Πρέσβης Κίνας στην Ελλάδα στον ΣΚΑΪ: Υπάρχει πρόοδος για φάρμακο κατά του κορωνοϊού

Με αποκλειστική συνέντευξη στον ΣΚΑΙ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη, η Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Τσανγκ Τσιγιουε, δηλώνει πως «πολύ σύντομα θα έχουμε φάρμακα για την αντιμετώπιση του κορωνοιου» ενώ εξηγεί πως η χώρα της είναι πιο έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα πιθανό νέο κύμα του ιού το φθινόπωρο. 

 
ΑΜ: Κυρία Πρέσβη, ακόμη ένα αεροπλάνο, με νοσηλευτικό εξοπλισμό, έφτασε στην Αθήνα από την Κίνα, για να βοηθήσει τη χώρα μας να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό. Να περιμένουμε κι άλλη βοήθεια από την Κίνα στη χώρα μας ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στείλατε Κινέζους γιατρούς;

Πρέσβης Κίνας στην Ελλάδα - Τσανγκ Τσιγιουε: Ευχαριστώ για την ερώτηση. Θέλω να σας πω ότι ο COVID-19 αποτελεί μια παγκόσμια πρόκληση. Και πιστεύουμε βαθιά στην αλληλεγγύη. Όλα τα κράτη του κόσμου είμαστε μαζί σε αυτήν την μάχη και την ώρα που η κατάσταση στην Κίνα πηγαίνει προς το καλύτερο, θέλουμε να βοηθήσουμε χώρες, όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή, όπως καλύτερα μπορούμε.

 
ΑΜ:Είστε σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση, για παράδειγμα με τον Υπουργό Υγείας, για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, ώστε να λάβουμε υπόψιν το τί λειτούργησε σωστά στην περίπτωση της Κίνας, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού;

Πρέσβης Κίνας στην Ελλάδα - Τσανγκ Τσιγιουε: Ναι, είμαστε σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές. Για παράδειγμα είμαι σε καθημερινή επαφή με τον υπουργό Υγείας και επίσης με τον Υπουργό των Εξωτερικών, αλλά και άλλα υπουργεία, όπως το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα πρωτόκολλο, το αποκαλούμε πρωτόκολλο θεραπείας για τον COVID-19. Αυτό έχει συμπληρωθεί και ανανεωθεί επτά φορές και μοιραζόμαστε αυτές τις πληροφορίες με τις ελληνικές αρχές, όπως μοιραζόμαστε και οδηγίες για την πρόληψη.

 
ΑΜ: Βάσει της εμπειρίας σας, θεωρείτε πως η Ελλάδα ακολουθεί τα σωστά βήματα, υιοθετώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού ή μήπως πρέπει να πάρουμε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, όπως αυτά που υιοθετήθηκαν στην Κίνα, για καλύτερα αποτελέσματα;

Πρέσβης Κίνας στην Ελλάδα - Τσανγκ Τσιγιουε: Από αυτά που έχω δει, η Ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει πολύ αποτελεσματικά μέτρα και τα έχει πάρει πολύ νωρίς. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Διότι για να τα καταφέρεις να αντιμετωπίσεις αυτόν τον ιό, το πιο σημαντικό είναι να απομονώσεις την πηγή του ιού και να διακόψεις την αλυσίδα μετάδοσης. Οπότε η καλύτερη πολιτική αντιμετώπισης, είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση και η απομόνωση.

ΑΜ: Ποιά είναι η κατάσταση τώρα στην Κίνα; Βλέπετε κάποια επιστροφή στην κανονικότητα;

Πρέσβης Κίνας στην Ελλάδα - Τσανγκ Τσιγιουε: Ναι, τα πράγματα ξαναγίνονται κανονικά. Θα σας έλεγα πως σε ό,τι αφορά τον COVID-19 τα πράγματα γίνονται καλύτερα, διότι τις προηγούμενες ημέρες είδαμε πολύ λίγες περιπτώσεις νέων κρουσμάτων. Όμως πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη πρόκληση. Ακόμη έχουμε περίπου 4,000 επιβεβαιωμένα κρούσματα μέσα στα νοσοκομεία και κάποια είναι αρκετά σοβαρά. Επίσης, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακόμη μια πρόκληση που είναι τα εισαγόμενα κρούσματα. Αναφέρομαι σε αυτά που έρχονται στην Κίνα από το εξωτερικό, από ανθρώπους που επιστρέφουν πίσω στην Κίνα. Κι εκεί παρατηρείται αύξηση.

 ΑΜ: Φοβάστε μια νέα έξαρση της επιδημίας το φθινόπωρο;  

Πρέσβης Κίνας στην Ελλάδα - Τσανγκ Τσιγιουε: Ναι και για αυτό θα πρέπει να πάρουμε προφυλάξεις. Διότι τώρα με τα "εισαγόμενα" κρούσματα να αυξάνονται,  υπάρχει ο κίνδυνος ενός νέου κύματος του ιού. Αλλά θεωρώ πως επειδή έχουμε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία για τον ιό και η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να αποτρέψει ένα ακόμη κύμα, παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσουμε την εξάπλωση και να αποτρέψουμε την περαιτέρω εξάπλωση, οπότε είμαι αισιόδοξη πως θα καταφέρουμε να το αντιμετωπίσουμε.
 
ΑΜ: Υπάρχει πρόοδος στον τομέα των αντιβιοτικών και στις πιθανές θεραπείες κατά του κορωνοϊού;

Πρέσβης Κίνας στην Ελλάδα - Τσανγκ Τσιγιουε: Πρέπει να σας πω ότι υπάρχει ήδη πρόοδος, έχουμε ήδη εντοπίσει φάρμακα που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή σε ανθρώπους που νοσηλεύονται. Είμαι όμως αισιόδοξη πως πολύ σύντομα θα έχουμε φάρμακα, τα εμβόλια θα πάρουν λίγο ακόμη χρόνο.

Πηγή: skai.gr