Κλείσιμο

Μήνυμα Μητσοτάκη για το Πάσχα: Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, η επιχείρηση «Ελευθερία» αλλά και η σημασία των self test, ήταν τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση που είχαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο των μηνιαίων, ενημερωτικών συναντήσεών τους, πριν από λίγο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο πρωθυπουργός στο διάλογο που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της έδωσε ένα στικάκι με το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη επιχείρηση «Ελευθερία» και στο άνοιγμα του εμβολιασμού στις παραγωγικές ηλικίες άνω των 30 ετών, ενώ έστειλε και ένα αισιόδοξο μήνυμα ενόψει Πάσχα, επισημαίνοντας πάντως ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Επιπλέον αναφέρθηκε στη σημασία των self test.

Επιχείρηση "Ελευθερία"

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το γεγονός ότι τα κρούσματα μειώνονται και ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν γρήγορα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσει οποιονδήποτε εφησυχασμό. «Τα μέτρα ατομικής προστασίας πρέπει να τηρούνται σχολαστικά και βέβαια έχουμε πια και στη φαρέτρα μας το πολύ μεγάλο όπλο των self-test, τα οποία έχουν λειτουργήσει υποδειγματικά και έχουν αγκαλιαστεί από τους πολίτες οι οποίοι επιδεικνύουν και μεγάλη αίσθηση ατομικής ευθύνης στο πώς τα αξιοποιούν. Θα είναι μαζί μας τα self-test για αρκετό διάστημα ακόμα, ένα πρόσθετο εργαλείο, προκειμένου να μπορούμε να εντοπίζουμε νωρίτερα κρούσματα κορωνοϊού, κυρίως σε ασυμπτωματικούς συμπολίτες μας, έτσι ώστε και αυτοί να προστατεύονται και φυσικά να προστατεύουν και τους οικείους τους, τους ανθρώπους που αγαπούν» σημείωσε.
 
«Από κει και πέρα θέλω να ενθαρρύνω τους συμπολίτες μας αυτές τις άγιες μέρες, τη Μεγάλη Εβδομάδα, από τη μία να αναλογιστούμε τις δοκιμασίες τις οποίες περάσαμε συνολικά ως κοινωνία αυτό το χρόνο και από την άλλη να ατενίσουμε το μέλλον με την αισιοδοξία που μας αξίζει. Και βέβαια να μην ξεχάσουμε, ειδικά τη μέρα του Πάσχα ότι μπορούμε να γιορτάσουμε με τους κανόνες που μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

«Είναι μια πολύ σημαντική δουλειά η οποία έχει γίνει από όλους μας, ένα Σχέδιο το οποίο έχει τη δυνατότητα να αναδιατάξει πλήρως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, να διαθέσει σημαντικούς πόρους στην ψηφιακή μετάβαση, στην προσπάθεια την οποία πρέπει να καταβάλουμε για να μετατρέψουμε την ελληνική οικονομία σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών  άνθρακα. Περιλαμβάνει όμως και πολύ σημαντικές δράσεις, όπως ζητήματα κοινωνική ηθικής, κατάρτισης, στήριξης της νεολαίας» τόνισε για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ο κ. Μητσοτάκης.  

Όπως τόνισε, θεωρώ ότι το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είναι μια μοναδική ευκαιρία για την χώρα μας, η οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαθεί. «Είχα δηλώσει και όταν είχαμε συμφωνήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την σημαντική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία να δανειστεί η Ευρώπη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να διαθέσει σημαντικούς πόρους στα κράτη μέλη με τη μορφή των επιχορηγήσεων και των δανείων, ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση τους πόρους αυτούς να τους σπαταλήσουμε. Πρέπει να τους επενδύσουμε στο αύριο της Ελλάδας. Και θεωρώ ότι αυτό τον τελικό σκοπό  υπηρετεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» πρόσθεσε. 

Από την πλευρά της, ως προς το ταμείο Ανάκαμψης η ΠτΔ σχολίασε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι η χώρα κατέθεσε από τις πρώτες το δικό της σχέδιο. Από εδώ και πέρα πιστεύω, ότι, είναι εξίσου σημαντικό να προχωρήσουν όσο γίνεται γρηγορότερα  οι ρυθμοί, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνουν οι κατάλληλες εκταμιεύσεις, ώστε να μπορέσει η οικονομία να ξεκινήσει και πάλι, να ενισχυθούν οι πιο ευάλωτοι και ότι άλλο έχετε σχεδιάσει για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

«Είναι θετικό και μας γεμίζει ελπίδα ότι στις επόμενες εβδομάδες, όπως έχετε ήδη ανακοινώσει, αρχίζει η χαλάρωση των περιορισμών, ότι σιγά-σιγά η κοινωνική και οικονομική ζωή θα επανέλθει. Αρκεί να μην εφησυχάσουμε, να μην παρασυρθούμε σε υπέρμετρο ενθουσιασμό από την επιστροφή της ελευθερίας μας. Χρειάζεται μέτρο, χρειάζεται προσοχή ακόμη» ανέφερε για τα περιοριστικά μέτρα.

Για σταθερά πτωτική τάση της πανδημίας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες μίλησε την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ 100,3 η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σημειώνοντας ότι ο δείκτης θετικότητας είναι κοντά στο 4.

Νομίζω ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης να φύγει κάποια στιγμή από τη ζωή μας το SMS, νομίζω θα το αντιμετωπίσουμε μετά το Πάσχα, το θέμα εξετάζεται, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Σήμερα θα  οριστικοποιηθούν οι ΚΑΔ και θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την εστίαση δήλωσε στο μεταξύ στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Σημείωσε ότι δεν χρειάζεται SMS  για την εστίαση, ενώ ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 11 το βραδύ.

Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 28 Απριλίου και ώρα 18:00, στο Υπουργείο Υγείας, από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ