Προανακριτική: Αίτημα Παπαγγελόπουλου για ανάκληση της απόφασης εξαίρεσης Πολάκη - Τζανακόπουλου  

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Την ανάκληση της απόφασης εξαίρεσης του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου από την Προανακριτική Επιτροπή, αιτείται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με υπόμνημα που κατέθεσε ο συνήγορός του Δημήτρης Τσοβόλας στον Πρόεδρο της Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αυτή είναι παντελώς αυθαίρετη και παράνομη.

Πριν από λίγη ώρα ο κ. Τσοβόλας μετέβη στη Βουλή και κατέθεσε το επίμαχο αίτημα, εκφράζοντας τη βεβαιότητα, πως αν η πλειοψηφία της Επιτροπής επιμείνει στην εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η σύνθεση της Επιτροπής  θα κριθεί 100% άκυρη από το Δικαστικό Συμβούλιο που θα συγκροτηθεί εφόσον ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπεμφθεί σε Ειδικό Δικαστήριο. «Θα γελοιοποιηθούν αν δεν ανακαλέσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επικαλέστηκε ως επιχείρημα αφενός ότι  δεν μπορεί ο αιτών την εξαίρεση να είναι εν τέλει και αυτός που λαμβάνει την απόφαση, αφετέρου ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν προβλέπει πουθενά τη δυνατότητα της Προανακριτικής να εξαιρέσει βουλευτές μέλη, αναφέροντας ότι απαιτείται δικαστική κρίση.

Στην περίπτωση που η πλειοψηφία επιμείνει στην εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και με στόχο, όπως υπογράμμισε ο Δημήτρης Τσοβόλας, να καταδειχτεί το αδιέξοδο της Επιτροπής και της διαδικασίας, κατέθεσε παράλληλα και αίτημα εξαίρεσης τριών βουλευτών που μετέχουν σε αυτή. Συγκεκριμένα των κ.κ. Θάνου Πλεύρη, Βασίλη Κεγκέρογλου και Κώστα Κυρανάκη, με το σκεπτικό ότι με δηλώσεις τους περί σκευωρίας εγείρουν πιθανότητα δυσπιστίας ως προς την αμεροληψία τους απέναντι στον ελεγχόμενο Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.  

Συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Τσοβόλας ανέγνωσε πίσω από τη στάση της ΝΔ, σκοπιμότητα προκειμένου όπως είπε να ακυρωθεί η διαδικασία της Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και να μην προχωρήσει η ουσιαστική έρευνα από Ειδικό Δικαστήριο γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

«Σκέφτομαι στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι η Επιτροπή ίσως δεν θέλει να προχωρήσει η υπόθεση...», σχολίασε μεταξύ άλλων ο συνήγορος του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης.

Σημειώνεται, πως εφόσον στη συνεδρίαση της Προανακριτικής στις 6 το απόγευμα, οι κύριοι Τζανακόπουλος και Πολάκης αποφύγουν την κλιμάκωση, αρκούμενοι σε μία παράσταση διαμαρτυρίας για να καταγγείλουν την απόφαση εξαίρεσής του και κατόπιν δεχτούν να αποχωρήσουν, τότε το αίτημα-υπόμνημα του κ. Παπαγγελόπουλου θα συζητηθεί κατά προτεραιότητα, προκειμένου να ληφθεί η σχετική απόφαση που άπτεται της νομιμότητας σύνθεσης της Επιτροπής.

Σε κάθε περίπτωση η πολυαναμενόμενη και προγραμματισμένη εξέταση του Κωνσταντίνου Φρουζή, φαίνεται να οδηγείτε σε τρίτη αναβολή.