EastMed: Χαιρετίζει την υπογραφή της συμφωνίας ο ΣΥΡΙΖΑ

Θετική θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, για τον Αγωγό EastMed, και σημειώνει ότι το έργο συνεισφέρει καθοριστικά στην αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας, ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή και την ενίσχυση του γεωπολιτικού της ρόλου. Προσθέτει ακόμη ότι οι προκλήσεις ενόψει της συνάντησης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στην στρατηγική σημασία του έργου που αναδείχθηκε την περίοδο 2015 - 2019, με σημαντικότερους σταθμούς:

Την 5η Σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ το Δεκέμβριο 2018 στο Μπερ Σεβά, όπου οι πρωθυπουργοί των τριών χωρών συμφώνησαν στην υπογραφή της Συμφωνίας και ο Πρέσβης των ΗΠΑ, κ. Φρίντμαν, μιλώντας ρητά εκ μέρους του Πρόεδρου Τραμπ, υπογράμμισε τη στήριξη των ΗΠΑ στο έργο και κάλεσε όλες τις χώρες της περιοχής να συμβάλλουν στην επιτυχία του.

Τον Φεβρουάριο 2019 που το έργο έλαβε τη σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Μάρτιο 2019 κατά την πρώτη συνάντηση του πλαισίου συνεργασίας 3+1 (με τις ΗΠΑ), όπου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, κ. Πομπέο, τόνισε τη στρατηγική σημασία του έργου και την Αμερικανική στήριξη σε αυτό.

Ακολούθως υποστηρίζει ότι κατά την επόμενη περίοδο, η κυβέρνηση οφείλει να εντείνει τις προσπάθειές της για την θωράκιση του έργου, επικεντρώνοντας την προσοχή της σε τέσσερα μέτωπα:

Πρώτον, κατά την επικείμενη συνάντηση και ιδίως τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, πρέπει να εξασφαλισθεί ξεκάθαρη στήριξη στον αγωγό EastMed και το πλαίσιο συνεργασίας 3+1. Σημειώνει ωστόσο ότι οι ενστάσεις που εξέφρασε πρόσφατα ο Πρόεδρος Τραμπ στην υιοθέτηση του Νομοσχεδίου "Eastern Mediterranean Partnership" που αφορά μεταξύ άλλων τη στήριξη του σχήματος 3+1, αποτελούν ανησυχητικό οιωνό. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι η κύρωση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας σε τέσσερις εγκαταστάσεις, το οποίο κατατέθηκε στις 24/12/2019, δεν μπορεί παρά να εξαρτάται από τον βαθμό σύγκλισης των συμφερόντων μας με τις ΗΠΑ.

Δεύτερον, η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει την ενεργή συμμετοχή της Ιταλίας στο έργο, χωρίς την οποία δεν μπορεί να έχει μέλλον... Η υπογραφή της Συμφωνίας σε τριμερές σχήμα μπορούσε να είχε λάβει χώρα από τον Φεβρουάριο του 2019, ωστόσο στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν απλά η υπογραφή αλλά η συμμετοχή της Ιταλίας στου υπογράφοντες. Η πρόσφατη επιστολή του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας στην οποία αναφέρει γενικόλογα ότι η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει τον αγωγό «στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Σχεδίων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI)» είναι σαφές ότι δεν αρκεί.

Τρίτον, η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος ατόμων και εταιριών που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες εντός της περιοχής της παράνομης Συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης. Υπενθυμίζεται ότι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ανοιχτά, ότι ένας από τους στόχους της παράνομης Συμφωνίας είναι η παρεμπόδιση της κατασκευής του αγωγού εξ ου και εκτείνεται σε περιοχές από τις οποίες ο αγωγός αναμένεται να περάσει. Η παρεμπόδιση έργου στηριζόμενο από την Ε.Ε., είναι σαφές ότι πρέπει να οδηγεί σε ευρωπαϊκά μέτρα και κυρώσεις.

Τέταρτον, πρέπει να εξασφαλισθεί ότι δεν θα αντιμετωπισθούν δυσκολίες από πλευράς ΔΕΠΑ στην υλοποίηση του έργου μετά τον πρόσφατο νόμο που εκχωρεί σε έναν ιδιώτη το σύνολο του ποσοστού του δημοσίου στα δίκτυα φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και διατηρεί πλειοψηφικό ποσοστό για το δημόσιο στη ΔΕΠΑ Διεθνών, χωρίς, όμως, να διασφαλίζει κανένα έσοδο για τη χρηματοδότηση των διεθνών αυτών έργων. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι ο σχεδιασμός του διασφάλιζε τη χρηματοδότηση του Αγωγού EastMed καθώς το σταθερό έσοδο από τα δίκτυα φυσικού αερίου θα κατευθυνόταν στα διεθνή έργα.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρει ότι η πολύχρονη προσπάθεια που έχει καταβληθεί φέρνει τα σημερινά θετικά αποτελέσματα, οι προκλήσεις, όμως, παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από την κυβέρνηση.

Ti λέει το Κινάλ

«O αγωγός Eastern Mediterranean Pipeline (EastMed) σκοπεύει στη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φυσικού Αερίου, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής. Η παράταξη μας με γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, την διαρκή οικονομική ανάπτυξη και κυρίως τα ισχυρά γεωπολιτικά οφέλη οραματίστηκε και σχεδίασε ήδη από το 2011 ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά έργα της εποχής μας», αναφέρεται σε κοινή σνακοίνωση των Τομέων Ενέργειας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και των αντίστοιχων υπευθύνων βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής Γ. Αρβανιτίδη και Α. Λοβέρδου.

«Η ένταξη του αγωγού στον κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής μας αλλά και ταυτόχρονα την συναντίληψη της ΕΕ για την υψηλή προστιθέμενη αξία του αγωγού EastMed μιας και ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης συνολικά.

Για να γίνει όμως πραγματικότητα ο αγωγός που οραματιστήκαμε και σχεδιάσαμε είναι απαραίτητο να τηρηθούν οι εξής προϋποθέσεις:

1) Ο αγωγός Eastmed πρέπει να συν-διαμορφωθεί και λειτουργήσει ως έργο συνεργασίας, ειρήνης, ενότητας και ανάπτυξης των χωρών της Αν. Μεσογείου και της ΕΕ που θα ενταχθούν στη Συμφωνία Στήριξης του.

2) Οι χώρες που υπογράφουν τη Συμφωνία Στήριξης του Eastmed θα πρέπει να δεσμευθούν πολιτικά και μακροχρόνια ότι αυτός ο αγωγός είναι η βασική τους επιλογή για την όδευση προς την ΕΕ των νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που θα ανακαλυφθούν στην περιοχή. Θα πρέπει δηλαδή να δεσμευθούν ότι οι απαιτούμενες και αναμενόμενες νέες ανακαλύψεις δεν θα μεταβάλλουν τη στήριξη τους στον διεθνικό Eastmed προς όφελος σχεδίων με στενό εθνικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου από ευρωπαϊκούς πόρους και η δέσμευση μεγάλων καταναλωτών για αγορά ποσοτήτων φ.α. από τον Eastmed.

3) Οι πολιτικές ηγεσίες των χωρών που στηρίζουν τον Eastmed θα πρέπει να εκκινήσουν το διάλογο και να πείσουν τις εταιρείες που έχουν τα δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης σε Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα ότι ο Eastmed αποτελεί για αυτές τον συμφερότερο οικονομικά δρόμο πώλησης του φυσικού αερίου που θα ανακαλύψουν από δω και στο εξής.

Θέλουμε όμως να επισημάνουμε ότι ο αγωγός από μόνος του δεν έχει αποτρεπτική ισχύ έναντι της κλιμακούμενης Τουρκικής προκλητικότητας. Η Τουρκική προκλητικότητα αντιμετωπίζεται με ισχυρή πολιτική βούληση την οποία η Κυβέρνηση πρέπει να επιδεικνύει σε κάθε της βήμα με απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως την ενότητα και ομοθυμία στο εσωτερικό. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Η θέση μας εκφράστηκε με σαφήνεια από την πρόεδρο μας Φώφη Γεννηματά ότι πρέπει να καταστεί φανερό πως όποιος απλώσει δάχτυλο στα εθνικά, κυριαρχικά μας δικαιώματα θα χάσει το χέρι» αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

Αντιδράσεις ΚΚΕ 

Ενάντια στη συμφωνία για τον East Med τοποθετείται το ΚΚΕ, θεωρώντας πως ο ενεργειακός αυτός αγωγός, δεν πρόκειται να ωφελήσει τον ελληνικό λαό, αλλά αντιθέτως τον εμπλέκει σε νέες "μεγάλες περιπέτειες".  

Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ εκτιμά πως τα σχήματα συνεργασίας που δημιουργούνται με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο ή άλλα κράτη, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και της Γαλλίας, «δίνουν έδαφος στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε έναν 'αγώνα δρόμου' μεγάλων συμφερόντων». Η Ελλάδα εμπλέκεται ακόμα βαθύτερα στα ατλαντικά σχέδια μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε. και των Δυτικών Βαλκανίων από το ρωσικό φυσικό αέριο, και στον ενεργειακό «πόλεμο» των ΗΠΑ με τη Ρωσία και τη Γερμανία, που διεξάγεται στο έδαφος της Ευρώπης. Άλλο τόσο, εμπλέκεται επίσης στις αντιπαραθέσεις μεταξύ Ισραήλ-Λιβάνου και Παλαιστινιακής Αρχής για τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως απέδειξε και η συμμετοχή στον αγωγό ΤΑΡ, «η συμμετοχή της Ελλάδας στον έναν ή τον άλλο ενεργειακό αγωγό, για λογαριασμό μεγάλων οικονομικών ομίλων και γεωστρατηγικών επιδιώξεων, ούτε απέφερε, ούτε θα αποφέρει οφέλη για τους εργαζόμενους» επισημαίνει το ΚΚΕ. 

Στο πλαίσιο αυτό, «δεν πρέπει να περάσει η παραπλανητική επιχείρηση εφησυχασμού της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων»: «Οι εξελίξεις του προηγούμενου διαστήματος, απ' την Κύπρο μέχρι τη Λιβύη, είναι διδακτικές για όποιον εξακολουθεί να πιστεύει ότι η σύμπλευση της Ελλάδας με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του Ισραήλ μπορεί να αποτελέσει ασπίδα για την προστασία της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης. Η συμφωνία για τον αγωγό East Med είναι μέρος της 'προίκας' που θα κουβαλήσει ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ για τη συνάντηση με τον Τράμπ η οποία οδηγεί σε νέες επικίνδυνες δεσμεύσεις στην υπηρεσία του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού, όπως αποδείχθηκε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις που μετατρέπει την Ελλάδα σε ορμητήριο πολέμων και σε στρατιωτικό στόχο σε μια ενδεχόμενη γενική στρατιωτική αναμέτρηση στη περιοχή».  

Για τα παραπάνω, ο λαός χρειάζεται να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα, λαμβάνοντας υπόψη του και το γεγονός πως «η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας απαράλλακτα την απαράδεκτη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά σε μια συμφωνία χωρίς να έχει προηγηθεί η ανακήρυξη της ΑΟΖ, κίνηση που εντάσσεται στην πολιτική της προώθησης της συνεκμετάλλευσης, μέσω της επιδιαιτησίας της Χάγης» επισημαίνει το ΚΚΕ. 

Πηγή: skai.gr