Ιστορικές στιγμές για την Ορθοδοξία

Νέα εποχή στις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου – Πατριαρχείου Μόσχας σηματοδοτούν οι συνομιλίες που είχαν στο Κίεβο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Αλέξιος.

Όπως δήλωσε ο μητροπολίτης Σμολένσκ Κύριλλος μιλώντας στους δημοσιογράφους, η συνάντηση ήταν ειλικρινής και με τη βοήθεια του θεού θα αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα.

Ο μητροπολίτης Σμολένσκ ανακοίνωσε ότι ο πατριάρχης Αλέξιος θα συμμετάσχει στη σύναξη των Ορθοδόξων Πατριαρχών που οργανώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ο πατριάρχης Αλέξιος, ο οποίος νωρίτερα είχε μιλήσει για εξωεκκλησιαστικούς παράγοντες, λαϊκούς και πολιτικούς που δημιουργούν προβλήματα, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι ευγνώμων προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τη συμμετοχή του στους εορτασμούς της επετείου των 1020 χρόνων από τον εκχριστιανισμό των Ρώσων, ενώ δεν απέφυγε ποτέ να προσφωνήσει τον πατριάρχη Βαρθολομαίο ως Οικουμενικό Πατριάρχη και να πει ότι ήταν ευτυχής που έλαβε μέρος στη λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας που ρωτήθηκε σχετικά με την επιστολή με την οποία ο Πατριάρχης Αλέξιος ζητούσε από τους άλλους προκαθημένους να μη συμμετάσχουν στους εορτασμούς του Κιέβου, ανέφερε ότι δεν μπορεί ούτε να διαψεύσει ούτε να επιβεβαιώσει το περιεχόμενο της επιστολής, αλλά πρόσθεσε ότι το περιεχόμενό της είχε διογκωθεί και διαστραφεί από τον Τύπο.
Πηγή: skai.gr