Ντάμπλ το Μάντσεστερ-Πρωτάθλημα η Γιουνάϊτεντ, κύπελλο η Σίτι

Η Μάντσεστερ Σίτι στέφθηκε κυπελλούχος στην Αγγλία για την αγωνιστική περίοδο 2010-11. Χάρη στο γκολ του Γιαγιά Τουρέ στο 74΄, οι «πολίτες» νίκησαν 1-0 την Στόουκ Σίτι στον τελικό της διοργάνωσης, που διεξήχθη στο Γουέμπλεϊ και κατέκτησαν το τρόπαιο. Παράλληλα, οι «σίτιζενς» έβαλαν τέλος σε ένα διάστημα 35 ετών χωρίς τίτλο, καθώς είχαν κατακτήσει το τελευταίο τρόπαιό τους (Λιγκ Καπ) το 1976, ενώ επέστρεψαν στην κορυφή του Κυπέλλου Αγγλίας για πρώτη φορά μετά το 1969.



Η Μάντσεστερ Σίτι ήταν το θεωρητικό φαβορί του αγώνα και προσπάθησε από το πρώτο λεπτό να δικαιολογήσει αυτόν τον τίτλο. Έτσι ο Τέβες υποχρέωσε τον Σόρενσεν να πέσει και να μπλοκάρει την μπάλα στο 5΄, στην πρώτη καλή στιγμή του αγώνα. Στο 10΄ ο Κολάροφ έκανε τη σέντρα από αριστερά και ο Σόουκρος, στην προσπάθειά του να αποκρούσει, έστειλε την μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτύων του Δανού τερματοφύλακα. Λίγο αργότερα το μακρινό σουτ του Τουρέ πέρασε δίπλα από την αριστερή συμβολή των δοκών του Σόρενσεν, ο οποίος απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ στο 24΄ το φαλτσαριστό σουτ του Μπαλοτέλι. Στο 35΄ οι «πολίτες» έχασαν νέα ευκαιρία να προηγηθούν, όταν ο Σόρενσεν έκοψε τον Μπαλοτέλι και η μπάλα «στρώθηκε» στον Νταβίντ Σίλβα, ο οποίος -προ της σχεδόν ανυπεράσπιστης εστίας- έστειλε την μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε τον ίδιο τρόπο για τη Μάντσεστερ Σίτι, που συνέχισε να πιέζει για να φτάσει στην επίτευξη ενός τέρματος. Στο 55΄ ο Τέβες έκανε το πλασέ στην κίνηση, αλλά η μπάλα κόντραρε και έφυγε δίπλα από το δεξί δοκάρι. Στο 62΄ η Στόουκ Σίτι έχασε την ευκαιρία να πάρει το προβάδισμα στο σκορ, όταν σε αντεπίθεση ο Τζόουνς έφτασε απέναντι στον Χαρτ, αλλά δεν κατάφερε να «νικήσει» τον τερματοφύλακα των «πολιτών».

Τελικά η πίεση της Μάντσεστερ Σίτι καρποφόρησε στο 74΄, όταν μετά από φάση διαρκείας η μπάλα «στρώθηκε» στον Γιαγιά Τουρέ και αυτός με τη σειρά του την έστειλε στο βάθος της εστίας του Σόρενσεν για το 1-0. Στο υπόλοιπο του αγώνα δεν άλλαξε κάτι και η Μάντσεστερ Σίτι πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας για πέμπτη φορά στην ιστορία της, ενώ ο Μάριο Μπαλοτέλι αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του τελικού.

Διαιτητής: Μάρτιν Άτκινσον

Κίτρινες κάρτες: Χουτ, Γουίλκινσον

Οι συνθέσεις:

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Χαρτ, Ρίτσαρντς, Κομπανί, Λέσκοτ, Κολάροφ, Ντε Γιόνγκ, Μπάρι (73΄ Τζόνσον), Νταβίντ Σίλβα (90΄ Βιεϊρά), Γιάγια Τουρέ, Τέβες (87΄ Σαμπαλέτα), Μπαλοτέλι.

ΣΤΟΟΥΚ ΣΙΤΙ (Τόνι Πούλις): Σόρενσεν, Γουίλκινσον, Χουτ, Σόουκρος, Γουίλσον, Πέναντ, Γουίλαν (84΄ Πιού), Ντέλαπ (80΄ Κάριου), Εθέρινγκτον (62΄ Γουάιτχεντ), Γουόλτερς, Τζόουνς
.

Πρωταθλήτρια η Γιουνάϊτεντ

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έψαχνε έναν βαθμό για να εξασφαλίσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα στην Αγγλία και τον «βρήκε» στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Μπλάκμπερν. Η ομάδα του σερ Άλεξ Φέργκιουσον, στο πλαίσιο της 37ης ημέρας για την πρέμιερσιπ, απέσπασε ισοπαλία 1-1 από την Μπλάκμπερν και πανηγύρισε τον 19ο τίτλο στην Αγγλία, ανεβαίνοντας στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας (18 η Λίβερπουλ). Το τέρμα που ισοδυναμούσε με τον τίτλο για τους «κόκκινους διαβόλους» σημείωσε ο Ρούνι με πέναλτι στο 73ο λεπτό, ενώ για την γηπεδούχο Μπλάκμπερν είχε ανοίξει το σκορ ο Έμερτον στο 20ο λεπτό.

Η 38η τελευταία αγωνιστική:

Κυριακή, 22/5 (18:00)

Άστον Βίλα-Λίβερπουλ
Μπόλτον-Μάντσεστερ Σίτι
Έβερτον-Τσέλσι
Φούλαμ-Άρσεναλ
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπλάκπουλ
Νιούκαστλ-Γουέστ Μπρομ
Στόουκ-Γουίγκαν
Τότεναμ-Μπέρμιγχαμ
Γουέστ Χαμ-Σάντερλαντ
Γουλβς-Μπλάκμπερν



Πηγή: skai.gr