Κλείσιμο

Οξεία αντιπαράθεση στη Βουλή

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης στη Βουλή, την Τρίτη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για "εξάμβλωμα που δεν κάνει καμία τομή, δεν λύνει κανένα πρόβλημα αλλά ανοίγει πληγές" και δημιουργεί ολοκληρωτική ισοπέδωση όλων των εργαζομένων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε για ακόμη μια φορά την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Από τη πλευρά του, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο "σκουπίδι" που μολύνει τις ελπίδες των ανθρώπων για καλύτερη ζωή.

Ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως είναι "συνένοχη" στο "έγκλημα της φοροδιαφυγής" και "ηθικός αυτουργός" αφού δεν πράττει τίποτα προς την κατεύθυνση της μείωσής της.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ όμως επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι "δεν ξέρω αν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στις ίδιες όχθες, αφού περιθώριο γενικότερης συνεργασίας δεν υπάρχει".

"Μπορούμε όμως" - όπως είπε- "να δώσουμε μια κοινή μάχη για την απόσυρση του νομοσχεδίου της Ν.Δ. και την κατάργηση των διατάξεων του νόμου Ρέππα".

Αποφασίστε λοιπόν "σε ποιά όχθη βρίσκεστε", πάρτε θέσεις στα συγκεκριμένα ζητήματα. "Η μάχη τώρα αρχίζει" για να φύγει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και "να έρθει μια νέα πλειοψηφία με επίκεντρο την ριζοσπαστική αριστερά".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάντως σήκωσε το γάντι της πρόκλησης από τον κ. Αλαβάνο και απάντησε ότι "τώρα προέχει να δώσουμε τη μάχη κατά του νομοσχεδίου της ΝΔ και δεν είναι η ώρα να συζητάμε για τα ποια είναι αυτά που χωρίζουν τους εργαζομένους".

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι "όμηρος του κεφαλαίου" και συνεχίζει τη μονομερή λιτότητα νομοθετώντας σε βάρος των μη προνομιούχων.

Ο κ. Καρατζαφέρης έκλεισε την ομιλία του ανακοινώνοντας ότι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός αποχωρεί από τη συζήτηση του νομοσχεδίου, αφήνοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει μόνη της για κάτι που θα ντρέπεται τα επόμενα χρόνια.

Από τη πλευρά της, η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά τόνισε ότι "η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο βήμα, ελπίζουμε να ακολουθήσετε".

Υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το Ασφαλιστικό, η κ. Πετραλιά επανέλαβε πως το κυβερνών κόμμα δεν βάζει στη ζυγαριά κανένα πολιτικό κόστος, δεν ξεπουλάει τις δεσμεύσεις για τις οποίες έλαβε ισχυρή λαϊκή εντολή και λύνει το πρόβλημα "τώρα που δεν είναι αργά και μπορούμε να προχωρήσουμε σε ήπιες και αποτελεσματικές αλλαγές, έχοντας το αναγκαίο μεταβατικό διάστημα που χρειάζεται ώστε να μην αιφνιδιαστεί κανείς".

"Ή λοιπόν το κοιτάμε κατάματα και δίνουμε λύσεις ή το αφήνουμε, όπως έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις, να εκδικηθεί τους πολίτες για την δική μας απραξία" είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την υπουργό Απασχόλησης, το σημερινό "γερασμένο και απονευρωμένο από τις βασικές του αξίες" Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης "δεν μπορεί να το σώσει ούτε η κρατική χρηματοδότηση" ακόμα και τώρα "που και επιβεβαιώνεται στην πράξη η βούληση της κυβέρνησης για την τήρηση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την τριμερή χρηματοδότηση".

Η κ. Πετραλιά χαρακτήρισε ακόμη απόλυτη στρέβλωση τις αιτιάσεις ότι θίγονται οι εργαζόμενες μητέρες.
Πηγή: skai.gr