Ανάλυση 1ου ομίλου Ευρωμπάσκετ

Στον πρώτο όμιλο συμμετέχει η εθνική ομάδα μπάσκετ. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είναι φαβορί για την πρώτη θέση με αουτσάιντερ την Κροατία και το Ισραήλ, ενώ τα Σκόπια είναι θεωρητικά το πιο αδύναμο σύνολο

ΕΛΛΑΔΑ

Ανανεωμένη, αλλά πάντα επικίνδυνη

Η Εθνική μας ομάδα θα παρουσιαστεί με ουκ ολίγα νέα πρόσωπα στο Ευρωμπάσκετ, αλλά θα είναι και πάλι μέσα στις διεκδικήτριες των μεταλλίων. Η πρώτη μεγάλη αλλαγή έχει να κάνει με τη παρουσία του Γιόνας Καζλάουσκας, ο οποίος διαδέχθηκε τον σούπερ πετυχημένο Παναγιώτη Γιαννάκη. Ο Λιθουανός έχει «κρατήσει» τη σκληρή άμυνα που χαρακτήριζε την ομάδα μας επί εποχής «Δράκου» και έχει προσπαθήσει να εισάγει ως νέο στοιχείο το γρήγορο μπάσκετ στην επίθεση.
Αντιμετωπίζει, όμως, δυσκολίες, καθώς του λείπουν σημαντικότατα στελέχη, όπως ο Διαμαντίδης, ο Παπαλουκάς, ο Βασιλόπουλος και ο Τσαρτσαρής. Από την άλλη πλευρά έχει στη διάθεση του τις δύο μεγάλες ελπίδες του Ελληνικού μπάσκετ από την ομογένεια: Τον Κώστα Κουφό και τον Νικ Καλάθη.
Φώτσης, Ζήσης και Σπανούλης είναι πλέον οι αρχηγοί της Εθνικής και αυτοί που θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος στα παρκέ της Πολωνίας. Ένα πολύ θετικό στοιχείο είναι η παρουσία του ανανεωμένου και... αδυνατισμένου Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, ο οποίος μαζί με τους Μπουρούση, Φώτση, Πρίντεζη και Κουφό καθιστούν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πολύ δυνατό μέσα στη ρακέτα.

TO ΡΟΣΤΕΡ

Γλυνιαδάκης Ανδρέας 2.15
Ζήσης Νικόλαος 1.95
Καϊμακόγλου Κωνσταντίνος 2.05
Καλάθης Νικ 1.97
Καλαμπόκης Ιωάννης 1.95
Κουφός Κωνσταντίνος 2.15
Μπουρούσης Ιωάννης 2.11
Παπανικολάου Κωνσταντίνος 2.03
Περπέρογλου Ευστράτιος 2.03
Πρίντεζης Γεώργιος 2.06
Σπανούλης Βασίλειος 1.92
Σχορτσιανίτης Σοφοκλής 2.08
Τσαλδάρης Δημήτριος 1.94
Φώτσης Αντώνιος 2.08

Προπονητής: Γιόνας Καζλάουσκας

ΣΚΟΠΙΑ

Ο «αδύναμος κρίκος» του ομίλου

Η Εθνική Σκοπίων είναι ο πρώτος αντίπαλος της ομάδας μας στο Ευρωμπάσκετ και ο λιγότερο επικίνδυνος. Είναι η πρώτη τους παρουσία στη τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και ως εκ πρώτης όψης μοιάζουν με τον αδύναμο κρίκο του πρώτου ομίλου. Βεβαίως δεν αποτελούν αμελητέα ποσότητα, καθώς διαθέτουν κάποιους εξαιρετικούς και ιδιαίτερα γνωστούς σε εμάς παίκτες. Ο πρώτος είναι ο Αμερικανός Τζερεμάια Μάσει. Ο πρώην σέντερ του Άρη έχει αποκτήσει Σκοπιανό διαβατήριο και αποτελεί τον ηγέτη της ομάδας του. Δίπλα του μέσα στη ρακέτα, υπάρχει ο παλιός παίκτης της ΑΕΚ Πέρο Άντιτς, ενώ στη περιφέρεια δεσπόζει ο Ρίστε Στεφάνοφ, τον οποίο απέκτησε φέτος η Ένωση. Καλύτερος της γκαρντ, πάντως, είναι ο Βλάντο Ιλιέφσκι με σπουδαία θητεία σε ομάδες της Ευρωλίγκα, όπως η Σιένα, η Ρόμα, η Μπαρτσελόνα και η Ολίμπια Λουμπλιάνας.

TO ΡΟΣΤΕΡ

Πέρο Άντιτς 2,10
Πέρο Μπλαζέφσκι 2.00
Εφθίμ Μπογκόγιεφ 1,85
Γκιόργκι Τσέκοφσκι 2,02
Αλεξάνταρ Ντιμιτρόφσκι 1,94
Βλάντο Ιλιέφσκι 1,87
Αλεξάνταρ Κοστόσκι 1,88
ΤΖερεμάια Μάσει 2,02
Ντίμιταρ Μιρακόφσκι 1,78
Κιρίλ Νικολόφσκι 2,10
Τζάνε Πετρόφσκι 1,80
Πρέντραγκ Σαμαρτζίνσκι 2,15
Ντάρκο Σοκόλοφ 1,90
Βρίμπισα Στεφάνοφ 1,85
Ρίστε Στεφάνοφ 1,94

Προπονητής: Γιόβισα Άρσιτς

ΙΣΡΑΗΛ

Με ηγέτη τον Χαλπερίν

Πιστό στο ραντεβού του με το... Ευρωμπάσκετ, το Ισραήλ θα δώσει και στη φετινή διοργάνωση το «παρών» και θα έχει για ηγέτες του, δύο οικείες (στους Έλληνες φίλους του μπάσκετ) φιγούρες. Στο πάγκο του βρίσκεται, ο παλιός προπονητής του Άρη, του ΠΑΟΚ και του Μακεδονικού Σβι Σερφ, ενώ εντός του παρκέ δεσπόζει ο γκαρντ του Ολυμπιακού Γιοτάμ Χαλπερίν.
Από τα χέρια του θα περνάνε οι περισσότερες επιθέσεις των Ισραηλινών, οι οποίοι στηρίζουν πολλά στους δύο νεαρούς αστέρες του. Ο Όμρι Κάσπι πέρασε ένα σπουδαίο καλοκαίρι, καθώς επιλέχθηκε στοπ Νο23 του ντραφτ του ΝΒΑ από το Σακραμέντο και έπαιξε σε φιλικά παιχνίδια με τους Κινγκς. Ο Λίορ Ελιάχου από τη πλευρά του ναι μεν έχει γίνει ντραφτ το 2006 από τους Ρόκετς, αλλά θα συνεχίσει στη Μακάμπι τη νέα σεζόν και ο Σερφ ποντάρει στη καλή του παρουσία. Οι έμπειροι Μπουρστάιν και Γκριν θα έχουν επίσης σημαντικό ρόλο.

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Ταλ Μπουρτσάιν 1,98
Όμρι Κάσπι 2,04
Νιρ Κοέν 2,02
Λιόρ Ελιάχου 2,03
Γιανίβ Γκριν 2,06
Γιοτάμ Χαλπερίν 1,93
Ίντο Κοζικάρο 2,02
Ραβίβ Λιμονάντ 1,91
Γκαλ Μεκέλ 1,90
Γκι Πνίνι 2,00
Ματάν Ναόρ 1,96
Μπόρις Ρόθμπαρτ 2,16
Αμίτ Ταμίρ 2,08
Μέιρ Ταπίρο 1,95

Προπονητής: Σβι Σερφ

ΚΡΟΑΤΙΑ

Υψηλές φιλοδοξίες

Η Κροατία έχει από το Ευρωμπάσκετ της Αθήνας το 1995, όταν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, να ανέβει στο βάθρο και φέτος δείχνει ικανή να κάνει τη μεγάλη επιστροφή. Ο συνδυασμός εμπειρίας και ταλέντου καθιστά πολύ επικίνδυνη την ομάδα του Γιασμίν Ρέπεσα, ο οποίος έχει ουκ ολίγα χρήσιμα «εργαλεία» στα χέρια του. Μέσα στη ρακέτα ξεχωρίζει ο πολύπειρος σέντερ του Ολυμπιακού Νίκολα Βούισιτς και ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού Νίκολα Πρκάτσιν. Η τριπλέτα των σέντερ συμπληρώνεται από τον παλιό ΑΕΚτζή Σάντρο Νίσεβιτς.
Στη περιφέρεια ο NBAer των Μιλγουόκι Μπακς Ρόκο Ούκιτς είναι ένας από τους ανερχόμενους γκαρντ της Ευρώπης και δίπλα του έχει τον έμπειρο Ζόραν Πλάνινιτς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Μάρκο Πόποβιτς είναι μια ακόμα εξαιρετική λύση, όπως και ο Νταβόρ Κους ενώ στους φόργουορντ ξεχωρίζουν ο Μάρκο Τόμας και ο Νταμίρ Μάρκοτα. Η Κροατία, λοιπόν, διαθέτει ποιότητα σε όλες τις θέσεις και θα είναι μια από τις δυνάμεις του τουρνουά.

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Νίκολα Βούισιτς 2.11
Νίκολα Πρκάτσιν 2.08
Σάντρο Νίσεβιτς 2.10
Ρόκο Ούκιτς 1.96
Ζόραν Πλάνινιτς 2.00
Μάρκο Πόποβιτς
Νταβόρ Κους 1.95
Μάρκο Τόμας 2.01
Νταμίρ Μάρκοτα
Μάριο Κασούν 2.11
Μάρκο Μπάνιτς 2.05
Νταμίρ Ράντσιτς 1.96
Άντε Τόμιτς 2.17
Μάριο Στόιτς 1.97

Προπονητής: Γιασμίν Ρέπεσα

Πηγή: skai.gr