Κλείσιμο

Η Μις Αφγανιστάν για τις ηθικές νικήτριες των Ολυμπιακών Αγώνων

Ιδιαίτερης αναφοράς, πέρα από τους Ολυμπιονίκες και τους αθλητές των ρεκόρ, αξίζουν και ορισμένοι αθλητές που έχουν έρθει στο Λονδίνο σπάζοντας κοινωνικά ταμπού και αψηφώντας ακόμα και απειλές κατά της ζωής τους. Η σπρίντερ από το Κατάρ, η επίσης σπρίντερ από το Αφγανιστάν και η τζουντόκα από τη Σαουδική Αραβία είναι ίσως τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα.

Η παρουσία της Ταχμίνα Κοχιστάνι από το Αφγανιστάν στα προκριματικά των 100 μέτρων γυναικών έφερε στη βρετανική πρωτεύουσα την πρώην Μις Αφγανιστάν, Βίντα Σαμαντζάι, η οποία έχει ιδρύσει μία φιλανθρωπική οργάνωση για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων γυναικών.

Το 2003 προκάλεσε την οργή των ανδρών συμπατριωτών της επειδή είχε τολμήσει να εμφανιστεί με μπικίνι στο διεθνή διαγωνισμό Μις Γη, τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς με αφγανική συμμετοχή από το 1974. Λίγα χρόνια πριν από τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό η 34χρονη σήμερα Βίντα είχε μετακομίσει μόνιμα στην Καλιφόρνια, θέλοντας να βρει χώρο για να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες της που καταπιέζονταν στο αυστηρό μουσουλμανικό καθεστώς της πατρίδας της.

«Ο λόγος που είμαι εδώ στο Λονδίνο είναι πολύ κοντά στην καρδιά μου», δήλωσε στον ΣΚΑΪ η Βίντα Σαμαντζάι. «Είμαι εδώ για να υποστηρίξω την αφγανική Ολυμπιακή ομάδα και κυρίως την Ταχμίνα Κοχιστάνι, που ναι μεν δεν είναι η πρώτη θηλυκή παρουσία για το Αφγανιστάν σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά είναι η μοναδική φέτος. Είμαι εδώ επίσης για να στηρίξω όλες τις αθλήτριες από αυστηρές μουσουλμανικές χώρες, που έχουν περάσει πολλά και που είμαι σίγουρη ότι αγχώνονται για το τι τους περιμένει όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους».

Η Βίντα Σαμαντζάι μιλά εκ πείρας. Το 2003 καταδικάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Αφγανιστάν για ανηθικότητα λόγω της δημόσιας εμφάνισής της με μπικίνι. «Είναι πολύ δύσκολο για τις κοπέλες που βρίσκονται στους Αγώνες, έως του σημείου να έχει απειληθεί η ζωή τους. Φαντάζομαι ότι ίσως έχουν απειληθεί και οι ζωές των συγγενών τους. Η εικόνα μιας σύγχρονης, αποφασισμένης κοπέλας αυτόματα καταδικάζεται σε χώρες όπως το Αφγανιστάν. Ο αγώνας είναι καθημερινός, τα εμπόδια πολλά. Αλλά γνωρίζω ότι οι Αφγανοί, γυναίκες και άντρες, αν αποφασίσουν ότι θέλουν να κάνουν κάτι θα το επιχειρήσουν, ανεξαρτήτως κινδύνων».

Το 2003 η κατάσταση ήταν ίσως ακόμα πιο δύσκολη. Έχει όντως παρατηρήσει πρόοδο ως προς την αντιμετώπιση των γυναικών σε χώρες όπως η δική της;

«Οπωσδήποτε. Ναι, ήμουν η πρώτη Μις Αφγανιστάν και έστειλα ένα μήνυμα στον κόσμο, αλλά μετά από μένα ακολούθησαν κι άλλες Μις Αφγανιστάν. Με έκανε πολύ χαρούμενη το γεγονός ότι άνοιξα την πόρτα και ενθάρρυνα και άλλες γυναίκες. Τώρα βλέπω τις αθλήτριες στους Ολυμπιακούς και λαμβάνω πολλά email από γυναίκες που έχουν πάρει θάρρος από τα δικά μου βήματα».

Το γεγονός ότι συμπατριώτισσές της επιδιώκουν την επαφή μαζί της ζητώντας συμβουλές την χαροποιεί ιδιαίτερα, είναι αυτό που την κάνει πιο περήφανη από όλα. Τονίζει ότι αντίθετα με άλλες επαγγελματικές υποχρεώσεις στα μηνύματα αυτά απαντά η ίδια: «Δεν αφήνω τη γραμματέα μου ή τους βοηθούς μου να απαντούν. Έκαναν όλο αυτό τον κόπο να με αναζητήσουν και να μου γράψουν, επομένως αξίζουν την προσοχή μου, γιατί να μην αφιερώσω έστω πέντε λεπτά να απαντήσω σε κάθε μήνυμα; Με βρίσκουν μέσω ίντερνετ, Twitter, Facebook κτλ. Κάποιες φορές προσπαθώ να βοηθώ και οικονομικά, μέσα από μη-κυβερνητικές οργανώσεις», λέει η Βίντα Σαμαντζάι
               Βίντα Σαμαντζάι

συγκινημένη. Εκεί που βουρκώνει όμως είναι όταν η συζήτηση επανέρχεται στην Ταχμίνα Κοχιστάνι, η οποία τερμάτισε μεν τελευταία στα προκριματικά των 100 μέτρων, αλλά ήταν ήδη από πριν νικήτρια.

«Λόγω των προπονήσεών της δεν έχω περάσει όσο χρόνο θα ήθελα μαζί της στο Λονδίνο. Αλλά ξέρω ότι ερχόμενη στη Βρετανία ανησυχούσε πολύ. Ξέρεις, ‘τι θα πουν οι Αφγανοί, πώς θα τους φανεί η εμφάνισή μου’, παρά τα γεγονός ότι και πάλι σχεδόν πλήρως καλυμμένη ήταν. Αλλά ακόμα και με το χιτζάμπ, ένα κορίτσι που ξεχωρίζει δεν γίνεται ακόμα εύκολα κατανοητό και αποδεκτό από τους Αφγανούς. Είμαστε ακόμα στη διαδικασία προόδου. Σίγουρα ανησυχεί και παλεύει μέσα της, αλλά είναι πραγματικά ικανοποιημένη που έχει κάνει τη διαφορά, ενθαρρύνοντας και άλλες κοπέλες», καταλήγει η πρώην Μις Αφγανιστάν, Βίντα Σαμαντζάι.

Πριν επιστρέψει στην Καλιφόρνια έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει ένα πράγμα: «Θα βγάλω την Ταχμίνα και τους συναθλητές της για δείπνο στο Λονδίνο. Έχω τόσα πολλά να της πω και τόσα να ακούσω».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο