Παναγιωτόπουλος: Κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο- Έχουν γίνει διαβήματα στο ΝΑΤΟ

«Υπάρχει ο φόβος ατυχήματος καθώς υπάρχει πάρα πολλή δραστηριότητα σε πολύ μικρό χώρο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας την τουρκική προκλητικότητα με αφορμή το χθεσινό περιστατικό παρενόχλησης σε βάρος ψαράδων στις Οινούσες.

«Κάποιες μέρες είναι μεγάλη η ένταση, άλλες μέρες υπάρχει ησυχία», είπε ο υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ. «Εμείς βλέπουμε τη συνολική εικόνα, αυξημένη δραστηριότητα σε αέρα, θάλασσα και ξηρά, καθώς δεν έχει κοπάσει η κατάσταση στον Έβρο», σημείωσε, τονίζοντας:«Η ένταση σε μικρούς χώρους αυξάνει το κίνδυνο για ατύχημα».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε ότι έχουν γίνει διαβήματα προς το ΝΑΤΟ και Οργανισμούς και πως η χώρα μας περιμένει «καλή τη πίστη μια καλύτερη συμπεριφορά» από την Τουρκία. Ωστόσο, διαπίστωσε ότι «αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν όροι καλής γειτονίας».

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως η τελευταία του επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του ήταν πριν από 15-20 μέρες, λέγοντας: «Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας, να τους αποτρέπουμε, να τους αναχαιτίζουμε και να εξηγούμε, όπως πχ στον Έβρο, ότι θα ενισχύσουμε τα σύνορά μας, ως άγρυπνοι φρουροί, κι αυτό δεν επιδέχεται άλλης ερμηνείας ή εξήγησης».

«Εμείς δείχνουμε καλή διάθεση, θέλουμε να δείξει και η άλλη πλευρά, τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοιχτά» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και κατέληξε λέγοντας: Δεν νομίζω πως η Τουρκία θέλει να κλιμακώσει κατακόρυφα την ένταση μέχρι την πρόκληση άλλων καταστάσεων, αλλά τα δείγματα συμπεριφοράς μας κάνουν να εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και να προετοιμαζόμαστε».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος παραδέχτηκε ότι η πανδημία του κορωνοϊού έφερε σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά παρόλα αυτά σημείωσε ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα τρέχουν κανονικά και γίνεται προσπάθεια με έξυπνες κινήσεις και σχεδιασμό να παραμείνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργικές και επιχειρησιακές. Επιπρόσθετα, ο υπουργός είπε ότι πριν από λίγες μέρες ζήτησε την έγκριση από την επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής για κομβικά, όπως τα χαρακτήρισε, εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν και τα τρία Γενικά Επιτελεία των ΕΔ. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην συντήρηση των αεροσκαφώνF16, σε αντικατάσταση των κινητήρων των ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς, την πρόσκτηση νέων αμερικανικών ελικοπτέρων ανθυπουποβρυχιακού πολέμου και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού.

Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην ματαίωση της άσκησης «Καταιγίδα» σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ πρόσθεσε ότι ασκήσεις μικρότερης κλίμακας έγιναν κανονικά και ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν λειτουργικές και ενεργές.

Πηγή: skai.gr