Συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ

Νέα δεδομένα για την επίλυση του κυπριακού θα προκαλέσει η πολυ-αναμενόμενη συνάντηση του νέου προέδρου της κυπριακής δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Η συνάντηση θα γίνει με τη παρουσία του ειδικού αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών Μάικλ Μόλερ, την Παρασκευή.

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν ανακοίνωσε ότι σύντομα θα στείλει στην Κύπρο τον βοηθό του Λιν Πάσκοε για διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές.

Αναμένεται ότι μετά τη συνάντηση της Παρασκευής θα ανακοινωθεί συμφωνία-έχει γίνει σχετική προεργασία- Χριστόφια- Ταλάτ για το άνοιγμα της διόδου από και προς τα κατεχόμενα στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία.

Το άνοιγμα της διόδου, η οποία παραμένει κλειστεί από τις δικοινοτικές ταραχές του 1963, σίγουρα θα δημιουργήσει θετικό κλίμα και θα συμβάλει στην περαιτέρω προσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ωστόσο, το μεγάλο ζητούμενο της συνάντησης είναι, αν οι κύριοι Χριστόφιας και Ταλάτ θα συμφωνήσουν στην εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006,ώστε να ανοίξει ο δρόμος ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Στο θέμα αυτό, όπως φαίνεται από τις επιστολές Ταλάτ προς τον γ.γ. του ΟΗΕ και της Άγκυρας προς τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις προσεκτικές τοποθετήσεις του Κύπριου προέδρου, οι θέσεις των δύο πλευρών παρουσιάζονται ασύμβατες.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας προσέρχεται στη συνάντηση της Παρασκευής με δύο ισχυρά όπλα: Τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, η οποία, όπως επεσήμανε στην πρόσφατη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, φέρει την υπογραφή του κ. Ταλάτ, και τη διευθέτηση που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο του 2007 για τη σύσταση επτά τεχνικών επιτροπών για συζήτηση θεμάτων ουσίας και επτά επιτροπών για θέματα καθημερινότητας.

Αντίθετα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιδιώκει απεγκλωβισμό από τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Η τουρκική πλευρά επιθυμεί επανάληψη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο ηγετών, στη βάση του σχεδίου Ανάν, το οποίο θεωρεί "κεκτημένο".

Από τη πλευρά του, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε σε εκπροσώπους της ΕΕ και του ΟΗΕ να αποτελέσει το σχέδιο Αναν βάση για νέες συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου.

Καλεί επίσης τις χώρες της ΕΕ να ενθαρρύνουν τους Ελληνοκυπρίους να βρουν μια λύση για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί και την περιοχή.
Πηγή: skai.gr