Πιέζει ο χρόνος

Κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την ονομασία της Φύρομ λίγο από πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οι διαπραγματευτές Ελλάδας – Σκοπίων θα έχουν νέα συνάντηση την Τρίτη, στη Νέα Υόρκη, με στόχο την επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και ύστερα από παραινέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε οριακά ωφέλιμο το χρόνο που απομένει μέχρι τη σύνοδο Κορυφής, υποστηρίζοντας ότι η άλλη πλευρά έχασε πολύτιμο χρόνο θεωρώντας ότι η Αθήνα δεν εννοούσε τη θέση που έχει διατυπώσει για το ζήτημα της ονομασίας.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στα Σκόπια, ο διαπραγματευτής Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι οι θέσεις της χώρας του είναι σαφείς και τα επιχειρήματα ισχυρά, ενώ για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Φύρομο μίλησε για λογική πρόταση.

• • src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGakousteolo.png
• • Υπέρ ενός συμβιβασμού τάχθηκε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Εν τω μεταξύ, την επανασύνδεσή του με το κυβερνητικό σχήμα αποφάσισε την Κυριακή το Κόμμα των Αλβανόφωνων της Φύρομ.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, η αμερικανική πλευρά αποφάσισε να εμπλακεί πιο ενεργά στη διαδικασία, όταν η συνάντηση των δύο διαπραγματευτών με τον Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη κατέληξε εκ νέου σε αδιέξοδο.

Τότε, η Ουάσινγκτον έλαβε πρωτοβουλία να αναβαθμίσει σε επίπεδο υπουργών να αναβαθμίσει σε επίπεδο υπουργών τις διεργασίες, ώστε να επιτευχθούν πολιτικές αποφάσεις που δεν μπορούν να ληφθούν από τους δύο διαπραγματευτές.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Καθημερινή, το βασικό ζήτημα παραμένει να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές σε κοινά αποδεκτή ονομασία.

Παρά την αρχική αρνητική αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων στις τρεις προτάσεις που συζητήθηκαν στη Βιέννη (Νέα Μακεδονία, Άνω Μακεδονία και Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια) στη ΠΓΔΜ δείχνει να αναπτύσσεται έντονο ρεύμα υπέρ της συναίνεσης.
Πηγή: skai.gr