Κλείσιμο

Σκληρό πόκερ στις Βρυξέλλες για Ταμείο Ανάκαμψης και προϋπολογισμό 

"Σκληρό πόκερ" σημειώνεται στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και για τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος πριν το τέλος Ιουλίου. 


Παρά τις εντατικές προσπάθειες που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα, οι «φειδωλοί τέσσερις» (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία) διαφωνούν και για το ύψος των κεφαλαίων, και για την ισορροπία επιχορηγήσεων – δανείων, αλλά και για τους όρους που θα συνοδεύουν την εκταμίευση στα κράτη - μέλη, με αποδέσμευση κονδυλίων στη βάση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, ενώ μάλιστα η Ολλανδία ζητά ομοφωνία πριν από κάθε εκταμίευση ενισχύσεων, με την Ιταλία να αντιδρά έντονα απειλώντας με βέτο.

Οι χώρες του Νότου, μεταξύ των οποίων Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, διαμηνύουν πως δε θα δεχθούν τίποτα που θα θυμίζει μνημόνιο. Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει πακέτο 750 δισεκ. ευρώ, με 500 δισεκ. ευρώ επιχορηγήσεις και 250 δισεκ. δάνεια. Αν περάσει η πρόταση των «τεσσάρων» θα υπάρξει «ψαλίδα» έως 90 δισεκ. σύμφωνα με τους Financial Times με περισσότερα δάνεια και λιγότερες επιχορηγήσεις. 

Τα κριτήρια κατανομής αποτελούν επίσης σημαντική εστία διαφωνιών. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει προτείνει το 70% του πακέτου να μοιραστεί με κριτήρια το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και το ποσοστό της ανεργίας προ κορωνοΐου, ενώ το 30% με βάση τις πληγές που θα αφήσει η πανδημία στις οικονομίες μετά το 2021. Ιταλία και Ελλάδα υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να περιμένουν του χρόνου για να έχουν σαφή εικόνα για τα συνολικά ποσά που δικαιούνται. 

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός εμμένει στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων. 

Ένα μέρος από τα 32 δισεκ. που επιδιώκει να λάβει η κυβέρνηση από το Ταμείο Ανάκαμψης με βάση την πρόταση της Κομισιόν θα τα κατευθύνει σε μείωση φορών και εισφορών ύψους περίπου 6 δισεκ. με επιχείρημα την τόνωση της ανάπτυξης που είναι και ο στόχος του Ταμείου. Επίσης δεν επιθυμεί να δοθούν τα χρήματα σε δύο χρόνια, αλλά σε βάθος τετραετίας, καθώς η διετία είναι πολύ λίγος χρόνος για απορρόφηση.

Από πλευράς τους, οι χώρες του Βορρά διαμαρτύρονται ότι με βάση την πρόταση χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολώνια θα πάρουν μεγάλο μερίδιο των πόρων. Η Ουγγαρία δηλώνει αδικημένη στη μοιρασιά σε σχέση με γειτονικές της χώρες και αντιδρά στην πρόταση της Κομισιόν να αποτελεί προϋπόθεση εκταμίευσης των κονδυλίων ο σεβασμός των κανόνων του κράτους δίκαιου. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απειλεί με βέτο, έχοντας συνάψει συμμαχία με τις υπόλοιπες χώρες του Βίσεγκραντ, ενώ «απέναντι» είναι οι Ολλανδοί. 

Σκληρό παζάρι διεξάγεται και για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ο οποίος συρρικνώνεται διαρκώς προς το 1 τρισεκ. ευρώ ενώ οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει από το 1,3 τρισεκ. Με βάση την αρχική πρόταση της Κομισιόν η Ελλάδα δικαιούνταν 22,5 δισεκ. ευρώ επιχορηγήσεων, 9,5 δισεκ. δάνεια και 20 δισεκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ του προϋπολογισμού. 

Πηγή: skai.gr