Νέα πρωτοβουλία

Νέα πρωτοβουλία για το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα από τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία εκτιμά ότι υπάρχει ακόμη χρόνος ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.

Επαναλαμβάνει επίσης ότι αν αυτό δεν επιτευχθεί, η Ελλάδα δεν μπορεί να πει το ναι για τη συμμετοχή της Φύρομ στις συνομιλίες του Βουκουρεστίου.

src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGdeiteolo1.png
Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο για την εξεύρεση λύσης στο Σκοπιανό.

Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας διεμήνυσε ότι αυτό που χρειάζεται να δούμε είναι να κάτσουν τα δύο μέρη μαζί να εργαστούν με τον κ. Νίμιτς και να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση

Φαίνεται πάντως ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ δέχθηκε αρκετές πιέσεις από την αμερικανική πλευρά, γεγονός που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι εκδόθηκε μια και μόνο ανακοίνωση από τη κυβέρνηση της χώρας για την επίσκεψη Φριντ χωρίς αναφορές στην ουσία των συνομιλιών.

Πηγή: skai.gr