Μητσοτάκης: Νέα μέτρα στήριξης 3,5 δισ. - Για ποιούς μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου

Μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η κυβέρνηση δεν αφήνει κανέναν ακάλυπτο, παρεμβαίνει δυναμικά, κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι στατικό ενώ έχει φυλάξει και πυρομαχικά.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε για ποιες επιχειρήσεις μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου, ενώ επεκτείνεται και η δυνατότητα αναστολής εργασίας των εργαζομένων σε όλο το φάσμα του τουρισμού.

Πιο αναλυτικά: 

- Προκαταβολη φόρου: Μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για όσες επιχειρήσεις καταγράφουν κατά 35% λιγότερο τζίρο στο Α’ εξάμηνο του 2020 από το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Επίσης, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις προβλέπεται μείωση από 30-70%. Μηδενίζεται, επίσης, η προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις, δηλαδή επιχειρήσεις που καταγράφουν 50% του τζίρου το τρίτο τρίμηνο του έτους. Τέλος, 50% λιγότερη προκαταβολή φόρου θα πληρώσουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, με τη συνολική παρέμβαση να ανέρχεται στο 1,5 δισ.

- Εγκαινιάζεται τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ. Θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή. Θα καταβάλλεται με βάση τον τζίρο Ιουνίου-Αυγούστου. 7.000 επιχειρήσεις του τουρισμού θα πάρουν επιστρεπτέα προκαταβολή.

- Επιδότηση κατά 60% όλων των εργοδοτικών εισφορών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ύψους 600 εκ. ευρώ.

- Οι εποχικές επιχειρήσεις του τουρισμού δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές από Ιούλιο ως Σεπτέμβριο, ύψους 600 εκ. ευρώ.

- Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής της σύμβασης των εργαζόμενων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε νωρίτερα ότι η οικονομική κρίση που βιώνουμε είναι πρωτοφανής «και δεν το κρύψαμε ποτέ» και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό που έχει καταφέρει η κυβέρνηση είναι να αποτρέψει μια απότομη αύξηση της ανεργίας.

Το Κράτος, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ανέλαβε το κόστος μισθοδοσίας του ιδιωτικού τομέα κάτι που όπως είπε πρέπει να είναι η «φαντασίωση» κάθε κεντροαριστερής κυβέρνησης. Δεν συζητάμε ποιες είναι οι δεξιές, οι αριστερές λύσεις, η προστασία απασχόλησης η πρώτη μας προτεραιότητα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: skai.gr