Κατατέθηκε και... επίσημα το νομοσχέδιο στην Βουλή



Την ώρα που ο γραμματέας του Πρίγκιπα Σουλτάν Αλ Σαούντ, Μοχάμεντ Μπάσεμ και ο εκπρόσωπος του fund των Σαουδαράβων επενδυτών, Βλάσης Τσάκας εκτόξευαν πυρά ο ένας στον άλλον, ο Παύλος Γερουλάνος έκανε πράξη την δέσμευσή του, αφού κατατέθηκε στην Βουλή το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο μόλις ψηφιστεί θα παρέχει τη δυνατότητα σε μη Ευρωπαίο πολίτη να κατέχει ομάδα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών του Γιάννη Βαρδινογιάννη στους ενδιαφερόμενους επενδυτές!


Την Τρίτη (20/12) κατατέθηκε ολοκληρωμένο στην Βουλή το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο τιτλοφορείται "Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις". Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο αριθμεί συνολικά 53 σελίδες με 53 άρθρα και στον Παναθηναϊκό το περίμεναν πως και πως καθώς στο άρθρο 20 δίνει το δικαίωμα και σε αλλοδαπούς εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης να αποκτούν μετοχές ομάδων, κάτι που ισχύει στη περίπτωση του Τριφυλλιού, αρκεί να παίρνουν έγκριση από την ΕΕΑ και η μεταβίβαση να μην ολοκληρώνεται νωρίτερα.

Αναλυτικά το άρθρο 20 του νομοσχεδίου, αναφέρει: "Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 69 ν. 2725/1999, όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 17 ν. 3057/2002, προστίθεται παράγραφος 1α ως ακολούθως:

«1α. Κατ’ εξαίρεση των οριζομένων στην παράγραφο 1, φυσικά πρόσωπα με ιθαγένεια τρίτης χώρας (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) μπορούν να αποκτήσουν μετοχές Α.Α.Ε. μετά από άδεια της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού χορηγεί την ανωτέρω άδεια εφόσον κρίνει ότι ο υποψήφιος μέτοχος πληροί τους όρους για την έγκυρη απόκτηση μετοχών ΑΑΕ, παρέχει πλήρη εχέγγυα αξιοπιστίας και αποδεικνύει τη νομιμότητα προέλευσης των κεφαλαίων που προορίζει να χρησιμοποιήσει για την απόκτηση των μετοχών.

Για τη χορήγηση της άδειας αυτής ισχύουν τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 77Α του παρόντος νόμου, επιπλέον η Επιτροπή δικαιούται να προβαίνει σε κάθε αναγκαία κατά την κρίση της ενέργεια, ιδίως:

α. να ακολουθεί κάθε κατά την κρίση της πρόσφορη διαδικασία για την πιστοποίηση της ταυτότητας του προσώπου και της συναλλακτικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας του υποψήφιου αγοραστή.

β. να συλλέγει, αξιολογεί, παρακολουθεί και εξετάζει κάθε χρήσιμη πληροφορία ή στοιχείο που περιέρχεται σε γνώση της από οποιαδήποτε διαθέσιμη σε αυτή πηγή, είτε εθνική είτε της αλλοδαπής.

γ. Να ζητά τη συνδρομή και κάθε αναγκαία σύμπραξη και ενημέρωση από κάθε προβλεπόμενη από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο Αρχή, όπως ιδίως την Επιτροπή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, και κάθε άλλη αντίστοιχη Αρχή ή Υπηρεσία της αλλοδαπής για τη διερεύνηση τυχόν ασύμβατων (υπόπτων ή ασυνηθών) δραστηριοτήτων ή συναλλαγών του υποψήφιου αγοραστή.

δ. Να αρνείται την παροχή της ανωτέρω αδείας ή και να ανακαλεί αυτή, ιδίως σε περίπτωση αμφιβολιών για την ακρίβεια ή καταλληλότητα των στοιχείων που έχουν προσκομιστεί ενώπιον της σχετικώς με την εξακρίβωση των προσδιοριστικών στοιχείων της ταυτότητας του υποψήφιου αγοραστή ή σε περίπτωση υπόνοιας εμπλοκής του σε παράνομη συναλλαγή ή δραστηριότητα.

Μεταβίβαση μετοχών σε φυσικό πρόσωπο ιθαγένειας τρίτης χώρας, η οποία διενεργείται πριν την χορήγηση της άδειας της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, είναι απολύτως άκυρη".

Πηγή: skai.gr