Νίκη-θρίλερ για τον Παναθηναϊκό(67-66 την Ζαλγκίρις)

Με το… δεξί μπήκε στο Top-16 ο Παναθηναϊκός έστω και αν χρειάστηκε την άστοχη τελευταία επίθεση της Ζαλγκίρις, ώστε να επικρατήσει με 67-66.

Μία νίκη με πολλαπλά οφέλη και αναγνώσεις. Γιατί ναι μεν πάρθηκαν οι 2 βαθμοί απέναντι στην πιο φορμαρισμένη ομάδα της πρώτης φάσης στη διοργάνωση, αλλά πολύ περισσότερο εκείνο που μετρά είναι οι συνθήκες.

Γιατί ο Αργύρης Πεδουλάκης μπορεί να είχε μία πλήρη 12άδα αλλά επί της ουσίας είχε μόλις εννέα παίκτες διαθέσιμους. Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης δεν πάτησε καθόλου παρκέ, ενώ ο Δημήτρης Διαμαντίδης έμεινε σε αυτό μόλις για ένα τρίλεπτο, καθώς κανείς δεν ήθελε να ρισκάρει.

Και βέβαια ο Παναθηναϊκός έπαιζε ουσιαστικά δίχως… τεσσάρι. Ο Γκιστ έκανε το ντεμπούτο του, αλλά έδειξε πως ακόμα δεν γνωρίζει καλά- καλά τους συμπαίκτες του.

Ντεμπούτο, έστω και ευρωπαϊκό, έκανε και ο Τζέισον Καπόνο, αλλά η δική του παρουσία μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και ηγετική. Ο Αμερικανός είχε δικά του συστήματα, ώστε να μπορέσει να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά. Να σουτάρει.

Οι συμπαίκτες του στη δεύτερη περίοδο τον αξιοποίησαν όσο χρειαζόταν με αποτέλεσμα ο Αμερικανός μπόμπερ στα 6'39'' που έμεινε στο παρκέ να σημειώσει 14 (!) πόντους με 4/5 τρίποντα και 1/1 δίποντο. Έδειξε παράλληλα πως αν μείνει ελεύθερος τότε ο αντίπαλος θα έχει πρόβλημα.

Με τον Καπόνο λοιπόν καυτό, αλλά και τον Μάικ Μπράμος να κάνει ένα ακόμα εξαιρετικό παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός ήταν το απόλυτο αφεντικό στο πρώτο μέρος.

Οι «πράσινοι» έφτασαν να προηγούνται ακόμα και με +15 (38-23) κάνοντας ίσως το καλύτερο επιθετικά ημίχρονό τους στη διοργάνωση.

Βέβαια με απόντες δύο βασικούς παίκτες ρακέτας ήταν αναμενόμενο πως το παιχνίδι του Παναθηναϊκού θα πήγαινε στην περιφέρεια, αλλά πλέον ο Παναθηναϊκός έχει και πλάνο αλλά και παίκτες ώστε να παίξει από την περιφέρεια.


Η εικόνα της αναμέτρησης άλλαξε στο τρίτο δεκάλεπτο, με τους Λιθουανούς, παρότι δεν έπαιζαν στο ρυθμό που έχουν συνηθίσει μέχρι τώρα, να προσαρμόζονται στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού.

Έκλεισαν τα σουτ του Παναθηναϊκού, πίεσαν πολύ εκμεταλλευόμενοι την απουσία του μυαλού του Διαμαντίδη και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ροκανίσουν τη διαφορά (50-47 στο 27').

Όμως ο Μάικ Μπράμος συνέχιζε να δίνει λύσεις στην ομάδα του με το δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται και τον Παναθηναϊκό να έχει προβάδισμα πέντε πόντων (54-49).

Δύο τρίποντα, από τους Κσιστόφ Λαβρινόβιτς και Πόποβιτς, η Ζαλγκίρις έκανε την ολική της ανατροπή και προσπέρασε στο σκορ με 58-62.

Ο Μάρκους Μπανκς πήρε πάνω του οργανωτικά τον Παναθηναϊκό και με ένα δικό του τρίποντο και μία ασίστ ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 63-64. Αν μάλιστα τόσο ο ίδιος όσο και ο Λάσμε ήταν πιο εύστοχοι τα πράγματα ίσως να ήταν διαφορετικά (66-66, στο 39').

Οι δύο ομάδες έκαναν διαδοχικά λάθη… δίνοντας η μία το παιχνίδι στην άλλη! Στα 52'' ο Λάσμε έκανε το σκορ 67-66 και στα 28'' ο Πόποβιτς έκανε λάθος χάνοντας τη μπάλα στο κέντρο του γηπέδου.

Την τελευταία επίθεση του Παναθηναϊκού την πήρε ο Μπανκς, αλλά… πελάγωσε κάνοντας ένα λάθος από εκείνα που κρίνουν το παιχνίδι. Για καλή του τύχη, η Ζαλγκίρις δεν κατάφερε να σκοράρει στα 7'' που απέμεναν (άστοχος ο Ντάριους Λαβρινόβιτς) και η νίκη έμεινε στην Αθήνα.

Τα δεκάλεπτα: 22-13, 43-33, 54-49, 67-66

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 15 (5 τρ), Ματσιούλις 7, Καπόνο 16 (4 τρ), Ούκιτς 2, Λάσμε 14, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 3, Γκιστ 2, Μπανκς 8 (1 τρ)

Ζαλγκίρις (Πλάθα): Ντάρντεν 12 (2 τρ), Τζάαμπερ 8, Πόποβιτς 6 (2 τρ), Ν. Λαβρίνοβιτς 4, Γιανκούνας 9 (6 ριμπ), Καουκένας, Ντέλας, Κουζμίνσκας 7, Λαφαγιέτ 7, Κ. Λαβρίνοβιτς 13 (3 τρ)

Πηγή: skai.gr