Μητσοτάκης για Κίνα: Ο δρόμος που ανοίγουμε θα γίνει λεωφόρος - Σι: Ενίσχυση συνεργασίας

Τις στενές διμερείς σχέσεις Αθήνας - Πεκίνου επισφραγίζει η επίσκεψη του προέδρου της Κίνας στη χώρας μας, ενώ οι προοπτικές για στενότερη οικονομική συνεργασία είναι μεγάλες.

«Ο δρόμος που ανοίγουμε με την Κίνα θα γίνει λεωφόρος, η διμερής μας συνεργασία θα ενισχυθεί σημαντικά» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις 16 συμφωνίες Αθήνας – Πεκίνου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κίνας. Ανακοίνωσε δε ότι θα επαναληφθεί σύντομα η συνάντησή του με τον κινέζο πρόεδρο, καθώς θα επισκεφθεί την Κίνα τον προσεχή Απρίλιο.

«Στην Αθήνα, όπως και τη Σαγκάη, διαπιστώνεται ότι οι σχέσεις μας είναι πιο θερμές από ποτέ. Η εμπιστοσύνη είναι δεδομένη» είπε. 

Για την επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «από κοντά θα εξετάσουμε την επένδυση (το απόγευμα), μετά και την έγκριση του μάστερ πλαν στόχος μας είναι ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, γιατί όχι και της Ευρώπης». «Η Ελλάδα γίνεται το σημείο εκκίνησης του σινοευρωπαϊκου διαδρόμου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. 

Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, έχει πάρα πολλά να κερδίσει από το άνοιγμα της εσωτερικής αγοράς της Κίνας. 

Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας υποκαταστήματος της Bank of China στη χώρα μας, ο πρόεδρος της κυβέρνησης εκτίμησε ότι το άνοιγμα των κινεζικών τραπεζών στη χώρα μας θα διευκολύνει ιδιαίτερα τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα. 

«Διεύρυνουμε τη σχέση μας με την Κίνα, τώρα που η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο ξανά» ανέφερε. 

Ενδεικτική του θερμού κλίματος που επικράτησε στη συνάντηση ήταν η δήλωση του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ευπρόσδεκτος να επισκεφθεί και το 2020 την Κίνα. 

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό, ο κινέζος πρόεδρος εκτίμησε ότι οι σινοελληνικές σχέσεις θα αποφέρουν ακόμη θετικότερα αποτελέσματα. «Με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε προς το μέλλον. Προσβλέπουμε στην ισχυροποίηση των συνεργασιών μας» σχολίασε χαρακτηριστικά. 

Η Κίνα, σημείωσε, επιθυμεί να συνεχιστεί και να ενισχυθεί το διμερές εμπόριο. Πρόσφατα η Ελλάδα ήταν και εξακολουθεί να εκπροσωπείται σημαντικά στη διεθνή έκθεση της Σαγκάης. 

«Οι λαοί μας ζητούν πιο στενή συνεργασία και επαφή. Αυτή είναι και η τάση των καιρών μας... Είχα μια ειλικρινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο και μια παραγωγική συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό» είπε. Θεωρούμε, υπογράμμισε ο κ. Σι, ότι Κίνα και Ελλάδα είναι εταίροι εκ φύσεως για τη δημιουργία της πρωτοβουλίας Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος. Πρέπει αυτή η πρωτοβουλία να ενισχυθεί με την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας σας. Προσβλέπουμε στην υλοποίηση των συνεργασιών σε πολλούς τομείς και θέλουμε να ενισχύσουμε τον διαμετακομιστικό ρόλο του Πειραιά και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την μεταφορική ικανότητα της γραμμής ταχείας επικοινωνίας ξηράς-θάλασσας, Κίνας-Ευρώπης. 

 

Πηγή: skai.gr