Νομοθετικός «πυρετός» στη Βουλή έως τις 18 Δεκεμβρίου

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Νομοθετικός «μαραθώνιος» θα επικρατήσει στη Βουλή το επόμενο δεκαπενθήμερο και συγκεκριμένα έως τις 18 Δεκεμβρίου, καθώς πέραν των κρίσιμων ανοιχτών ζητημάτων, για τα οποία η κυβέρνηση επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για να αντιμετωπίσει, παραδοσιακά πριν το κλείσιμο του Κοινοβουλίου για τα Χριστούγεννα και ενόψει τέλους του έτους προωθούνται πάσης φύσεως εκκρεμότητες.

4 νομοσχέδια &  προϋπολογισμός έως τις 18 Δεκεμβρίου

Έως τις 18 Δεκεμβρίου λοιπόν πέραν του κρατικού προϋπολογισμού του 2020 με την ψήφιση του οποίου κλείνει εθιμοτυπικά η Βουλή, αναμένεται να ψηφιστούν 4 ακόμη εμβληματικά νομοσχέδια, δύο εκ των οποίων μάλιστα με κατεπείγουσες διαδικασίες.

Αυτά είναι τα εξής:

-πολυνομοσχέδιο

με ρυθμίσεις για τον τρόπο χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων όπως αυτό των 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται, το οποίο θα συνοδεύεται από πλήθος διατάξεων με εκκρεμότητες όλων των Υπουργείων

-σχέδιο «Ηρακλής» του Υπουργείου Οικονομικών για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων

Εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη διευθέτηση ληξιπρόθεσμων δανείων ύψους 30 δις ευρώ από τα συνολικά 75 δις

-νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους

-νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αναβάθμιση των F-16

Σήμερα (;) το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή

Το αναφερόμενο πολυνομοσχέδιο, πιθανόν να κατατεθεί στη Βουλή σήμερα Παρασκευή. Άγνωστο παραμένει κατά πόσο σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τους «περιορισμούς» στις πορείες και τις συγκεντρώσεις ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων για την αποφυγή «εμφράγματος» στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίες προκαλούν ήδη έντονες αντιδράσεις από τους συνδικαλιστικούς φορείς.

Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι οι εν λόγω διατάξεις μάλλον δεν θα αποτελέσουν μέρος αυτού του διυπουργικού νομοσχεδίου και θα προωθηθούν χωριστά με το νέο χρόνο.

Το χρονοδιάγραμμα των κοινοβουλευτικών διαδικασιών

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό, το πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί με κατεπείγουσες διαδικασίες. Εκτός απροόπτου η επεξεργασία του στις αρμόδιες Επιτροπές θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη 10/12 να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Ακολούθως, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους.

Τη σκυτάλη θα πάρει το πολυσυζητημένο σχέδιο «Ηρακλής» του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ακολουθώντας διαδικασία κατεπείγοντος, υπολογίζεται να ψηφιστεί την επόμενη Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου.

Τέταρτο κατά σειρά θα είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αναβάθμιση των F-16, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου.

Η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, ώστε μετά από 5 μαραθώνιες συνεδριάσεις να ψηφιστεί την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται, ότι παραδοσιακά ο προϋπολογισμός ενέχει χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.