Νέο νομοσχέδιο και δράσεις

Στη δέσμευση ότι το αργότερο μέχρι τον άλλο μήνα θα κατατεθεί το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, στη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής σχετικά με τα θέματα του αθλητισμού, ο κ. Νικητιάδης πρόσθεσε πως στο νομοσχέδιο θα συμπεριλάβει και πολλές από τις προτάσεις που θα κατατεθούν, «ώστε να χαραχθεί μια πανεθνική στρατηγική για τον αθλητισμό».

Νωρίτερα, οι πρώην υφυπουργοί Αθλητισμού, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., Γιώργος Λιάνης και Γιάννης Ιωαννίδης, είχαν επισημάνει την ανάγκη να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στο πως, γιατί και πού διαθέτει τα εκατομμύρια ευρώ που εισπράττει, ο ΟΠΑΠ. Έμφαση δόθηκε από πολλούς βουλευτές και στο πρόβλημα της βίας στα γήπεδα.

Ο Γιώργος Λιάνης είπε: «Στη βία δεν είμαστε σε καλό δρόμο. Μόνο τον τελευταίο καιρό 30 αθλητικοί παράγοντες έχουν υποπέσει σε σοβαρά παραπτώματα και ούτε μία σύλληψη δεν έχει γίνει. Καταπληκτικά πράγματα γίνονται και κανείς δεν ασχολείται».

Ο Γιώργος Νικητιάδης απάντησε: «Είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης ώστε στο αθλητικό νομοσχέδιο να υπάρχουν προβλέψεις για την καλύτερη αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και μας αφορά όλους».

Οι εννέα δράσεις

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, παρουσίασε και τις «εννέα δράσεις για τη διαρκή ανάπτυξη του αθλητισμού, το σχέδιο νόμου για τον αθλητισμό, τις ενέργειες για την προετοιμασία των Μεσογειακών Αγώνων το 2013 στο Βόλο, καθώς και τη συμμετοχή της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο».

Αναλυτικά:

ΔΡΑΣΕΙΣ

1.Σύσταση και λειτουργία Εθνικού Συμβουλίου Αθλητικού Σχεδιασμού (Ε.Σ.Α.Σ.):

Βασική και αναγκαία συνθήκη για την δημιουργία του νέου «οδικού χάρτη» για τον αθλητισμό, είναι η σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Αθλητικού Σχεδιασμού (Ε.Σ.Α.Σ.), με αντικείμενο τη χάραξη της εθνικής αθλητικής στρατηγικής και την κατάρτιση του εθνικού αθλητικού σχεδιασμού, με θεσμοθετημένη εκπροσώπηση αθλητικών φορέων, συναρμόδιων Υπουργείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιστημονικών φορέων.

Το Ε.Σ.Α.Σ. θα έχει ως αρμοδιότητα την εκπόνηση του 4ετούς εθνικού προγραμματισμού και των στρατηγικών στόχων των επιμέρους εθνικών προγραμμάτων (υποδομές, αναπτυξιακά προγράμματα κλπ) στο πλαίσιο του εθνικού προϋπολογισμού για τον αθλητισμό.

2.Σύνταξη χάρτη αθλητικής υποδομής της Ελλάδας:

Έχει ήδη ολοκληρωθεί η 1η φάση συγκέντρωσης του αριθμού και του είδους των αθλητικών εγκαταστάσεων, ανά Δήμο (πριν τη δημιουργία των Καλλικρατικών Δήμων), για όλη τη χώρα. Έχει ξεκινήσει η 2η φάση (ποσοστό υλοποίησης 40%) συμπλήρωσης του πλήρως απογραφικού δελτίου από τους Δήμους, που ουσιαστικά περιλαμβάνει όλα τα αναλυτικά στοιχεία κάθε αθλητικής εγκατάστασης (είδος και αριθμός αθλητικών εγκαταστάσεων, θέσεις στάθμευσης, διαστάσεις αγωνιστικού χώρου, αθλήματα που εξυπηρετεί, αριθμός κερκίδων, προσβασιμότητα κλπ).

3. Σύνταξη Δελτίου Σκοπιμότητας Υλοποίησης Νέων Έργων:

Με αυτό καθιερώνεται η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για την επιλογή των νέων έργων (πληθυσμιακά στοιχεία, αθλητικό δυναμικό του Δήμου, παράδοση της περιοχής σε συγκεκριμένα αθλήματα κλπ).

4.Χάρτης αθλητικής ανάπτυξης – αθλητικών σωματείων:

Έχει ήδη ξεκινήσει από τη ΓΓΑ η καταγραφή όλων των αθλητικών σωματείων, ανά περιοχή και άθλημα, με σκοπό για πρώτη φορά να υπάρξει μία ολοκληρωμένη αποτύπωση των σωματείων, ανά άθλημα και Δήμο. Οι δύο παραπάνω καταγραφές, σε συνδυασμό με τα πληθυσμιακά κριτήρια της κάθε περιοχής, θα δώσουν τη δυνατότητα να διαμορφωθεί ο αθλητικός χάρτης της Ελλάδας και να μπορεί αιτιολογημένα να προχωρήσει η θέσπιση ολοκληρωμένου μακροχρόνιου σχεδιασμού υλοποίησης αθλητικών έργων, ο οποίος θα βασίζεται στις αθλητικές και πληθυσμιακές ανάγκες σε Εθνικό, Περιφερειακό, και Τοπικό επίπεδο.

Επίσης με βάση αντικειμενικά κριτήρια θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα «αθλητικού Καλλικράτη», που θα έχει ως στρατηγικό στόχο, όχι μόνο την ποσοτική μείωση του αριθμού των αθλητικών σωματείων, αλλά κυρίως την ποιοτική ενδυνάμωσή τους στην κατεύθυνση της ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης του αγωνιστικού αθλητισμού. Για το σκοπό αυτό σε συνεργασία με τις αθλητικές ομοσπονδίες θα θεσμοθετηθούν κίνητρα για την άμεση εφαρμογή των διαδικασιών συγχώνευσης των σωματείων.

5.Πρόγραμμα υλοποίησης Αθλητικών Εγκαταστάσεων σε μικρά νησιά:

Το πρόγραμμα αφορά αθλητικές εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας σε νησιά που διαθέτουν υποτυπώδη ή καθόλου αθλητική υποδομή. Το πρόγραμμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση καταγραφής της υπάρχουσας υποδομής και αναγκών.

6.Αξιοποίηση της Ολυμπιακής αθλητικής κληρονομιάς:

Έχει ήδη δοθεί η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο αθλούμενο κοινό στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά, μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος αθλητικών διοργανώσεων, σε συνεργασία με τις αθλητικές Ομοσπονδίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχουν προχωρήσει όλες οι απαραίτητες εργασίες ώστε να γίνουν προσβάσιμες στους πολίτες του λεκανοπεδίου της Αττικής οι παραλίες του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά.

7.Αναμόρφωση, ενοποίηση και εξορθολογισμός των επιβραβεύσεων και των κίνητρων των αθλητών:

Στους επόμενους στόχους είναι η αναμόρφωση, ενοποίηση και εξορθολογισμός των επιβραβεύσεων και κινήτρων για τους αθλητές, σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τις αθλητικές Ομοσπονδίες. Για το σκοπό αυτό, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ζητηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ώστε να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος, με στόχο την ανάπτυξη του αθλητισμού μακριά από τις «υπερβολές» του παρελθόντος.

8.Αναμόρφωση συστήματος επιχορηγήσεων αθλητικών ομοσπονδιών – σωματείων:

Έχει ήδη τεθεί φραγμός στις ανεξέλεγκτες έκτακτες επιχορηγήσεις αθλητικών σωματείων – φορέων – πολιτιστικών συλλόγων, ενώ παράλληλα επιχειρείται ένας εξορθολογισμός των επιχορηγήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών και σωματείων στη βάση των προτεραιοτήτων και της κάλυψης υπαρχουσών αναγκών. Παράλληλα αναμορφώνεται όλο το σύστημα ελέγχου των απολογιστικών στοιχείων που υποβάλλουν όλοι οι επιχορηγούμενοι φορείς.

9.Συνέργιες αθλητισμού – τουρισμού:

Δημιουργία και πραγματοποίηση μικρών και μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων, με στόχο την προσέλκυση τουριστών και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (κλασσικός μαραθώνιος, ράλι Ακρόπολις, ποδηλατικοί γύροι, ιστιοπλοϊκοί αγώνες κλπ).
Πηγή: skai.gr