Εθνική επιτυχία

Τα όσα έγιναν στο Βουκουρέστι αποδεικνύουν πως η Ελλάδα έχει όλες εκείνες τις δυνάμεις για να προασπίζει τα συμφέροντά της. Δύο είναι οι προϋποθέσεις για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας: Να είμαστε αξιόπιστοι στο εξωτερικό. Να είμαστε ενωμένοι στο εσωτερικό, τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό από το Βουκουρέστι, όπου συμμετέχει στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε στο μήνυμά του πως η ΠΓΔΜ θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μόνο αν λυθεί το θέμα της ονομασίας. Είχα πει σε όλους τους τόνους ότι μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση. Αυτό και έπραξα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή είναι υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων.

Σημείωσε δε, ότι η αποφασιστικότητα και τα επιχειρήματα, όταν χρησιμοποιούνται σωστά έχουν αποτελέσματα.

Στην διαπραγμάτευση του ΝΑΤΟ, ανέφερε ο πρωθυπουργός, επαναλάβαμε τα ισχυρά επιχειρήματά μας. Δεν απομονωθήκαμε όπως ίσως κάποιοι φοβούνταν. Αντίθετα βρήκαμε συμπαραστάτες. Το θέμα δεν τελειώνει εδώ, έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Αυτό που τελειώνει, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, είναι η ψευδαίσθηση εκείνων που νομίζουν ότι μπορούν να συμμετέχουν στο διεθνές γίγνεσθαι χωρίς να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί απ' όλους, επεσήμανε.

Στόχος μας δεν είναι να ταπεινώσουμε τους γείτονες αλλά να τους ενισχύσουμε να σταθούν στα πόδια τους. Επιδιώκουμε λύση που να σέβεται τις ευαισθησίες όλων, τόνισε ο κ. Καραμανλής, ενώ παράλληλα απηύθυνε νέα πρόσκληση προς την πολιτική ηγεσία της γείτονος χώρας να συμμετάσχει στο πλαίσιο του ΟΗΕ στην διαδικασία για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Πάντως, αν και η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ηπιότητα τις εν θερμώ αντιδράσεις της ΦΥΡΟΜ, τείνοντας χείρα φίλιας, τα Σκόπια επιμένουν στην αδιαλλαξία, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις εξελίξεις αποκλειστικά στην χώρα μας.

Αντιδρώντας με συναισθηματικούς όρους, ο πρόεδρος των Σκοπίων Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, μετά τη συνάντηση του με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, χαρακτήρισε αδικία την απόφαση.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι ορισμένες πτυχές της στρατηγικής που ακολουθεί η χώρα του θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν υπό το πρίσμα της νέας πραγματικότητας, χωρίς να αλλάξουν οι στόχοι – κλειδιά.

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα πρακτικά άσκησε το δικαίωμά της για βέτο, που είναι το βαρύ πυροβολικό στη διπλωματία και για την ενέργειά της αυτή θα πληρώσει, σίγουρα, υψηλό τίμημα. Ωστόσο, εμείς προχωρούμε μπροστά, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Έχουμε αντιμετωπίσει πολύ δυσκολότερες καταστάσεις. Θα αντιμετωπίσουμε και αυτή και θα βγούμε πιο δυνατοί. Επί 17 χρόνια υπήρχαμε ως μη μέλος του ΝΑΤΟ. Θα αντέξουμε και θα είμαστε πιο προσηλωμένοι στην ανάπτυξη της χώρας, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, τόνισε ο κ. Γκρούεφσκι.

Από την πλευρά του, ο διαπραγματευτής της χώρας, Νικολαϊ Ντιμιτρόφ, δήλωσε ότι η ΦΥΡΟΜ χρειάζεται χρόνο για να χωνέψει την απόφαση του ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ. το κόμμα των αλβανοφώνων, κατηγορεί την πολιτική ηγεσία της ΦΥΡΟΜ ότι δεν στάθηκε ικανή να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης και προέβη σε κινήσεις τις οποίες η Ελλάδα εξέλαβε ως προκλητικές.
Πηγή: skai.gr