Απάντηση Κοστούνιτσα στην ΕΕ

Δημοψηφισματικό χαρακτήρα για το θέμα του Κοσόβου επιθυμεί να δώσει στις επικείμενες εκλογές ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Η καλύτερη απάντηση που μπορεί να δώσει ο λαός της Σερβίας στις θέσεις που συγκεκριμένοι υπουργοί της ΕΕ έχουν εκφράσει, είναι να επαναβεβαιώσουν στις επικείμενες εκλογές την πολιτική ότι η Σερβία, με το Κόσοβο ως αναπόσπαστο τμήμα της, θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή ενταξιακή της πορεία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας στο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ.

Σε αυτή την περίπτωση, μια νέα σερβική κυβέρνηση θα ξεκινήσει, υπό πλήρη νομιμοποίηση να διαπραγματεύεται με την ΕΕ τους τρόπους με τους οποίους η Σερβία, μαζί με την επαρχία του Κοσόβου, θα μπορούσε να ξεκινήσει τη διαδικασία σύνδεσης με την Ένωση, τόνισε ο κ. Κοστούνιτσα.

Στις εκλογές, θα πρέπει να δοθεί σαφής εντολή στη νέα σερβική κυβέρνηση, ώστε η Σερβία να γίνει εταίρος της ΕΕ στο πλαίσιο των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, πρόσθεσε ο κ. Κοστούνιτσα.

Ο σέρβος πολιτικός σχολίασε κατ' αυτόν τον τρόπο δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών που εξέφρασαν την ελπίδα ότι στις πρόωρες σερβικές εκλογές θα επικρατήσουν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.

Αξιωματούχοι της ΕΕ, που υποστήριξαν ανοιχτά την επανεκλογή του φιλοευρωπαϊστή πρόεδρου της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, τον περασμένο μήνα, κατέστησαν σαφές ότι θεωρούν τις εκλογές αυτές ως μια  για τους Σέρβους να πουν στους ηγέτες τους ότι θέλουν τη συνέχιση των δεσμών με την ΕΕ.
Πηγή: skai.gr