Συνάντηση Μητσοτάκη – Ζάεφ στο περιθώριο του Thessaloniki Summit 2019

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στις εργασίες της διάσκεψης Thessaloniki Summit 2019, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος.

Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και της της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Την ίδια στιγμή στη Γενεύη μεταβαίνει την Παρασκευή (8/11) ο Νίκος Δένδιας όπου το μεσημέρι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και Νίκολα Ντιμιτρόφ αντιστοίχως.

Η συνάντηση των κκ. Δένδια, Ζάεφ και Ντιμιτρόφ θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου για τα Δυτικά Βαλκάνια» που οργανώνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum – WEF) του Νταβός στις 8 και 9 Νοεμβρίου στη Γενεύη και στο οποίο συζητώνται κυρίως οι οικονομικές προοπτικές των χωρών της περιοχής.

«Στηρίζουμε διαχρονικά την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων», ανέφερε ο  εκπρόσωπο Τύπου του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς και σημείωσε: «Η Ελλάδα ήδη από το 2003, με τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, υπήρξε πρωτεργάτης της ενταξιακής αυτής προοπτικής και μετέπειτα πορείας. Η συζήτηση θα εστιαστεί στο πώς θα συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις και πώς η Ελλάδα θα στηρίξει την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων και από εκεί και πέρα ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών, εκεί οι θέσεις είναι γνωστές, στο πώς θα υπάρξει ορθή και απαρέγγλιτη τήρηση της συμφωνίας».

Αυτήν τη στιγμή, όπως τόνισε ο κ. Γεννηματάς, η Ελλάδα συνομιλεί πάνω σε αυτό το ζήτημα με τους εταίρους, όμως αξιολογεί τα οποια επόμενα βήματα σχετικά με την ενταξιακή προοπτική, τα οποία πρέπει να είναι προσεκτικά.

«Η Ελλάδα έχει έναν ενεργό ρόλο να διαδραματίσει στην περιοχή και θα συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή», επισήμανε για να συμπληρώσει: «Όποια πρωτοβουλία είναι να ανακοινωθεί θα πρέπει να γίνει με γνώμονα την επίτευξη των μεγαλύτερων δυνατοτήτων προκειμένου να υπάρξει πρόοδος. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι ήδη αύριο θα μεταβληθούν οι δεδηλωμένες θέσεις σημαντικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εργαστούμε προκειμένου να επιτευχθούν οι συνθήκες εκείνες, που θα επιτρέψουν σε σχετικά γρήγορο χρονικό διάστημα να υπάρξει πρόοδος στην επιθυμητή αυτή κατεύθυνση».

Όσον αφορά τις επιτροπές για τις απαιτούμενες αλλαγές με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου εξωτερικών υποστήριξε ότι αναμένεται να καθοριστεί σύντομα η νέα σύνθεση της επιτροπής για τα βιβλία, ενώ για τα εμπορικά σήματα υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχθεί η επωνυμία της «αυθεντικής, πραγματικής Μακεδονίας και να κερδίσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο το παιχνίδι της εποικοινωνίας». «Αυτό που έχει σημασία για την Ελλάδα είναι να συνεχίσει απρόσκοπτα η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας», είπε ο κ. Γεννηματάς.

Πηγή: skai.gr