Πρωτάθλημα “δύο ταχυτήτων”

Το 2009 σε λίγες μέρες μας αποχαιρετά και η γεύση που έχουμε από το πρωτάθλημα της χρονιάς που φεύγει είναι γλυκόπικρη. Και αυτό γιατί για ακόμα μία σεζόν το πρωτάθλημα ήταν δύο ταχυτήτων. Ωστόσο οι καλές στιγμές δεν έλειψαν.

Με πιο ευχάριστη, την πορεία του Αμαρουσίου που τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί και εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του και φιγουράροντας μάλιστα στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου τερμάτισε στην τέταρτη θέση στην κανονική περίοδο πίσω από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Άρη και στα πλέι οφ ξεπέρασε το εμπόδιο του Πανελληνίου. Ο στόχος του ήταν η Τρίτη θέση που οδηγεί στα προκριματικά της Ευρωλίγκα. Και επετεύχθη. Έκαμψε την αντίσταση του μαχητικού Άρη και δίκαια αποτελεί μία από τις κορυφαίες ομάδες στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, οι κιτρινόμαυροι έμειναν εκτός στόχων καθώς τερμάτισαν στην τέταρτη θέση και αποχαιρέτησαν τη φετινή χρονιά το όνειρο της συμμετοχής τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Πανιώνιος και Πανελλήνιος παρουσιάστηκαν κατώτεροι των αρχικών προσδοκιών, το ίδιο και ο ΠΑΟΚ τον οποίο έπληξαν τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε ο Κολοσσός Ρόδου, που παρέμεινε στα σαλόνια της Α1 παρουσιάζοντας μάλιστα ένα αξιοπρεπέστατο σύνολο. Η ΑΕΚ, η Καβάλα, η Ολύμπια Λάρισας και τα Τρίκαλα κατάφεραν και έμειναν στην μεγάλη κατηγορία, σε αντίθεση με το Αιγάλεω και την ΑΕΛ που την αποχαιρέτισαν και υποβιβάστηκαν στην Α2.

Ευχή όλων ένα καλύτερο πρωτάθλημα τη φετινή σεζόν, με λιγότερα προβλήματα και περισσότερο θέαμα.

Ιανουάριος
Λένε πως η τύχη είναι με τους ισχυρούς και στην κλήρωση του Top-16 οι "αιώνιοι" την είχαν μαζί τους. Τόσο ο Παναθηναϊκός που κλειρώθηκε με (Μάλαγα, Ρόμα, Παρτιζάν) όσο και ο Ολυμπιακός με (Τάου, Μιλάνο, Πρόκομ) βρέθηκαν σε ομίλους που έχουν το αβαντάζ.

Φεβρουάριος
Συλλέκτης τροπαίων ο Παναθηναϊκός του Ομπράντοβιτς, κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος για 12η φορά στην ιστορία του (5η συνεχόμενη) νικώντας 80-70 τον Ολυμπιακό. MVP του τελικού, ο Δημήτρης Διαμαντίδης.
Ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού διεξάγεται στην Αριζόνα του Τέξας το ALL STAR GAME.

Μάρτιος

Tον Μάρτιο ήταν ο μήνα που έκρινε πολλά όσα αναφορά την πορεία τον ομάδων μας στην Ευρολίγκα αλλά και στην Α1. Με καλάθι 3,3'' πριν από το τέλος ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος έκρινε ένα μεγάλο ντέρμπι Ολυμπιακού Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ . Ο Ολυμπιακός νίκησε 77-75 μία εβδομάδα μετά το χαμένο τελικό του κυπέλλου, πήρε τη ρεβάνς, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας ως το τέλος του πρωταθλήματος.
Για την Ευρωλίγκα οι 2 Ελληνικές ομάδες μαχονταν για την είσοδο τους στο Final 4 . ο Παναθηναϊκός έχασε το πλεονέκτημα έδρας απο την Σιένα ..και ο δρόμος για το Βερολίνο να περνά από την Τοσκάνη.
Ο Ολυμπιακός δεν έκανε το ίδιο λάθος ψάχνοντας μια νίκη στην Μαδρίτη κόντρα στην Ρεάλ για να να τσεκάρει εισητήριο για Βερολίνο.

Απρίλιος
Πρώτος (μεγάλος) στόχος επετεύχθη. Ο Παναθηναϊκός θα διεκδικήσει το πέμπτο ευρωπαϊκό τρόπαιό του στο Βερολίνο. Η Σιένα ήταν για τον "αληθινό" Παναθηναϊκό ένα χαμηλό εμπόδιο.
Η πρόκριση στο φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκα για πρώτη φορά μετά από 10 ολόκληρα χρόνια αποτελεί μία πρώτη δικαίωση, αλλά φυσικά οι προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι "ερυθρόλευκοι" φαντάζουν πλέον πολύ μεγαλύτερες. Το 75-78 μέσα στο «Βισταλέγκρε» επί της Ρεάλ  απάλλαξε τον Ολυμπιακό από το άγχος του πέμπτου ματς. Από το τελευταίο αντάμωμα του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού σε final 4 έχουν περάσει 14 χρόνια. Σε αυτό του Βερολίνου, οι "αιώνιοι" θα φέρουν στο μυαλό των Ελλήνων φιλάθλων στιγμές Τελ Αβίβ και Σαραγόσα, καθώς εξασφάλισαν την πρόκρισή τους. ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μπαρτσελόνα θα ανοίξουν την αυλαία του φετινού Final-4 της Ευρωλίγκας στο Βερολίνο διεκδικώντας το πρώτο, χρονικά, εισιτήριο του τελικού.

Μάιος

Με οδηγούς τους Γιασικεβίτσιους και Πέκοβιτς ο Παναθηναϊκός νίκησε 84-82 τον Ολυμπιακό στο συγκλονιστικό δεύτερο ημιτελικό της Ευρωλίγκας και θα διεκδικήσει το πέμπτο ευρωπαϊκό τρόπαιο απέναντι στην ΤΣΣΚΑ του Ραμούνας Σισκάουσκας που πήρε απο τον χέρι την Ρωσικη αρκούδα και θα παίξει σε άλλον έναν τελικό ενός Final Four, τον τέταρτο συνεχόμενο.
Παρά το μπλακ άουτ του δευτέρου ημιχρόνου, ο Παναθηναϊκός νίκησε 73-71 την ΤΣΣΚΑ και πανηγυρίζει τον πέμπτο τίτλο του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.
Τη νίκη και το Κύπελλο έδωσε η εκπληκτική απόδοση του Παναθηναϊκού στο πρώτο μέρος που ανάγκασε την ΤΣΣΚΑ να τρέξει και τελικά να μην…φτάσει. Με την προίκα του +20 οι πράσινοι κατάφεραν να μην πληρώσουν την επιθετική τους καθίζηση και να έχουν…κάβα επιθέσεις και χρόνο για να αντιδράσουν. Στο τέλος χρειάστηκε και η τύχη αλλά η τύχη συμμαχεί πάντοτε με τους ισχυρούς. Με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς που αιχμαλώτισε στο πρώτο ημίχρονο τον Ετόρε Μεσίνα και τους παίκτες του που παρά την κακή εμφάνιση του δευτέρου ημιχρόνου έφτασαν στην κατάκτηση της κούπας.

Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα 79-95. Η απογοήτευση του Ολυμπιακού για τον αποκλεισμό από τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό της Παρασκευής αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά στο παρκέ κατά τη διάρκεια του μικρού τελικού με την Μπαρτσελόνα το Σάββατο. Οι ερυθρόλευκοι δεν κατάφεραν να προβάλλουν σοβαρή αντίσταση και ηττήθηκαν με 95-79 παίρνοντας την τέταρτη θέση στην τελική κατάταξη. Πάλεψαν μόνο οι Μπουρούσης και Γκριρ.
Μέσα στον ίδιο μήνα είχαμε πάλι ντέρμπι αιώνιων αυτή την φορά για τα Πλει οφ της Α1. Την ώρα που μια μερίδα ανεγκέφαλων λίγο έλειψε να χαλάσει έναν συγκλονιστικό πρώτο τελικό στο ΣΕΦ, αδικώντας τους πραγματικούς φιλάθλους και πρωταγωνιστές του αθλήματος, ο Παναθηναϊκός επικρατούσε 69-67 του Ολυμπιακού, "κλέβοντας" το πλεονέκτημα έδρας.

Ο εν Ελλάδι αήττητος στην έδρα του Παναθηναϊκός συνέτριψε τον Ολυμπιακό 91-64, έκανε το 2-0 στους τελικούς της Α1 μπάσκετ και χρειάζεται μια νίκη για να κατακτήσει και το φετινό πρωτάθλημα. Ο καλύτερος φετινός Παναθηναϊκός δεν είχε κανένα πρόβλημα να κάνει επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ολυμπιακό στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Οι "πράσινοι" κυριάρχησαν και νίκησαν με το εντυπωσιακό 91-64 έναν αντίπαλο που δεν πίστευε στον εαυτό του.
Χωρίς τον Θοδωρή Παπαλουκά, ο οποίος τραυματίστηκε κι αποχώρησε στην αρχή του αγώνα και με κορυφαίο τον Τζος Τσίλντρες, ο Ολυμπιακός επικράτησε δύσκολα στο ΣΕΦ του Παναθηναϊκού 74-70 και μείωσε σε 2-1 στις νίκες. Πλέον η σειρά των τελικών μεταφέρεται στο ΟΑΚΑ.Αλλά τον Μαίο παίζουν μπάσκετ και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού…
Κobe Vs LeBron; Not this year. Oι Magic έριξαν οριστικά στο καναβάτσο την ομάδα του Κλίβελαντ, νίκησαν 103-90 μπροστά στο κοινό τους και με 4-2 νίκες πήραν το εισιτήριο για τους τελικούς του ΝΒΑ για πρώτη φορά μετά το 1995. O James και οι Cavaliers έμειναν με την αναμονή και το καλύτερο ρεκόρ της κανονικής περιόδου.

Ιούνιος
o 30o πρωτάθλημα της ιστορίας του (7ο συνεχόμενο και 11ο τα τελευταία 12 χρόνια) πανηγυρίζει ο Παναθηναϊκός, στο ιδανικό αντίο του αρχηγού Φραγκίσκου Αλβέρτη. Οι "πράσινοι" επικράτησαν 94-81 του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, έκαναν το 3-1 στις νίκες και ολοκλήρωσαν τη χρονιά με triple crown, το δεύτερο μέσα σε τρία χρόνια.

Ιούλιος
Η κατάληψη της δεύτερης θέσης στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων (U19) που διεξήχθη στη Νέα Ζηλανδία ήρθε ως συνέχεια του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ του Πύργου το 2008. Οι Εφηβοι του Γιώργου Βλασόπουλου... μιμήθηκαν την Εθνική Ανδρών, η οποία είχε ακριβώς τις ίδιες επιτυχίες τη διετία 2005-2006.

Αύγουστος

Όλοι απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές .

Σεπτέμβριος
Είχαμε το Ευρομπάσκετ που διεξήχθη στην Πολωνία . Η Νέα Εθνική του Γιόνας Καζλάουσκας με την είσοδό της στην τετράδα θεωρείται επιτυχημένη. Μπορεί να ενοχλεί η εύκολη ήττα (όχι άδικα) αλλά από την αρχή ήταν γνωστό ότι η ποιότητα δεν βρισκόταν σε τόσο υψηλό επίπεδο όπως τα προηγούμενα χρόνια. Οι Ελληνες διεθνείς κατέκτησαν την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο . Το τρόπαιο κατέκτησε η Ισπανία που επικράτησε της Σερβίας στον τελίκό .

Οκτώβριος

Σε φιλμ δύο ωρών πέρασαν μπροστά από τον Φραγκίσκο Αλβέρτη οι εκατοντάδες στιγμές που βίωσε στα 19 χρόνια της παναθηναϊκής ζωής του. Σε μια τελετή αντάξια της προσφοράς του στο "τριφύλλι", ο διαχρονικός αρχηγός αποχαιρέτησε την ενεργό δράση και είδε τη φανέλα με το Νο4 να αποσύρεται στην οροφή του ΟΑΚΑ. Ως όφειλε, ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν εκεί, ενώ οι συμπαίκτες του τού έκαναν δώρο τη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ (82-69).

Νοέμβριος
Το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς κατέκτησε ο Ολυμπιακός Το ντέρμπι βάφτηκε κόκκινο αφού νίκησε τον Παναθηναϊκο 87-76 και με το "πέντε στα πέντε" έμεινε μόνος πρώτος στην κορυφή της βαθμολογίας.
Πηγή: skai.gr