Kυβερνητική κρίση στα Σκόπια

Τελεσίγραφο προς τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι έστειλε αργά τη Δευτέρα το βράδυ το "Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών" (DPA) του Μέντουχ Θάτσι.

Το αλβανικό κόμμα απειλεί με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό αν δεν ικανοποιηθούν έξι αιτήματα της αλβανικής εθνικής κοινότητας.

Το DPA ζήτησε από τον πρωθυπουργό, κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, τα έξι αυτά αιτήματα να διευθετηθούν έως τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι από τις 2 έως τις 4 Απριλίου.

Σε περίπτωση που το DPA αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, τότε η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι θα απολέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, το DPA, όπως ανακοίνωσε, ζήτησε:

- την ψήφιση νόμου για την κοινωνική αποκατάσταση των πρώην αγωνιστών του UCK, οι οποίοι το 2001 ενεπλάκησαν σε βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ, οι οποίες έληξαν με την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας

- την ψήφιση νόμου για την αναγνώριση της αλβανικής γλώσσας σε θεσμικό επίπεδο

- την άμεση αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ

- την αύξηση του αριθμού των Αλβανών στη δημόσια διοίκηση στην ΠΓΔΜ

- τη διευθέτηση του ζητήματος της χρησιμοποίησης του αλβανικού εθνικού συμβόλου (το οποίο ταυτίζεται με την αλβανική σημαία)

- το κλείσιμο της υπόθεσης των τεσσάρων υποθέσεων που ερευνούσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία-ICTY- (πρόκειται για τέσσερις υποθέσεις για τις οποίες υπήρξαν υποψίες για διάπραξη εγκλημάτων από την πλευρά των αγωνιστών του UCK στις συγκρούσεις του 2001).
Πηγή: skai.gr