Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το άσυλο

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το άσυλο με τίτλο «περί διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις», με στόχο την αποσυμπίεση του συστήματος υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και την αποσυμφόρηση των κέντρων στα νησιά.  

Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, επιταχύνεται η διαδικασία χορήγησης της αίτησης ασύλου με μείωση των βημάτων για την εξέταση των αιτήσεων, κατάργησης του τέταρτου βαθμού κρίσης και μεταφορά της εκδίκασης των υποθέσεων στα Πρωτοδικεία με ακυρωτικό έλεγχο.

Δείτε το νομοσχέδιο εδώ

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προβλέπει ρητές προθεσμίες για την εξέταση των αιτήσεων, αυτοπρόσωπη παράσταση των αιτούντων σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, καθώς και διαδικασίες επιστροφής όσων δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις μεταφοράς τους.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται για πρώτη φορά ότι σε περίπτωση που οι αλλοδαποί κατά την υποδοχή δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές, τεκμαίρεται ότι δεν επιθυμούν την προστασία και παραπέμπονται σε διαδικασίες επιστροφής.

Μετά την καταγραφή, εφόσον οι αιτούντες τελικά παραμένουν στο σύστημα αλλά δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς, τότε η αίτηση τους εξετάζεται με ταχύρρυθμη εξέταση εντός 3 ημερών. Και αυτό διότι συνάγεται ότι έχουν υποβάλει την αίτηση μόνο για να καθυστερήσουν την απομάκρυνσή τους. Σε κάθε περίπτωση παραβιάζουν το καθήκον συνεργασίας τους και αυτό επιφέρει συνέπειες.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης ότι η παραβίαση των όρων και κανονισμών λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει ως συνέπεια την διακοπή της στέγασης και ουσιαστικά την αποπομπή των αιτούντων από αυτά, ενώ αυστηροποιεί την έννοια της ευαλωτότητας και απαλείφεται μεταξύ άλλων το μετατραυματικό στρες ως λόγος ένταξης στο καθεστώς.

Προτείνεται, επίσης,  κατάλογος «ασφαλών χωρών» καταγωγής και ασφαλών τρίτων χωρών.