Μπιτσαξής: Ίσως να μην έπρεπε να αρχίσει ο τελικός

Συνέντευξη στον «Sentra 103,3» παραχώρησε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής. Αρχικά αναφέρθηκε στα μέτρα για τον Αθλητισμό που θέλησε να πάρει η κυβέρνηση, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της, λέγοντας: «Εμείς πριν 1,5 χρόνο που πήραμε την ευθύνη του Αθλητισμού, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Γερουλάνος και ο κ. Νικητιάδης, δεν διστάσαμε να βάλουμε μπροστά μας τρεις φακέλους που ταλάνιζαν για δεκαετίες το ελληνικό ποδόσφαιρο και κανείς δεν τολμούσε να τους ακουμπήσει. Το φάκελο της βίας, το φάκελο της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που έχει δύο πτυχές που την ομολογούν και οι ίδιοι οι παράγοντες, αλλά και τα "στημένα" παιχνίδια. Αυτά αποτελούσαν βαριά σκιά στην αξιοπιστία των πρωταθλημάτων. Τρίτη πληγή το ντόπινγκ. Αυτοί ήταν οι στόχοι που θέλαμε να παλέψουμε με τα... θεριά».

Στο σημείο αυτό ρωτήθηκε για το ότι δεν έγινε έλεγχος ντόπινγκ στον τελικό του Κυπέλλου και απάντησε: «Δεν έγινε έλεγχος ντόπινγκ λόγω μιας φερόμενης μη καταβολής δεδουλευμένων. Παραλάβαμε ένα ΕΣΚΑΝ που χρωστούσε ένα εκατομμύριο ευρώ, φτάσαμε να είμαστε σ' ένα χρέος 35.000 ευρώ. Όμως έκαναν απεργία γι' αυτό το μικρό ποσό και ήταν ευχαριστημένοι όταν τους χρωστούσαν τα πολλά χρήματα».

Και αμέσως μετά μίλησε για το φλέγον ζήτημα της βίας στα γήπεδα: «Εμείς προσεγγίσαμε το ζήτημα ως εξής: βασική αιτία της βίας στα γήπεδα ήταν οι ίδιες οι ΠΑΕ. Από αυτές εκπορεύτηκαν οι ιδιωτικοί στρατοί, μετεξελίχθηκαν και σήμερα είναι συμμορίες κοινού εγκλήματος. Μερικώς είναι έκφραση κοινωνικής βίας». Και για τα χθεσινά επεισόδια στον σύνδεσμο της ΑΕΚ, τόνισε: «Δεν θέλω να ταυτίσω αλητόβιους, πρεζόνια και συμμορίες με το σύνολο των φιλάθλων που υποστηρίζει μια ομάδα. Ήταν εξωαγωνιστικά επεισόδια που δείχνουν τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της κοινής εγκληματικής βίας και της αθλητικής βίας, που εξελίσσεται εντός ή περιμετρικά του γηπέδου. Είναι μια ιστορία από τμήματα συνδέσμων οπαδών που έχουν γίνει μικρή Καμόρα».

Ο κ. Μπιτσαξής αναφέρθηκε στις ποινές που πρέπει να επιβάλλονται, λέγοντας: «Μια πρώτη παράμετρος είναι οι ποινές που πρέπει να επιβάλλονται στις ομάδες που φέρουν την κοινωνική ευθύνη και να λειτουργούν τους αγώνες σε συνθήκες ασφαλούς διεξαγωγής. Δεν πρόκειται περί ανταποδοτικών συμβάσεων. Όλοι ξέρουμε πως ο ΟΠΑΠ και η Ελληνική Πολιτεία χρηματοδοτούσε αδρά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπήρχε μια εντονότατη διαπλοκή, η οποία απεβίωσε, που οδηγούσε σε χαριστικές ρυθμίσεις των άρθρων 44, των άρθρων 99, που απαλλασσόντουσαν οι ΠΑΕ από χρέη. Εμείς σε συνεργασία με την ΕΠΟ προσπαθήσαμε να φέρουμε αυτό το Πειθαρχικό Δίκαιο σε έναν λογαριασμό. Ήταν ένα Πειθαρχικό Δίκαιο με ποινές "χάδι". Έγινε μια αυστηροποίηση, μπήκαν οι ποινές των κεκλεισμένων των θυρών και αυξήθηκαν τα πρόστιμα. Συμφωνώ όμως με τους πολίτες πως αυτή η αυστηροποίηση ήταν ανεπαρκής. Σίγουρα ήταν λιγότερο "χάδι" σε σχέση με παλιά, αλλά είναι ηπιότερες από αυτές που απαιτούν οι περιστάσεις».

Για την επέμβαση της Πολιτείας και την κατάργηση της χρηματοδότησης των ομάδων, απάντησε: «Οι πολίτες έχουν δίκιο και πρέπει να έχουν την πεποίθηση ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι με την πλευρά των πολιτών. Θα προβούμε σε όποιο μέτρο είναι ικανό να διορθώσει τα πράγματα. Η βία στα γήπεδα έχει μια πρώτη ύλη που είναι οι κροτίδες και τα βεγγαλικά, αλλά και την είσοδο των φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο. Αυτά σε συνεργασία με την ΕΠΟ πρέπει να ενταχθούν με δρακόντειες διατάξεις στο Πειθαρχικό Δίκαιο. Πρέπει να τιμωρούνται με βαθμολογικές ποινές, πολύ σοβαρότερες από αυτές που υπάρχουν. Αν αυτό το έλλειμμα δεν εκπληρωθεί ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, και ο υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης, έχουν ξεκαθαρίσει πως η έμμεση κρατική χρηματοδότηση θα καταργηθεί εντελώς. Αυτή τη στιγμή έχει καταργηθεί».

Αμέσως μετά, αναφερόμενος στην ΕΠΟ, που είχε την ευθύνη για την διεξαγωγή του τελικό, σχολίασε: «Δεν είπα ότι η ΕΠΟ πρέπει να αναλάβει το πρωτάθλημα. Είπα ότι η ΕΠΟ είναι υπεύθυνη για το κανονιστικό του κομμάτι, είναι υπεύθυνη για τη διαιτησία, επομένως αυτή είναι η συνομιλήτρια της κυβέρνησης. Διάφορα γεγονότα που έχουν συμβεί μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Σούπερ Λίγκα με την δομή την οποία λειτουργεί και με αυτά που γίνονται ή που γίνονται και δεν λέγονται δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής της ελληνικής Πολιτείας. Επομένως εμείς αυτή τη στιγμή μιλάμε με την αρμόδια ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η οποία πράγματι το Σάββατο στην διοργάνωση του τελικού του Κυπέλλου παρουσίασε πολλές παραλείψεις».

Ο κ. Μπιτσαξής ρωτήθηκε αν είναι λύση για τη βία οι ποινές αποκλεισμού των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η αναστολή του πρωταθλήματος και άλλες σχετικές αποφάσεις. Και τόνισε μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν φωνές προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί, ελπίζουμε αυτό να το αποφύγουμε. Ζητούμε από το αυτοδιοίκητο ποδόσφαιρο να λάβει εκείνα τα μέτρα τα οποία απαιτούνται για να το αποφύγουμε. Τούτη την ώρα όμως καταγράφονται και μπαίνουν στο τραπέζι και αυτές οι φωνές. Είναι προφανές ότι 4 εκατομμύρια Έλληνες αγαπούν το ποδόσφαιρο και δεν θέλουμε εμείς να τους το στερήσουμε. Αλλά αυτή η εικόνα η οποία παρακολουθούμε και μας προκαλεί αποτροπιασμό και η οποία μπορεί να οφείλεται εν μέρει σε επιχειρησιακά ελλείμματα ή σε δική μας υποεκτίμηση των γεγονότων πρέπει να σταματήσει. Η ατιμωρησία και το νομοθετικό έλλειμμα πρέπει να αναπληρωθεί και να πορευθούμε. Εάν αυτά αποδειχτούν ανεπαρκή, η Πολιτεία γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει. Αντιμετωπίζουμε ένα θέμα που υπάρχει στην Ελλάδα πάρα πολλές δεκαετίες. Το στοιχειοθετούμε να το λύσουμε αλλά δεν λύνονται όλα τα ζητήματα μέσα σε ένα χρόνο. Υπάρχει μια πολιτική βημάτων, μια πολιτική σταδιακού συντονισμού, η οποία οδηγεί στην σωστή κατεύθυνση. Έχει τα ελλείμματά της, δημιούργησε φέτος σοβαρά προβλήματα σε ορισμένες περιπτώσεις άλλα σε πολλές άλλες τα αποσόβησε».

Και για το αν θα μπορούσαν να επιβληθούν πολύ βαριές ποινές, που ίσως να μην αντέχει το ελληνικό ποδόσφαιρο, πρόσθεσε: «Νομίζω πως ναι. Αυτό αυτή τη στιγμή προϋποθέτει μια ερμηνεία στην οποία μπορεί να υπάρχει λόγος και αντίλογος από τους νομικούς οι οποίοι καλούνται να τους εφαρμόσουν. Αυτό το οποίο είναι προφανές, είναι ότι οι βαθμολογικές ποινές ή σε ακραία περίπτωση ο υποβιβασμός και όλες αυτές τις ποινές θα πρέπει να μάθουμε να τις αντέχουμε». Και παρακάτω είπε: «Πρέπει να είναι πολύ σοβαρές οι πειθαρχικές ποινές. Εάν η ΕΠΟ δεν ανταποκριθεί σε αυτή την κατεύθυνση, κάτι το οποίο οφείλει να κάνει, τότε δεν μπορεί να υπάρξει κανένας κόμβος, χρηματοδοτικός ή οικονομικός, Πολιτείας και ελληνικού ποδοσφαίρου. Τότε τα χρήματα τα οποία διατίθενται στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να διατεθούν αλλού. Η υπερχρηματοδότηση εξάλλου του ελληνικού ποδοσφαίρου, αποτελεί από μόνη της ένα άλλο πρόβλημα».

Σχετικά με τη χτεσινή σύσκεψη, είπε: «Αυτή την ώρα πρέπει να συνεννοηθούμε με το συντεταγμένο ποδόσφαιρο. Θέτουμε πολύ συγκεκριμένα θέματα. Επεισόδια στις εξέδρες, κροτίδες και βεγγαλικά, διακοπή αγώνων και λοιπά, ποιο είναι το πειθαρχικό πλαίσιο και ποιες οι ποινές. Πρέπει να είναι αυστηρές οι ποινές. Οι κεκλεισμένων των θυρών ποινές να αυξηθούν και οι βαθμολογικές ποινές να θεσπιστούν και ενδεχομένως και άλλες, όπως η απαγόρευση συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και αποβολή από το πρωτάθλημα. Δεν γίνεται διαφορετικά. Αν οι ΠΑΕ εξακολουθήσουν να διατηρούν αυτή την ατμόσφαιρα και το δεσμό τον οποίο έχουνε με τους φύλακες του τμήματος των οργανωμένων οπαδών που δημιουργούν τα επεισόδια δεν μπορούν να ελπίζουν σε καμία συνεργασία με την ελληνική Πολιτεία».

Ο κ. Μπιτσαξής είπε ακόμη πως πρέπει να ρυθμιστεί και το κομμάτι που αφορά τις αστυνομικές δυνάμεις στο γήπεδο, τόνισε ότι «ενδεχομένως ο τελικός Κυπέλλου να μην έπρεπε να αρχίσει» και στο τέλος είπε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί και το θέμα της ατιμωρησίας φυσικών αυτουργών.
Πηγή: skai.gr