Νέος γύρος συνομιλιών για το όνομα

Την Τρίτη έχει προγραμματιστεί η νέα συνάντηση των διαπραγματευτών Ελλάδος Σκοπίων στη Νέα Υόρκη, υπό τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.

Το μεσημέρι η υπουργός εξωτερικών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες με τον σκοπιανό ομόλογο της Αντόνιο Μιλοσόσκι.

Εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι δεν είναι ούτε αισιόδοξη ούτε απαισιόδοξη ως προς την επίτευξη λύσης στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ πριν τη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ .

Παράλληλα, τόνισε πως εάν δεν υπάρξει συμπεφωνημένη λύση που να έχει τη βούλα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τότε η θέση της Ελλάδος είναι γνωστή.

Όσον αφορά τη νέα συνάντηση της Τρίτης, ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς θα έχει συνομιλίες με τους δύο διαπραγματευτές πρέσβεις κ.κ. Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ, στη Νέα Υόρκη.

• • src=/upload_files/Image/Grafika
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι ιδέες που αντάλλαξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών την
Τόσο η κ. Ντόρα Μπακογιάννη όσο και ο ομόλογός της Αντόνιο Μιλόσοσκι δεσμεύθηκαν να καταλήξουν σε λύση για το θέμα της ονομασίας, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους που έλαβαν χώρα στην οικία της αμερικανίδας μονίμου αντιπροσώπου στο ΝΑΤΟ, Βικτώριας Νούλαντ με τη παρουσία του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ.

Πάντως, η ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών διέψευσε τα δημοσιεύματα περί αμερικανικού μνημονίου ή σχεδίου συμφωνίας.

Όπως ξεκαθάρισε η κ. Μπακογιάννη αυτό που κατατέθηκε ήταν ιδέες προς συζήτηση ενώ επίσης διευκρίνισε ότι αυτή η συνάντηση δεν υποκαθιστά τη διαδικασία Νίμιτς.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη απάντησε: Δεν γνωρίζω αν θα επιτευχθεί συμφωνία στη Νέα Υόρκη. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση πραγματικά να εργαστεί για να υπάρξει μια εποικοδομητική συμφωνία.

Από τη πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι τόνισε ότι στη συνάντηση διατυπώθηκαν αρκετές απόψεις από την αμερικανική διοίκηση και ότι θεωρεί ότι αξίζει αυτές οι απόψεις να διαβιβαστούν στις πρωτεύουσες, να ενημερωθεί η ηγεσία όπως και οι αρχηγοί των μεγαλύτερων κομμάτων. Η Μακεδονία έχει επιχειρήματα, σαφείς θέσεις και ξεκάθαρο στόχο, όπως και βούληση να παραμείνει εποικοδομητικά ενταγμένη σε αυτή τη διαδικασία. Ο στόχος μας είναι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: skai.gr