Κλείσιμο

Παραδοχή Τουλουπάκη για παρακράτηση εγγράφων FBI απ' την Προανακριτικη

Της Ναντίν Χαρδαλιά 

Την παρακράτηση κρίσιμων - για την έρευνα της Προανακριτικής - εγγράφων του FBI παραδέχεται επισήμως,  σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η Ελένη Τουλουπακη με νέα  σημερινή επιστολή της προς την Επιτροπή της Βουλής.

Στην επίμαχη επιστολή η Εισαγγελέας Διαφθοράς, φέρεται να επιβεβαιώνει πως το CD που απέστειλε προς διημέρου δεν εμπεριέχει το σύνολο των εγγράφων της δικογραφίας Novartis και παραδέχεται ευθέως πως λείπουν έγγραφα του FBI,  επικαλούμενη για την άρνηση διαβίβασης τους στην Επιτροπή  το επιχείρημα ότι είναι χαρακτηρισμένα με ρήτρα "απορρήτου" που για την περαιτέρω χρήση τους από άλλη αρχη απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του αποστολέα τους, δηλαδή, της ομοσπονδιακής αρχής.  

Πηγές της Προανακριτικής πάντως υπενθύμιζαν ότι η ίδια η κ. Τουλουπακη είχε διαβιβάσει το 2018 στην πρώτη Επιτροπή για την υπόθεση Novartis που συγκροτήθηκε με βούληση της κυβερνώσας πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ, δύο αντίστοιχα εσωτερικά σημειώματα του FBI στα οποία αναφέρονταν αρχικά 7 και μετά τα 10 πολιτικά πρόσωπα, παρότι και εκείνα τα έγγραφα είχαν την ίδια ρήτρα απορρήτου. 

Κατόπιν τούτου διατύπωναν το εύλογο ερώτημα, γιατί για εκείνα δεν είχε περιορισμό η κ. Τουλουπακη ενώ για αυτά που κρατά τώρα στο συρτάρι της εχει.

Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν παράλληλα την παραδοχή της κ. Τουλουπακη εξαιρετικά σημαντική, αφού όπως σημείωναν αυτό σημαίνει ότι η πρώτη Προανακριτικη Επιτροπή επί ΣΥΡΙΖΑ που ολοκλήρωσε άρον άρον τις διαδικασίες της, αποφάνθηκε χωρίς να γνωρίζει το σύνολο των στοιχείων που υπήρχαν. 

Σημειώνεται ότι η απάντηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς προέκυψε μετά το νέο αίτημα της Επιτροπής προς την ίδια να τους ξεκαθαρίσει ρητά κατά πόσο έχει αποστείλει τελικά το σύνολο της δικογραφίας συμπεριλαμβανομένων εκθέσεων του FBI και της αλληλογραφίας της ίδιας μαζί του,  όπως της είχε ζητηθεί. 

Πηγή: skai.gr