Κλείσιμο

Μπαρτσελόνα: Το καμάρι της Καταλωνίας

110 χρόνια ιστορίας…. Γύρω στο 1899, κάπου στην Βαρκελώνη ένας τύπος με το όνομα Χανς Γκάμπερ έβαζε μια αγγελία σε μία ισπανική εφημερίδα όπου αναζητούσε παίκτες για ένα άγνωστο άθλημα ονόματι ποδόσφαιρο. Ο λόγος; Ήθελε να ιδρύσει έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο.

Η Μπαρτσελόνα δεν είναι απλώς μια ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά μια ιδέα, ένα σύμβολο. Σύμβολο υπερηφάνειας των Καταλανών και του πόθου τους για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία από τη Μαδρίτη, σύμβολο κοινωνικών και αντιδικτατορικών αγώνων. Σήμα κατατεθέν της οι κυανέρυθρες εμφανίσεις, των οποίων τα χρώματα συμβολίζουν το πάθος και την ελευθερία.

Το σύνθημα του συλλόγου είναι το ''MES QUE UN CLUB'' (περισσότερο από ένα κλαμπ) αφού η Μπαρτσελόνα αποτελεί σύμβολο υπερηφάνειας και ανεξαρτησίας των Καταλανών απέναντι στην κεντρική εξουσία της Μαδρίτης.

Για πολλούς ανθρώπους στον κόσμο, το ποδόσφαιρο είναι κάτι σαν Θρησκεία. Υπάρχουν ομάδες και κατ' επέκταση οι ποδοσφαιριστές, που έχουν γράψει τη δική τους μεγάλη ιστορία στον χώρο. Για παράδειγμα η φετινή Μπαρτσελόνα του Πέπε Γκουαρντιόλα που κυριαρχεί στο ισπανικό πρωτάθλημα. Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, η Μπάρτσα δεν είναι για κάποιους κάτι σαν Θρησκεία. Είναι Θρησκεία! Είναι μια ομάδα-φαινόμενο.

Δεν χρειάζονται οι απόψεις ειδικών για να διαπιστώσει κανείς ότι η φετινή Μπαρτσελόνα αλλά και η περσινή είναι απλούστατα από άλλον πλανήτη. Κι αυτό οφείλεται κυρίως στην μαγική επιθετική τριπλέτα, Μέσι-Ιμπραιμοβιτς -Ανρί, και πέρσι στην θέση του Σουηδού ο Ετό , που καθοδηγείται μαεστρικά από την ηγετική φυσιογνωμία του λεγόμενου «ψείρα»… όπου ψείρα ενοούμε τον Λιονέλ Μέσι.

Ελάχιστοι πίστεψαν τότε, αρχές της σεζόν 2008/2009 ότι έπειτα από εννέα μήνες, η Μπαρτσελόνα θα βρίσκεται κοντά στην κατάκτηση ενός επικού τρεμπλ.

Οι νίκες ερχόντουσαν συχνά πλέον και οι αντίπαλοι αμυντικοί έτρεμαν την επιθετική γραμμή των Καταλανών. Το "θηρίο" είχε ξυπνήσει και ο Πεπ, έβλεπε τη "μηχανή" να ζεσταίνεται για τα καλά. Η αυτοπεποίθηση ανέβηκε και οι πρώτες μουρμούρες χάθηκαν στον ορίζοντα. Η Μπαρτσελόνα είχε μάθει πλέον να νικάει παντού. Πέρασε από "καυτές" έδρες,

Το "τρίο" Ανρί, Μέσι, Ετό πήγαινε περίφημα και οι προβλέψεις έκαναν λόγο για πολλά ακόμα γκολ. Και δικαιώθηκαν! Ήταν για όλους μία ονειρική χρονιά.

Τσάμπιονς Λιγκ
Η χρονιά της Μπαρτσελόνα. Οι "μπλαουγκράνα" κερδίζοντας τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον μεγάλο τελικό του Champions League, έκλεισαν με ονειρικό τρόπο την περσινή σεζόν, έχοντας ήδη στην τροπαιοθήκη τους πρωτάθλημα και κύπελλο Ισπανίας. Όπως όλη τη χρονιά, έτσι και στο "Ολίμπικο" της Ρώμης η "Μπάρτσα" συνδύασε θέαμα και ουσία και δίκαια βρέθηκε στην ευρωπαϊκή κορυφή. Στέφθηκε για τρίτη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Ευρώπης, συνδυάζοντας τη νίκη με το πρώτο της τρεμπλ.

Κεφάλαιο Πέπε Γκουαρντιόλα
Ο Γκουαρντιόλα, στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, έγινε ο μόλις έκτος άνθρωπος που έχει κατακτήσει το τρόπαιο ως παίκτης (1992) και ως προπονητής. Παρά την απειρία του κατέκτησε το τρεμπλ και το όνομα του τοποθετήθηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Όχι μόνο για το γεγονός ότι κατάφερε στην πρώτη του σεζόν στον πάγκο της Μπαρτσελόνα αλλά και της προπονητικής του καριέρας γενικότερα να κατακτήσει και τους τρεις μεγάλους τίτλους το τρεμλ , ούτε μόνο για το ότι οι Καταλανοί έπαιξαν επιθετικό ποδόσφαιρο άλλων εποχών, που θύμισε την αρμάδα του Κρόιφ στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Τα εύσημα για το έπος της Ρώμης θα πρέπει να πάνε στον 38χρονο τεχνικό και για την απίστευτα καινοτόμο ιδέα που είχε στα αποδυτήρια του σταδίου, λίγο πριν την έναρξη του 54ου τελικού: να μαζέψει τους παίκτες γύρω από μία τηλεόραση για να παρακολουθήσουν ένα φιλμ διάρκειας επτά λεπτών!

Λιονέλ Μέσι: ο βασιλιάς του κόσμου!
Η φετινή Μπαρτσελόνα που μπορεί άνετα να ονομαστεί και ως η Μπαρτσελόνα του Μέσι, προκαλεί φόβο και τρόμο σε ολόκληρη την Ισπανία, και θα λέγαμε στην Ευρώπη.

Κι αυτό οφείλεται κυρίως στην μοναδική ποδοσφαιρική ευφυΐα που κουβαλά ο Λίονελ Μέσι. Η Μπαρτσελόνα βρήκε στο πρόσωπο του τον νέο της ηγέτη, τον άνθρωπο που συνδυάζει άψογα τεχνική και μυαλό, τον παίκτη που τρελαίνει κόσμο με τις περίτεχνες ενέργειες και τις εξαιρετικές του πάσες, τον μπαλαδόρο που λατρεύεται σαν θεός... Είναι κιόλας για τη Βαρκελώνη ότι ο Ντιέγκο Μαραντόνα κάποτε για τους Ναπολιτάνους.

Και το Ροζάριο που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν γνωστό για τη γέννηση του μεγαλύτερου επαναστάτη του αιώνα, του Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, τώρα όμως μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι η πατρίδα αυτού που διαδεχθεί τον Μαραντόνα και να οδηγήσει την Αργεντινή στην κορυφή της ποδοσφαιρικής υφηλίου.Πρωτάθλημα Ισπανίας, Copa del Rey, Τσάμπιονς Λιγκ, Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ ήταν τα τέσσερα ανεκτίμητα λάφυρά του μέσα στη χρονιά, ενώ αν συνυπολογιστεί ότι πήρε ως μέλος της Εθνικής Αργεντινής την πρόκριση για το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, τότε μιλάμε για χρονιά βγαλμένη από τα παραμύθια.

Ο Λιονέλ Μέσι κατέκτησε την "Χρυσή Μπάλα" για το 2009, όπως ανακοίνωσε το "France Football. Ο άσος της Μπαρτσελόνα μάλιστα θριάμβευσε στην ψηφοφορία που λαμβάνουν μέρος δημοσιογράφοι από όλo τον κόσμο, καθώς πήρε 473 από τους 480 βαθμούς που μπορούσε να πάρει (!) και πρόκειται φυσικά για ιστορική νίκη.

O 22άχρονος έγινε έτσι ο πρώτος Αργεντινός που κατακτά την "Xρυσή Mπάλα" (Ballon d'Or) και ο δεύτερος νεότερος μετά τον Μάικλ Όουεν, οποίος πήρε το βραβείο στα 21 του χρόνια το 2001.

Στην Ισπανία Η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το βραβείο της πιο θεαματικής ομάδας, με τον Λιονέλ Μέσι να παίρνει τον τίτλο του MVP, όπως και τους καλύτερου επιθετικού. Στις 21 Δεκεμβρίου θα ξέρουμε ποιος είναι ο καλύτερος παίχτης της χρονιάς. Η FIFA ανακοίνωσε τους πέντε επικρατέστερους για το βραβείο και μπορούμε να πούμε ότι δεν μας αιφνιδίασε.

Είναι ο κάτοχος της «Χρυσής Μπάλας» Λιονέλ Μέσι, ο περσινός νικητής Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Κακά, ο Αντρές Ινιέστα και ο Τσάβι Ερνάντεθ. Το φαβορί φυσικά είναι ο Μέσι. Εξάλλου αποτελεί παράδοση αυτός που έχει κερδίσει το βραβείο της «Χρυσής Μπάλας» να κερδίζει και το βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή.

Το «Καμπ Νου» παίρνει αμέσως φωτιά όταν ο Λίο ακουμπά την στρογγυλή θεά. Όλοι ανυπομονούν ότι σε κάθε αγγιγμα στην μπάλα θα γραφτεί μία ακόμα δημουργεία, μια θαυμαστή χρογραφία, ένα γκολ-ποίημα. Επρόκειτο για την ανάδειξη, σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια, της νεότερης από τις θεότητές του αργεντίνικου ποδοσφαίρου. Δεν είναι μυστικό πως ολόκληρη η Καταλονία καμαρώνει που ο Μέσι διάλεξε να αποκαλεί την Βαρκελώνη σπίτι του. «Ο Άγιος Γιόρντι (προστάτης της Βαρκελώνης) να βοηθήσει ώστε να τελειώσει εδώ την καριέρα του» λένε.

Ο επόμενος στόχος είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων» Το τουρνουά θα διεξαχθεί στο Αμπού Ντάμπι και η Μπαρτσελόνα μαζί με την ομάδα της Αργεντινής Εστουντιάντες είναι τα φαβορί για να βρεθούν στο τελικό στις 19 Δεκεμβρίου.

Ποδοσφαιρικές ομάδες θα υπάρχουν πάντα. Κάποιες από αυτές θα λέγονται μεγάλες. Τα κριτήρια διαφέρουν στον καθένα μας, όμως έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι ο πιο εύκολος τρόπος για να φτάσει ένας σύλλογος σε επιτυχίες είναι να βρεθεί ένας «λεφτάς που να τα σπρώχνει». Πράγματι, αυτός είναι ένας τρόπος. Υπάρχει όμως και άλλος τρόπος.

Αυτός που διδάσκει ο σύλλογος, που λέγεται FC Barcelona.



Πηγή: skai.gr