Κλείσιμο

Νέα πρόκληση Ερντογάν - Στο στόχαστρό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν μπόρεσε να κρύψει για μία ακόμη φορά την ενόχλησή του για τις αναβαθμισμένες σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, βάζοντας στο στόχαστρό του τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Με το ρολόι να μετρά αντίστροφα ενόψει της συνύπαρξης του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου στην Πράγα και τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην εμπρηστική ρητορική και προκαλεί επιτιθέμενος στην Ελλάδα, αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργός της.

Μιλώντας σε τελετή απονομής βραβείων, ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν μπόρεσε να κρύψει για μία ακόμη φορά την ενόχλησή του για τις αναβαθμισμένες σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, βάζοντας στο στόχαστρό του τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ. Για ποιο πράγμα ζητά βοήθεια; Εναντίον της Τουρκίας. Ό,τι κι αν κάνετε, θα κάνουμε πάντα ό,τι χρειάζεται και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε» δήλωσε απειλητικά ο Ερντογάν.

Ταυτόχρονα, επανέλαβε τους ψευδείς ισχυρισμούς που διατύπωσε και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τους χειρισμούς της Ελλάδας στο μεταναστευτικό εκτοξεύοντας ωμά ψεύδη. «Παρακολουθούμε πώς τα ελληνικά πλοία θάβουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο» είπε συνεχίζοντας την τακτική της σπίλωσης και των fake news.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε τα ψεύδη και για την ίδια του τη χώρα, επιχειρώντας να κάνει το άσπρο μαύρο και να αντιστρέψει την ισχνή εικόνα της τουρκικής οικονομίας, η οποία βουλιάζει στον πληθωρισμό και μαζί δεινοπαθούν οι Τούρκοι πολίτες που πληρώνουν τις λάθος πολιτικές του «σουλτάνου» Ερντογάν.

Αναφερόμενος λοιπόν στην εσωτερική κατάσταση της χώρας του ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι όταν κάποιος μιλά για τη χώρα του σκέφτεται «μια χώρα που ξεχωρίζει για την οικονομία, για την άμυνα, για τις στρατιωτικές της ικανότητες, καθώς για τη στάση της απέναντι σε ανθρωπιστικές κρίσεις».

Στην «αντεπίθεση» η Ελλάδα

Λίγες ώρες πριν, ο Έλληνας πρωθυπουργός σε άλλο κλίμα, βαδίζοντας σταθερά στις ράγες του Διεθνούς Δικαίου επιχειρούσε να βάλει φρένο στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, στέλνοτας ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής στις «ανιστόρητες  ορέξεις και απειλές», οι οποίες όπως είπε «συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές».

Ενώ με αφορμή τη νέα παραχάραξη της Τουρκίας με βάση το έκνομου τουρκολυβικό μνημόνιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέτεινε την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας και τις ισχυρές συμμαχίες της, χαρακτηρίζοντας «Ατσαλινές ασπίδες» τις ένοπλες δυνάμεις μας και τους ισχυρούς συμμάχους της Ελλάδας υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «η γεωγραφία δεν αλλάξει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες της».

Η τακτική της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας πάντως που ακολουθεί η Τουρκία με ψέματα και μυθεύματα επιχειρώντας να δημιουργήσει μία πλαστή πραγματικότητα δεν είναι αποδεκτή, σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλους τους συνομιλητές μας, καθώς η ελληνική διπλωματία ανέδειξε το πρόβλημα και ενίσχυσε την αίσθηση αυτή στους συμμάχους και στους εταίρους μας.

Συνάντηση Μητσοτάκη με αμερικανούς βουλευτές

Στο πλαίσιο αυτό, αδιάλειτπη είναι η διεθνοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού και των εμπρηστικών προκλήσεων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει το ζήτημα στη διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Στρατιωτικών Υποθέσεων, Άνταμ Σμιθ,με την οποί συνατήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την ακραία και κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της τουρκικής πλευράς, καθώς και για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, η οποία είναι απαράδεκτη. Τόνισε, δε, ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Επανέλαβε ότι οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και στις αρχές της καλής γειτονίας και επαναβεβαίωσε την πάγια θέση της χώρας μας υπέρ της συνεννόησης και του διαλόγου με βάση το πλαίσιο αυτό.

Στο τραπέζι και πάλι οι χάρτες

Συνάντηση με την αντιπροσωπεία των αμερικανών βουλευτών είχε και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος και εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία, για να ενημερώσει για τις εξελίξεις της τουρκικής προκλητικότητας και στο πεδίο της Λιβύης. Ο Υπουργός Εξωετρικών δεν παρέλειψε να δείξει και τους χάρτες της τουρκικής προκλητικότητας που έχουν γίνει εργαλείο της ελληνικής διπλωματίας, προκειμένου εταίροι και σύμμαχοι να κατανοούν το μέγεθος του προβλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι η Αθήνα ενημερώνει διαρκώς για τις εξελίξεις στο πεδίο των τουρκικών προκλήσεων συμμάχους και εταίρους. Ενώ την ίδια στιγμή υπογραμμίζει ότι δεν είναι η ελληνική πλευρά αυτή που αρνείται το διάλογο, αλλά η Τουρκία εκείνη που επιλέγει να κρατά σφραγισμένους τους διαύλους επικοινωνίας. Με την Αθήνα να θέτει ως μοναδικό όρο για οποιαδήποτε συνάντηση ο διάλογος να γίνεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.​

Πηγή: skai.gr