Κλείσιμο

Στροφή Όρμπαν: Θα υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Οι συνομιλίες για το Tαμείο Aνάκαμψης και τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συνεχιστούν και στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, δήλωσε σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Οι εθνικιστικές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας έχουν αρνηθεί να στηρίξουν το οικονομικό σχέδιο ολόκληρης της ΕΕ, παρόλο που θα ωφεληθούν απ' αυτό, επειδή η καταβολή των χρημάτων εξαρτάται από τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Ο ίδιος δήλωσε πως μπορεί να υπάρχουν αρκετές επιλογές για την άρση του αδιεξόδου «οι οποίες να είναι αποδεκτές από την Ουγγαρία και την Πολωνία και οι αποφάσεις να λαμβάνονται βάσει του νόμου και όχι μιας πολιτικής πλειοψηφίας». Ωστόσο, δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες.

Το βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας είναι πιθανό να καθυστερήσει ευρωπαϊκά κεφάλαια εκατοντάδων δισεκατομυρίων ευρώ σε μια στιγμή που η 27μελής Ένωση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού και η οικονομία είναι πιθανό να συρρικνωθεί τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ