Οι ΗΠΑ το χρυσό με ιστορικό ρεκόρ μεταλλίων από τον Φελπς

Οι ΗΠΑ κατέκτησαν για άλλη μια φορά το χρυσό στα 4Χ200μ. ελεύθερο ανδρών με 6:59.70 και ο Μάικλ Φελπς έφτασε τα 19 Ολυμπιακά μετάλλια και έγινε ο αθλητής που έχει κατακτήσει τα περισσότερα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς πέρασε την θρυλική Ρωσίδα γυμνάστρια Λαρίσα Λατίνινα, που είχε 18. Ταυτόχρονα έφτασε τα 15 χρυσά!

Το ασημένιο πήρε η Γαλλία και το χάλκινο η Κίνα.

Ο Μάικλ Φελπς έριξε και το τελευταίο «προπύργιο» των ρεκόρ που είχε απομείνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Αμερικανός κολυμβητής έφτασε σήμερα τα 19 μετάλλια στο σύνολο και ξεπέρασε την παλιά Σοβιετική πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής Λαρίσα Λατίνινα, η οποία είχε κερδίσει 18 μετάλλια στις διοργανώσεις από το 1956 έως και το 1964.

Ο 27χρονος σουπερστάρ, ο οποίος έκανε το Ολυμπιακό ντεμπούτο το 2000 στο Σίδνεϊ, κατέκτησε οκτώ μετάλλια (έξι χρυσά και δύο χάλκινα) στην Αθήνα και οκτώ χρυσά στο Πεκίνο, ενώ εδώ στο Λονδίνο, αν και δεν δείχνει σε καλή κατάσταση, πρόσθεσε στη συλλογή του ακόμη τρία και διεκδικεί άλλα τόσα. Ο Φελπς κατέχει ήδη το ρεκόρ των περισσότερων χρυσών μεταλλίων σε μία διοργάνωση, αλλά και στο σύνολο.

Αναλυτικά τα Ολυμπιακά μετάλλια του Μάικλ Φελπς:

ΑΘΗΝΑ 2004

Χρυσά: 100μ. πεταλούδα, 200μ. πεταλούδα, 200μ. μικτή ατομική, 400μ. μικτή ατομική, 4Χ200μ. ελεύθερο, 4Χ100μ. μικτή ομαδική

Χάλκινα: 200μ. ελεύθερο, 4Χ100μ. ελεύθερο



ΠΕΚΙΝΟ 2008

Χρυσά: 200μ. ελεύθερο, 100μ. πεταλούδα, 200μ. πεταλούδα, 200μ. μικτή ατομική, 400μ. μικτή ατομική, 4Χ100μ. ελεύθερο, 4Χ200μ. ελεύθερο, 4Χ100μ. μικτή ομαδική



ΛΟΝΔΙΝΟ 2012

Χρυσά: 4Χ200μ. ελεύθερο

Ασημένια: 200μ. πεταλούδα, 4Χ100μ. ελεύθερο

Ο Τσαντ Λε Κλος «αποκαθήλωσε» τον Φελπς

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας καθιέρωσαν τον (19χρονο τότε) Μάικλ Φελπς ως το νέο μεγάλο αστέρι της αμερικανικής κολύμβησης, τον άνθρωπο που θα αμφισβητούσε τα πρωτεία του Ιαν Θορπ. Στο Πεκίνο, το «φαινόμενο της Βαλτιμόρης» έκανε όλο τον κόσμο να παραμιλάει με τα οκτώ χρυσά μετάλλια που κατέκτησε και τα επτά παγκόσμια ρεκόρ που κατέρριψε. Αν δεν υπήρχε και ο Μπολτ, οι Ολυμπιακοί του 2008 θα ήταν αποκλειστικά δικοί του.

Το Λονδίνο, πάλι, φαίνεται πως σηματοδοτεί την αποκαθήλωσή του. Το είχαν «ψυλλιαστεί» όλοι, πριν καν ξεκινήσουν οι Αγώνες, όταν ο προπονητής του αποφάσισε να τον αποσύρει από τα 200μ. ελεύθερο. Και ήρθαν μετά οι απτές αποδείξεις: εκτός βάθρου στα 400μ. μικτή ατομική, δεύτερη θέση με την ομάδα 4Χ100μ. ελεύθερο και σήμερα η απώλεια της πρωτιάς και στο αγώνισμα στο οποίο μέχρι πρότινος θεωρείτο ανίκητος: τα 200μ. πεταλούδα.

Εστω και με διαφορά πέντε εκατοστών του δευτερολέπτου, ο Φελπς έχασε το χρυσό που φαινόταν πιο δύσκολο απ΄ όλα (τα ατομικά τουλάχιστον) να του ξεφύγει. Ο Τσαντ Λε Κλος ήταν αυτός που πανηγύρισε στον τερματισμό με 1:52.96, που αποτελεί ρεκόρ αγώνων και τον φέρνει στην τρίτη θέση όλων των εποχών, πίσω από τον Φελπς και τον Λάζλο Τσεχ. Ο 20χρονος Νοτιοαφρικανός, ο οποίος ως τώρα είχε για μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του ένα χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο 25άρας πισίνας, χάρισε στη χώρα του το δεύτερο τίτλο της στο Λονδίνο, ενώ μέχρι φέτος η Νότια Αφρική είχε ένα χρυσό κι αυτό σε ομαδικό αγώνισμα.

«Όταν ήμουν μικρός, ονειρευόμουν να κολυμπήσω σε έναν τελικό μαζί με τον Φελπς και σήμερα τον νίκησα. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Ο Φελπς είναι το είδωλό μου. Δεν μπορείτε να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό για μένα. Είναι η σπουδαιότερη στιγμή της ζωής μου», δήλωσε περιχαρής ο Λε Κλος λίγο μετά τη νίκη του.

Πηγή: skai.gr