Επίσκεψη αστραπή στα Σκόπια

Επίσκεψη "αστραπή" στα Σκόπια, από τον, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ντάνιελ Φριντ.

Σε ανακοίνωση από το γραφείο του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, αναφερόταν ότι θα συναντήσει τον κ. Φριντ την Παρασκευή στις 22:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας).

Επίσης, ο κ. Φριντ ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί στα Σκόπια τόσο με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Στις συναντήσεις του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με την ηγεσία της ΠΓΔΜ, θα εξετασθούν οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της ονομασίας και οι δυνατότητες εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης, με απώτερο χρονικό ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Στο μεταξύ, το συγκυβερνών "Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών" (DPA) του Μέντουχ Θάτσι, ζήτησε την Παρασκευή την άμεση επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στη χρήση της αλβανικής γλώσσας σε θεσμικό επίπεδο και την αποκατάσταση των πρώην αγωνιστών του UCK οι οποίοι το 2001 ενεπλάκησαν σε ένοπλες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ.

"Ζητούμε τα ανοιχτά αυτά θέματα να επιλυθούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο στο Βουκουρέστι. Κρίνουμε ότι η 10μηνη απραξία και η μη υλοποίηση αυτών των δύο σημείων καταδεικνύουν ότι το VMRO-DPMNE θέλει να κερδίσει χρόνο", ενώ το DUI συμπεριφέρεται ανεύθυνα, όσον αφορά τα αιτήματα του αλβανικού εκλογικού σώματος", δήλωσε σήμερα η Φλόρα Καντρίου, βουλευτής και μέλος του Προεδρείου του DPA.

Σύμφωνα με την ίδια, η επίλυση των δύο αυτών ζητημάτων, είναι πολύ σημαντικά για τον αλβανικό πληθυσμό στην ΠΓΔΜ.

Ο Ράφιζ Αλίτι, βουλευτής του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ "Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη -DUI- του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι, δήλωσε ότι το DPA συμμετέχει στην κυβέρνηση και γι’ αυτό πρέπει να υλοποιήσει την διευθέτηση των δύο αυτών ζητημάτων, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Αλίτι, ανέδειξε το DUI.
Πηγή: skai.gr