Κλείσιμο

Επίσημη η απόφαση για εξέταση «Σαράφη» - «Κελέση» με τεχνικά μέσα από την Προανακριτική

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», με ηλεκτρονικά μέσα από διαφορετική αίθουσα της ΓΑΔΑ, αποφάσισε επισήμως η Προανακριτική Επιτροπή, συντασσόμενη με τους όρους του Αρείου Πάγου.

Εισήγηση ΝΔ για εξέταση με τεχνικά μέσα – Σύμφωνοι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Τη σχετική εισήγηση έκανε ο Θάνος Πλεύρης (ΝΔ), επισημαίνοντας πως παρά την πρόθεση της ΝΔ για δια ζώσης εξέταση, η Επιτροπή οφείλει να σεβαστεί τη θέση της Δικαιοσύνης.

Αποχώρησε το ΚΚΕ από τις εργασίες της Επιτροπής - Δεν πάει ΓΑΔΑ η Ελληνική Λύση

Η εξέταση με τεχνικά μέσα βρήκε σύμφωνους ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Οδήγησε, ωστόσο, στην αποχώρηση του ΚΚΕ γενικώς από τις εργασίες της Επιτροπής με τον εισηγητή του κόμματος, Νίκο Καραθανασόπουλο να καταγγέλλει «κουκούλωμα» της υπόθεσης, επιμένοντας στην αρχική θέση του ΚΚΕ για εξέταση των εν λόγω μαρτύρων με τις πραγματικές τους ταυτότητες και χωρίς καθεστώς προστασίας.

Υπ' αυτές τις συνθήκες την άρνηση της Ελληνικής Λύσης να συμμετάσχει σε τέτοια μορφή εξέτασης, διατύπωσε και ο Βασίλης Βιλιάρδος, γνωστοποιώντας ότι δεν θα μεταβεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Μόνο με ήχο (;)  η εξέταση

Η εξέταση των αποκαλούμενων «Σαράφη» και «Κελέση» που είναι προγραμματισμένη για τις 16.00 και 20.30 αντίστοιχα σήμερα, πρόκειται να διεξαχθεί μέσω κλειστού ηλεκτρονικού συστήματος με δυνατότητα μετάδοσης εικόνας και ήχου. Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα ζητήσουν τη μετάδοση μόνο ήχου με αλλοίωση της φωνής τους.

«Μάχη» για τον αριθμό των μελών σε ρόλο εξεταστών & τα κινητά των μαρτύρων

Από νωρίς πάντως στην έκτακτη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μάχη για τον αριθμό των μελών της Επιτροπής που θα συμμετάσχουν στην εξέταση, αλλά και για το κατά πόσο οι μάρτυρες έχουν το δικαίωμα να έχουν μαζί τους τα κινητά του τηλέφωνα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά αλλαγή της αρχικής απόφαση για μετάβαση στη ΓΑΔΑ μόνο του Προέδρου Γιάννη Μπούγα και των εισηγητών των κομμάτων, προτείνοντας να μετάσχουν όλα τα μέλη της Προανακριτικής στην εξέταση, ενώ διαφωνεί και με την εισήγηση του κ. Μπούγα να μην έχουν οι μάρτυρες κινητά και έγγραφα.

Νέα επιστολή σε Ε. Τουλουπάκη για άμεση διαβίβαση όλων των εγγράφων

Παράλληλα, η Επιτροπή αποφάσισε να επαναδιατυπώσει το αίτημά της προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, για την αποστολή κρίσιμων εγγράφων που αφορούν στην υπόθεση με έμφαση σε εκείνα του FBI (σ.σ.από και προς την Εισαγγελία), τα οποία η κ. Τουλουπάκη έχει αρνηθεί να διαβιβάσει μέχρι σήμερα παρότι θεωρούνται απολύτως απαραίτητα για την έρευνα της Επιτροπής.

Μάλιστα η απόφαση που ελήφθη αφορά στην άμεση αποστολή των εν λόγω εγγράφων «και

σε κάθε περίπτωση πριν την σημερινή εξέταση των μαρτύρων». Πηγή της Επιτροπής, δε, σχολίαζε δηκτικά πως « αν δεν μας διαβιβαστούν θα θεωρηθεί ότι η κ. Τουλουπάκη έχει αποστείλει το σύνολο των εγγράφων της δικογραφίας στην Επιτροπή κι αναλαμβάνει την ευθύνη».

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής, δια επιστολής του έχει επισημάνει την υποχρέωση της κ. Τουλουπάκη να αποστείλει το σύνολο της δικογραφίας στην Επιτροπή της Βουλής, αλλά η ίδια κατά πληροφορίες από την Επιτροπή διαβίβασε ένα CD με υπάρχοντα γνωστά έγγραφα και κάποια επιπλέον «άνευ ουσίας».

Οι διάλογοι εντός της συνεδρίασης φέρονται να έχουν ως εξής:

Θάνος Πλεύρης (ΝΔ): Είχαμε ψηφίσει οι μάρτυρες να εξετασθούν κατά τον ίδιο τρόπο με εκείνον που εξέτασε ο Αντιεισαγγελέας Σοφουλάκης. Η πλειοψηφία ωστόσο θεωρεί απολύτως σεβαστές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Από την στιγμή που ο κ. Μπρακουμάτσος μας λέει να λάβουμε υπόψιν την επιθυμία των μαρτύρων οφείλουμε να σεβαστούμε αυτή την θέση. Το μείζον είναι η εξέταση των μαρτύρων. Ωστόσο οι μάρτυρες προτείνουμε να μην έχουν μαζί τους κινητά ή έγγραφα. Αυτή είναι η πρότασή μας.

Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ): Εμείς προτείνουμε να πάει το σύνολο των μελών της Επιτροπής. Όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα να ρωτήσουν. Διαφωνούμε στο να μην έχουν μαζί τους υλικό. Προφανώς και θα έχουν και κινητά και έγγραφα. Εκεί μπορεί να έχουν το υλικό και το αρχείο τους. Είναι δυνατόν να τους στερήσουμε το αρχείο τους;

Βασίλης Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ): Εμείς επιμένουμε στην αποκάλυψη της αλήθειας. Να εξετασθούν οι μάρτυρες για τη διαλεύκανση της αλήθειας.

Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Το ΚΚΕ αποχωρεί μετά από όλα αυτά. Έχουμε ξεκάθαρα τοποθετηθεί. Διατηρούμε ωστόσο το δικαίωμα να ενημερωνόμαστε για την πορεία της έρευνας.

Βασίλης Υψηλάντης (ΝΔ): Καλώ το ΚΚΕ να το ξανασκεφθεί. Η ΝΔ ήθελε να εξετασθούν οι μάρτυρες με τον ίδιο τρόπο που τους εξέτασε ο κ. Σοφουλάκης. Αν ο κ. Λάππας θέλει να πάρει τον λόγο ως προστάτης των κουκουλοφόρων ας το κάνει.

Γιάννης Μπούγας (Πρόεδρος Επιτροπής): Η συνεισφορά του ΚΚΕ ήταν πολύτιμη στις εργασίες της Επιτροπής. Κατανοώ ότι πρόκειται για θέση αρχής. Ευχόμαστε σύντομα να επανέλθετε.

Βασίλης Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση): Δεν θα συμμετέχουμε στην εξέταση των μαρτύρων με τεχνικά μέσα. Θέλουμε οι μάρτυρες να εξετασθούν χωρίς κουκούλα, χωρίς τεχνικά μέσα και με το ονοματεπώνυμο τους.

«Ρεντίκολο» και θεσμοί…

Και σήμερα πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο αναφορικά με το σύνολο των εξελίξεων για την κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων. Έντονος διάλογος φέρεται να καταγράφηκε ανάμεσα στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα, τον βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλο και τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννη Γκιόλα.

Ο διάλογος φέρεται να έχει ως εξής:

Σπ. Λάππας: «Εξαιτίας της πλειοψηφίας η Επιτροπή έγινε ρεντίκολο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Καλωσορίζουμε την πλειοψηφία στον κόσμο της λογικής και νομιμότητας».

Δ. Μαρκόπουλος: « Εμείς θέλαμε εξέταση στο φως. Ευθυγραμμιζόμαστε με την απόφαση του Αρείου Πάγου ως κόμμα που σέβεται τους θεσμούς. Όμως δεν θα λειτουργούσαμε σαν συνήγοροι των κουκουλοφόρων όπως οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ».

Γ. Γκιόλας: Είναι προκλητικό να μας κάνει μαθήματα προστασίας των θεσμών η πλειοψηφία. ως μέλη της επιτροπής διατηρούμε στο ακέραιο το δικαίωμα που μας δίνει ο νόμος για να υποβάλλουμε ερωτήσεις στους μάρτυρες.

Πηγή: skai.gr