, τα χωρίσαμε και τα κολλήσαμε στον τοίχο για να τα δούμε. Το μόνο που τους είπαμε δε, ήταν "το πιστεύετε; Αυτά είναι που δουλέψαμε, βγείτε και δείξτε τα. Εμείς σας έχουμε εμπιστοσύνη. Από εσάς εξαρτάται. Και λάθος να κάνετε δεν υπάρχει πρόβλημα από τη στιγμή που η σκέψη θα είναι σωστή».

-Μέχρι τώρα τι σας άρεσε στην προετοιμασία και τι δεν σας άρεσε κι εκτιμάτε πως θα πρέπει να πέσει το βάρος τις επόμενες 5-6 εβδομάδες μέχρι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα;

«Μου άρεσε βασικά η διάθεση που έδειξαν όλοι. Και πως όλοι προσπαθούν να εφαρμόσουν αυτά που λέμε. Να έχουμε σωστή κυκλοφορία, να έχουμε καλή ανάπτυξη και τακτική. Να έχουν ταχύτητα στην πάσα και στη σκέψη. Στο τελευταίο κομμάτι, δηλαδή στην ταχύτητα της σκέψης έχουμε ακόμη ένα θέμα και πρέπει να βελτιωθούμε. Νομίζω ότι χάνουμε λίγο στο θέμα του μαρκαρίσματος, γιατί η επικοινωνία μας δεν είναι ακόμη στο επίπεδο που πρέπει να είναι για να λύνουμε αυτά τα προβλήματα. Εκεί νομίζω με την έλευση ορισμένων πιο έμπειρων παικτών και την προσαρμογή του Μέντες, ο οποίος θα μάθει καλύτερα και τα ελληνικά (ήδη έχει αρχίσει να μαθαίνει λέξεις για να συνεννοείται), η βελτίωση στην επικοινωνία της ομάδας θα είναι πολύ μεγάλη.

Η προετοιμασία αυτή μας έδινε καθημερινά μεγάλη ενέργεια και όρεξη, γιατί έπρεπε καθημερινά να φτιάχνουμε το πλάνο, να είμαστε κοντά στους παίκτες και να τους κάνουμε να έχουν εμπιστοστοσύνη στις δυνατότητές τους. Σε ότι αφορά το τελευταίο ματς, σαν εικόνα παιχνιδιού, η ομάδα δείχνει πως προσπαθεί να κάνει σωστά πράγματα. Να έχει σωστή ανάπτυξη, καλή κυκλοφορία, κίνηση χωρίς τη μπάλα, να παίζει γρήγορα και νομίζω και με τις προσθήκες που θα γίνουν θα αποκτήσει μεγαλύτερη ποιότητα η ομάδα και θα γίνει πιο αποτελεσματική».

-Φέτος έχουν έρθει έτσι τα πράγματα, ώστε επί της ουσίας να ετοιμάζεστε για δύο διαφορετικές προετοιμασίες. Μία αυτή που ολοκληρώθηκε στην Ολλανδία και θα αξιολογήσετε σύντομα τα νέα παιδιά κι άλλη μία μίνι προετοιμασία με τα φιλικά, όπου θα ενσωματωθούν και οι υπόλοιποι παίκτες που περιμένετε...

«Ολα τα παιδιά που ήταν εδώ, από τη στιγμή που ανήκουν στην ομάδα του Παναθηναϊκού, ήταν σημαντικό για εμάς να πάρουν μία ιδέα για το τι είναι Παναθηναϊκός και ποιες είναι οι απαιτήσεις όταν παίζεις στο υψηλό επίπεδο. Μπαίνοντας σ' αυτό το επίπεδο λοιπόν, ήταν σημαντικό για εμάς να δούμε το πως θα πάνε συνολικά, διότι σίγουρα κάποια απ' αυτά τα παιδιά θα γυρίσουν στην ακαδημία, το οποίο είναι και το πιο φυσιολογικό. Η εξέλιξή τους και η παρακολούθησή τους εντούτοις θα είναι πάρα πολύ έντονη και θα τους δίνει τη δυνατότητα αρκετά συχνά την εβδομάδα, 3-4 φορές, να ανεβαίνουν και να κάνουν προπονήσεις με την πρώτη ομάδα.

Και νομίζω ότι αυτό θα είναι και το μεγαλύτερο κέρδος. Οσο οι ίδιοι θα ανεβαίνουν και θα συνεχίσουν να το πιστεύουν όλο αυτό. Διότι ξέρετε, είναι λίγο και θέμα ψυχολογίας αυτή η μετάβαση από την πρώτη ομάδα, ξανά στην ομάδα Νέων ή από τους Νέους να ανεβαίνεις στην ανδρική ομάδα. Είναι δύσκολο κομμάτι, αλλά εκεί θα φανεί πραγματικά και το ποιοι από τους «μικρούς» το θέλουν και το πιστεύουν ότι όταν θα είναι έτοιμοι, θα πάρουν την ευκαιρία τους. Εμείς θα παρακολουθούμε πολύ στενά τις προπονήσεις και την εξέλιξή τους. Από εκεί και πέρα, στο δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας δεν θα συμμετέχουν όλοι αυτοί οι "μικροί", αλλά το γκρουπ θα είναι μεικτό και από νεαρούς, αλλά και από πιο έμπειρους παίκτες που θα ενσωματωθούν στην ομάδα».

-Υπάρχουν δηλαδή κάποιοι παίκτες που έχουν ξεχωρίσει από τους «μικρούς» και θα έχουν μόνιμη θέση στο ρόστερ της ανδρικής ομάδας;


«Θα πρέπει να κάνουμε πρώτα μία αξιολόγηση μαζί με τους συνεργάτες μου, να δούμε πως το είδε ο καθένας για να πάρουμε μία απόφαση από κοινού, που θα είναι η καλύτερη δυνατή και γι' αυτά τα παιδιά αλλά και για την ομάδα. Και παράλληλα να... προστατέψουμε και κάποια παιδιά. Γιατί π.χ. αν παίξει κάποιος πολύ νωρίς και βγάλει μεγάλη πίεση, δεν τον βοηθάς μ' αυτόν τον τρόπο, αλλά του κάνεις περισσότερο κακό παρά καλό. Το σίγουρο πάντως είναι ότι πλέον έχουμε μία καθαρή εικόνα για κάθε παίκτη, μετά απ' αυτό το πρώτο διάστημα της προετοιμασίας».

-Λογικά πάντως στις 17-18 Αυγούστου που ξεκινάει το πρωτάθλημα θα περιμένουμε να δούμε έναν καλύτερο Παναθηναϊκό και βάσει της δουλειάς που θα γίνει, αλλά και λόγω των προσθηκών που θ' ακολουθήσουν...

«Εμείς αυτό που πιστεύουμε είναι ότι θα δούμε έναν Παναθηναϊκό που θα έχει σωστή φιλοσοφία. Αυτό είναι το πρώτο μέλημά μας. Να έχουμε σωστή φιλοσοφία και ξεκάθαρη κατεύθυνση μέσα στο γήπεδο. Να γνωρίζει πολύ καλά ο κάθε παίκτης, στη θέση που θα παίζει τι θα πρέπει να κάνει. Κι όσοι αποκτήσουμε μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος, θα είναι παίκτες που θα έχουν εμπειρία απ' αυτό το σύστημα και θα είναι σε θέση να βοηθήσουν και τους μικρούς να αποφορτιστούν από την πίεση. Σίγουρα η εικόνα της ομάδας θα είναι διαφορετική στην έναρξη του πρωταθλήματος και έχουμε πλέον 5-6 εβδομάδες περιθώριο για να χτίσουμε κάτι καλό. Ελπίζω σύντομα να έρθουν κοντά μας και οι παίκτες με τους οποίους είμαστε σε διαπραγματεύσεις για να μπορέσει η ομάδα να λειτουργήσει και να είναι όπως πρέπει...».

-Ο Μπεργκ έρχεται στην Αθήνα από τη Δευτέρα. Τι προσδοκάτε απ' τον Σουηδό, όχι μόνο σαν στράικερ, αλλά συνολικά σαν προσωπικότητα;

«Από το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας, είπαμε ότι στόχος μας θα είναι να χτίσουμε μία ομάδα που πάνω απ' όλα θα έχει υγεία μέσα στα αποδυτήρια. Δηλαδή ο κάθε ένας να γνωρίζει ποιες είναι οι ευθύνες του και οι αρμοδιότητές του και πάνω απ' όλα να σέβεται την ομάδα που είναι και τη φανέλα που φοράει. Να σέβεται τους ανθρώπους γύρω του και να προσπαθεί για το καλύτερο για την ομάδα. Ε, όλα τα παιδιά που έχουν έρθει κι αυτά που προσπαθούμε να φέρουμε στον Παναθηναϊκό το πρώτο που κοιτάμε είναι να έχουν αυτόν τον χαρακτήρα που ζητάμε για να ταιριάξουν σ' αυτή τη φιλοσοφία.

Δεν θέλουμε να έχουμε... παρατράγουδα και να ασχολούμαστε με πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο. Ο Μπεργκ από πλευράς χαρακτήρα είναι ένα παιδί... διαμάντι, όπως κι όλοι όσοι έχουν έρθει μέχρι τώρα στην ομάδα. Από εκεί και πέρα ευελπιστούμε πως θα βρει γρήγορα το ρυθμό του και πως θα έρθει σε μία καλή κατάσταση, ώστε να κάνει τη... δουλειά του και να βάλει τα γκολ».

-Για την Ελλάδα εκτιμάτε πως είναι ένας στράικερ που θα κάνει μόνος του τη διαφορά;

«Ναι. Μην ξεχνάμε πως είναι άλλο πράγμα το Αμβούργο και το επίπεδο του γερμανικού πρωταθλήματος κι άλλο το ελληνικό. Είναι ένας παίκτης που "έχει" το γκολ. Και ο τρόπος που θέλουμε να παίξουμε, ταιριάζει με το στυλ του. Πιστεύουμε ότι θα δημιουργούμε φάσεις και θέλαμε έναν επιθετικό που θα τελειώνει τις φάσεις αυτές μέσα στην περιοχή και θα έχει πάντα την αίσθηση του γκολ. Ξεκινάς πάνω σ' ένα πλάνο και μ' αυτό προχωράς.

Ο Μπεργκ και με το όνομα που έχει και με την ηλικία του, άλλες εποχές θα ήταν πολύ δύσκολο να έρθει στην Ελλάδα. Κι ο ίδιος όμως πίστεψε σ' αυτό το πρότζεκτ, το ασπάστηκε και είδε κάποιους ανθρώπους που έχουν ένα πλάνο και τον εμπιστεύονται. Και είναι πλέον ευκαιρία και για τον Μάρκους να δείξει πως μπορεί να επιστρέψει σε υψηλό επίπεδο. Και παίζοντας καλά με τον Παναθηναϊκό θα ανοίξει ξανά για τον ίδιο και η πόρτα της εθνικής ομάδας της πατρίδας του. Αν κάνει αυτά που μπορεί, θα ανεβάσει επίπεδο την ομάδα».

-Πως βλέπετε την ενσωμάτωση του Μέντες στην ομάδα;

«Η εκτίμησή μου είναι πως ο Μέντες θα μπει στη φιλοσοφία της ομάδας και θα ενσωματωθεί πιο γρήγορα απ' όλους. Είαι αρκετά έξυπνος και ήδη έχει αρχίσει να λέει ελληνικές λέξεις, για να προσαρμοστεί άμεσα και να επικοινωνεί καλύτερα με τους παίκτες του. Οπως σας είπα είναι σημαντικό σκέλος στο παιχνίδι μας η επικοινωνία. Είναι ένας παίκτης που μιλάει πολύ μέσα στο γήπεδο και θα πρέπει να μάθει να λέει τα σωστά πράγματα».

-Πότε εκτιμάτε ότι θα είναι σε ένα καλό επίπεδο; Ο ίδιος μας είχε πει σε περίπου 3 εβδομάδες...

«Συμφωνώ. Σε τρεις εβδομάδες θα είναι πλέον σε ένα πολύ καλό επίπεδο και νομίζω ότι με την έναρξη του πρωταθλήματος θα είναι 100% έτοιμος. Σίγουρα δεν έχει αγωνιστικό ρυθμό, αλλά είναι επαγγελματίας κι έχει πολύ καλή "βάση" και υποδομή. Δουλεύοντας λοιπόν σωστά και βρίσκοντας έναν ρυθμό θα φτάσει στο επίπεδο που θέλουμε...».

-Ο Μπεργκ, ο Μέντες, ο Μπαϊράμι, μπορούν να γίνουν ηγέτες του νέου Παναθηναϊκού;

«Είναι τελείως διαφορετικές προσωπικότητες και οι τρεις τους. Αλλά θα έλεγα ότι και οι τρεις τους, μαζί με τον Ζέκα που δείχνει αυτή τη στιγμή τρομερά ηγετικά προσόντα αλλά και τον Καρνέζη πως μπορούν να τραβήξουν τους μικρότερους. Κι αυτό είναι ευτύχημα για την ομάδα μας, το ότι έχουμε μία τέτοια πεντάδα παικτών και αντίστοιχα θα έρθουν στην πορεία και κάποιοι άλλοι. Πάντα σε κάθε ομάδα υπάρχει κι ένας ηγέτης. Ο Μέντες είναι για παράδειγμα ηγετική προσωπικότητα, το έχει από τη φύση του αυτό το στοιχείο. Αυτός θα έχει κάποια παραπάνω ηγετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τους υπόλοιπους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και οι υπόλοιποι δεν θα βοηθήσουν».

-Στον υπό μεταγραφήν στόπερ τι αγωνιστικά χαρακτηριστικά ζητάτε;


«Κάθε χώρα έχει διαφορετικό τρόπο προσέγγισης στους αμυντικούς της. Στην Ελλάδα τον θέλουμε να είναι καθαρά αμυντικός και όταν καμιά φορά παίζει... μπάλα, λέμε ότι είναι πολύ... soft. Τον θέλουμε πιο δυνατό και agressive στη μονομαχία. Οπότε το πρώτο μέλημά μας είναι πως επειδή θα βρεθούμε πολλές φορές να παίξουμε σε ανοικτό γήπεδο είναι να έχει μία σχετική ταχύτητα. Είναι δύσκολο να βρεις αμυντικό που να ξέρει μπάλα και να είναι καλός στο ένας εναντίον ενός, γιατί τότε θα χρειαστείς πολλά εκατ. για να τον πάρεις.

Απλά προσπαθούμε να βρούμε έναν παίκτη που θα έχει ηγετικά χαρακτηριστικά και θα μπορέσει να βελτιώσει και να κατευθύνει και τους άλλους νεαρούς στόπερ της ομάδας μας. Εναν αμυντικό που θα μπορεί να κατεβάσει τη μπάλα μέχρι ένα σημείο και το κυριότερο θα έχει όπως είπα ταχύτητα και καλή αντίληψη, γιανα παίρνει σωστές τοποθετήσεις. Γιατί όταν θα αναγκάζεσαι να παίξεις ψηλά και σε ανοικτό γήπεδο χρειάζεται ρίσκο. Κι από την άλλη σαν παίκτης πρέπει να είσαι προσωπικότητα για να κατευθύνεις σωστά την άμυνα και να αποφύγεις τις δύσκολες καταστάσεις».

-Θα προσπαθήσετε να παίξετε ένα στυλ επιθετικό, που όμως θα αφήνει κενά στα μετόπισθεν. Είστε διατεθειμένος να πάρετε το ρίσκο των αρνητικών αποτελεσμάτων και στην πίεση που μπορεί να σας ασκηθεί για να γυρίσετε την ομάδα πιο πίσω και να πάτε για το αποτέλεσμα;

«Αν δεν το άντεχα δεν θα ήμουν εδώ. Η φιλοσοφία μας είναι συγκεκριμένη και ξέρουμε που πάμε και τι θέλουμε. Οταν πιστεύεις κάτι κι έχεις θέσει ένα στόχο, στο χέρι σου είναι να τον πετύχεις. Το καράβι που ξεκίνησε, εμείς θα το φτάσουμε εκεί που πρέπει. Θα φτάσει. Ξέρουμε ότι θα φάμε... ξύλο, θα φάμε "σφαλιάρες", αλλά να είστε σίγουροι ότι το καράβι θα φτάσει στο στόχο του και θα είναι αυτό που πρέπει. Κι όποιος το πιστεύει είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενος».

-Επειτα από δύο μήνες στο «τιμόνι» του Παναθηναϊκού, αισθάνεστε το ίδιο αισιόδοξος και δυνατός για το συγκεκριμένο πλάνο που είχατε τότε στο μυαλό σας;

«Πάρα πολύ...».

-Επειδή πέρσι παρατηρήθηκαν αρκετές αλλαγές κατά τη διάρκεια της σεζόν, θεωρείτε ότι η διοίκηση είναι σε θέση να αντέξει τους κραδασμούς που είναι πιθανόν να έρθουν μετά από 2-3 σερί ανεπιτυχή αποτελέσματα;

«Κοιτάξτε, είναι ποδόσφαιρο. Δεν μπορείς ποτέ να προδικάσεις κάτι. Αυτό που πιστεύω εγώ είναι πως όταν έχεις ένα πλάνο και το πιστεύεις, δεν μπορείς να αλλάζεις τη σκέψη σου και τη φιλοσοφία σου με 1-2-3 αρνητικά αποτελέσματα. Και ο... Γκουαρντιόλα όταν ξεκίνησε στη Μπαρτσελόνα τα δύο πρώτα αποτελέσματά του ήταν ήττες. Κι όμως η φιλοσοφία του παρέμεινε ίδια όπως και το σκεπτικό του. Δεν θέλω να πω ότι θα φτάσουμε και θα γίνουμε Μπαρτσελόνα, αλλά τουλάχιστον αυτό μας ενδιαφέρει εμάς και χαράξαμε σαν στόχο και σαν φιλοσοφία θα το πιστέψουμε και όλοι μαζί θα το στηρίξουμε.

Θα είναι δύσκολο,αλλά το σημαντικό είναι πως όλοι μας έχουμε αίσθηση του που είμαστε και που πάμε. Είναι αυτό που είπα και στα παιδιά πριν το τελευταίο φιλικό. "Αν το πιστέψετε και το πάμε όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αλλά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Και νομίζω ότι αυτό θα είναι το μότο μας και για φέτος και για τα επόμενα χρόνια του Παναθηναϊκού. Οτι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Βλέπετε κι εσείς πως έχουμε παικτες που δεν κοιτάνε την πάρτη τους, αλλά το πως θα βοηθήσουν ο καθένας ατομικά, πρώτα απ' όλα την ομάδα.

-Αρα δεν θα σας δούμε να τραβάτε πίσω την ομάδα εάν αρχίσουν να στραβώνουν τα αποτελέσματα. Δεν θα δούμε να αλλάζετε τη φιλοσοφία σας...

«Αλλαγή φιλοσοφίας δεν θα υπάρξει. Δεν μπορεί να δουλεύουμε συγκεκριμένα πράγματα εβδομάδες, μήνες και ξαφνικά να αλλάξουμε τη φιλοσοφία μας. Δεν βοηθάει ούτε τον παίκτη, ούτε την ομάδα αυτό το πράγμα. Οποιος έχει παίξει μπάλα μπορεί να το καταλάβει αυτό. Δεν γίνεται... Η φιλοσοφία μας θα παραμείνει ίδια κι αυτή θα ακολουθήσει και η ακαδημία μας. Και νομίζω ότι όλοι αυτό θέλουν. Να έχει ο σύλλογος μία... παναθηναϊκή φιλοσοφία, να προχωρήσει και να χτίσει πάνω σ' αυτή...».

-Είναι νωρίς για να μπούνε στόχοι;

«Πάντα είναι νωρίς όταν μία ομάδα βρίσκεται στην προετοιμασία της. Σας είχαμε πει και στην παρουσίαση πως δεν μας αρέσουν τα πολλά λόγια. Θέλουμε δουλειά, να προσφέρουμε έργο και πάνω απ' όλα τα παιδιά να παίζουν και να ευχαριστιούνται αυτό που κάνουν. Ο στόχος μας είναι για φέτος να παίξουμε καλό ποδόφαιρο και να κερδίσουμε όσα περισσότερα παιχνίδια γίνεται. Από εκεί και πέρα στο τέλος της σεζόν, θα δούμε που θα τερματίσουμε. Δεν θέλουμε δηλαδή να πούμε ότι θα τερματίσουμε εκεί, θα πάρουμε αυτό, θα κατακτήσουμε εκείνο... Θέλουμε να παίζουμε σωστό ποδόσφαιρο, να προσπαθούμε όλοι μαζί για τη νίκη. Και στο τέλος της σεζόν θα δούμε που θα βρίσκεται η ομάδα».

-Σαφώς και το ρόστερ είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. Σας προβληματιζει εντούτοις το γεγονός ότι σ' αυτά τα φιλικά η ομάδα έδειξε δυσκολία στο να πατήσει την αντίπαλη περιοχή;

«Σίγουρα μας προβληματίζει, αλλά μην ξεχνάμε πως αυτή τη στιγμή έχουμε κενά σε ορισμένες θέσεις. Η ανάπτυξή μας ωστόσο μέχρι έξω από την περιοχή, είτε πλάγια για σέντρα, είτε κάθετα είναι σωστή. Απλά εκεί μας λείπει το κάτι... παραπάνω. Η τελική πάσα ίσως, η κάθετη κίνηση. Αλλά δεν με φοβίζει, γιατί ξέρω ότι είναι κάτι που θα έρθει στην πορεία και θα μας βγει όταν έρθουν όλοι οι παίκτες».

-Οι ηγέτες του νέου Παναθηναϊκού θα είναι στον άξονα. Ο Μέντες σαν κόφτης, ο Μπεργκ στην επίθεση, ο στόπερ που θα αποκτηθεί. Λείπει άλλος ένας κρίκος από αυτή την αλυσίδα;

«Υπάρχει και ο Καρνέζης, αλλά και ο Ζέκα στον άξονα και δεν θεωρώ ότι θα μας λείψει κάποιος... κρίκος. Είναι πολύ σημαντικό ο άξονας να απαρτίζεται από παίκτες με προσωπικότητα και εμπειρία. Κι από εκεί και πέρα, μπορείς πάντα να κάνεις ορισμένες προσθήκες στις άλλες θέσεις».

-Με δεδομένου ότι ο Μπαϊράμι δείχνει πιο επιτελικός, το δεξιό εξτρέμ που θα αποκτήσει ο Παναθηναϊκός θα είναι ένας παίκτης που θα πατάει πιο πολύ περιοχή; Πιο γκολτζής;

«Ο Μπαϊράμι είναι ένας παίκτης που παίζει ακραίος. Εχει την τεχνική και τακτική εμπειρία και γνώση να παίξει σε διάφορες θέσεις ανάλογα με το σύστημα που θες να παίξεις. Εμάς το αρχικό μας πλάνο είναι να πατάνε περιοχή οι ακραίοι μας. Θέλουμε να ζητάνε το γκολ και να είναι πεινασμένοι γι' αυτό. Οχι μόνο να κάνει μία ντρίμπλα, μία σέντρα και μετά να... κάθεται να κοιτάει τη έγινε. Ο δεξιός εξτρέμ που θα αποκτηθεί λοιπόν θέλω ναέχει αυτά τα χαρακτηριστικά...»

-Ηταν η πρώτη σας προετοιμασία ως πρώτος προπονητής. Πως τη ζήσατε και εσείς αλλά και οι συνεργάτες σας;

«Το τεχνικό τιμ αποτελείται από άτομα που γνώριζα και για μένα ήταν πάρα πολύ σημαντικό, οι άνθρωποι που θα έχω δίπλα μου να έχουν πλήρη επίγνωση του που έρχονται, αλλά και να έχουν ακέραιο χαρακτήρα για να ταιριάξουν απόλυτα και να μην χρειαστεί διάστημα προσαρμογής. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι αντιμετωπίσαμε δυσκολίες. Είχαμε ένα πλάνοκαι κινηθήκαμε μέσα σε αυτό.

Απλά κάποιες φορές ίσως να αλλάξαμε λίγο μία άσκηση βάζοντάς της πολλές επαναλήψεις για να την καταλάβουν καλύτερα οι παίκτες και να καταννοήσουν κάνοντάς τη και δεύτερη και τρίτη φορά ποιο είναι το αντικείμενο της άσκησης και τι θέλουμε να βγάλουμε μέσα από εκεί. Κάθε εβδομάδα έχουμε από ένα στόχο και πάνω σ' αυτόν δουλεύουμε. Κάνουμε ορισμένες ασκήσεις που θέλουμε να είναι ευχάριστες για τους παίκτες, αλλά να είναι και πιεστικές πολύ. Να δουλεύουν σε τρομερη ένταση και να παίρνουν τα μηνύματα και τα ερεθίσματα για τον στόχο που έχουμε θέσει».

-Που θα ρίξετε το βάρος στο επόμενο στάδιο της προετοιμασίας;

«Κάθε εβδομάδα θέτουμε κι από ένα στόχο. Ακόμη και μετά την έναρξη του πρωταθλήματος θα έχουμε συγκεκριμένουε στόχους κάθε εβδομάδα πάνω στους οποίους θα δουλεύουμε. Και το πρωτάθλημα να ξεκινήσει, θα θέλουμε ακόμη πολύ δουλειά. Εχουμε πάρα πολλά πράγματα να βελτιώσουμε και πάρα πολλά να κάνουμε...».

-Αρκετοί θεωρούν ρίσκο το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός κάνει τριετή συμβόλαια, π.χ. σε έναν παίκτη όπως ο Μέντες, ο οποίος είναι σε μία σχετικά μεγάλη ηλικία. Εχουν μπει δικλείδες σε ανάλογες περιπτώσεις με τις οποίες θα μπορεί ο σύλλογος να αποδεσμευτεί, εάν δεν πάρει αυτά που ζητάει στο γήπεδο από κάποιους παίκτες;

«Εάν υπάρχει κάποιος παίκτης, ο οποίος είχε στο παρελθόν προβλήματα τραυματισμών, τόσο το κλαμπ, όσο και εμείς οι ίδιοι θα θέλουμε να διασφαλίσουμε την ομάδα. Ο στόχος μας ήταν το κλαμπ σε περίπτωση που βρεθεί σε δύσκολη θέση, να μπορεί να έχει την ευχέρεια να λύσει το οποιοδήποτε συμβόλαιο. Αλλά αυτά είναι θέματα που έχουν να κάνουν πιο πολύ με το διοικητικό κι αυτά μπορεί να σας τα αναλύσει καλύτερα η διοίκηση και ο Νίκος Νταμπίζας...».

-Ενα τέτοιο παράδειγμα πάντως θα μπορούσε να είναι ο Μαχαμαντού Ντιαρά...

«Οποιος παίκτης έρθει με βεβαρυμένο ιατρικό παρελθόν, ξέρουμε θα τον πάρουμε για συγκεκριμένους λόγους και η συμφωνία που θα γίνει, θα είναι προς όφελος του Παναθηναϊκού. Ο σύλλογος βρίσκεται σε μία δύσκολη κατάσταση και δεν θέλαμε να τον επιβαρύνουμε επιπλέον».

-«Απόστολος Νικολαϊδης». Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στο σπίτι του, το οποίο γεμάτο μπορεί να του δώσει άλλη δυναμική...


«Είναι ένα ιστορικό γήπεδο που έχει ταυτιστεί με πολύ μεγάλες επιτυχίες του Παναθηναϊκού. Προσωπικά είναι ένα γήπεδο που μου αρέσει πάρα πολύ γιατί όταν έπαιζα μπάλα παλιά στον Εθνικό, κάναμε προπόνηση στη Λεωφόρο. Οπότε είναι ένα γήπεδο που ξέρω πολύ καλά. Και ξέρω ότι για τον ποδοσφαιριστή ένα γήπεδο όταν έχει την ατμόσφαιρα που πρέπει σου δίνει φτερά. Σου δίνει μεγάλη ώθηση. Θα είναι ένα κίνητρο και για τους ίδιους τους παίκτες. Σε συνομιλίες που είχα με όλους και ειδικά με τους ξένους που δεν έχουν εικόνα από τη Λεωφόρο, μπορώ να σας πω ότι όλοι δήλωναν ενθουσιασμένοι και ανυπομονούν να παίξουν μπροστά σε ένα γεμάτο γήπεδο. Αυτό που ενδιαφέρει προσωπικά, είναι οι οπαδοί μας να στηρίξουν τα παιδιά. Να βοηθήσουν, ειδικά αυτά τα νέα παιδιά...».
Πηγή: skai.gr