Δέσμευση για το όνομα

Τη δέσμευση Ελλάδας ΦΥΡΟΜ να καταλήξουν σε λύση για την ονομασία εξέφρασαν η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη και ο σκοπιανός ομόλογός της, Αντόνιο Μιλόσοσκι, σε κοινό ανακοινωθέν, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους στο σπίτι της αμερικανίδας μονίμου αντιπροσώπου στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι οποίες διήρκεσαν περισσότερο από 2,5 ώρες.

Σημειώνεται ότι η λέξη δέσμευση χρησιμοποιείται για πρώτη φορά, αντικαθιστώντας την έκφραση καταγραφή απόψεων που χρησιμοποιούνταν έως τώρα.

Επιθυμούμε ένα όνομα που θα σηματοδοτεί τη διαφορά ανάμεσα στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας και στην περιοχή που σήμερα καλύπτεται από την ΠΓΔΜ κατέστησε σαφές η ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη συνάντηση με τον ομόλογο της κ. Μιλοσόσκι.

Η κύρια Μπακογιάννη διέψευσε τα δημοσιεύματα ότι υπήρξε αμερικανικό μνημόνιο ή σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατατέθηκε στη συζήτηση. Αυτό που κατατέθηκε, όπως είπε, ήταν διάφορες ιδέες για συζήτηση.

• • Παράλληλα, η υπουργός τόνισε ότι η συγκεκριμένη συνάντηση δεν υποκαθιστά τη διαδικασία Νίμιτς.

Σε ερώτηση αν είναι δυνατή μια συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, κατά τη νέα συνάντηση των διαπραγματευτών, η ΥΠΕΞ είπε ότι υπάρχει ελληνική βούληση για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις, προκείμενου να υπάρξει συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ τόνισε ότι η 'Μακεδονία' έχει επιχειρήματα, σαφείς θέσεις και ξεκάθαρο στόχο, όπως και βούληση να παραμείνει εποικοδομητικά ενταγμένη σ΄αυτή τη διαδικασία. Ο στόχος μας είναι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών στη Νέα Υόρκη υπό τον Μάθιου Νίμιτς.



Πηγή: skai.gr