Κρίσιμες συνομιλίες

Κρίσιμες επαφές έχει από το πρωί της Δευτέρας στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, στον απόηχο του ναυαγίου της τριμερούς συνάντησης που έγινε στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ συναντήθηκε αρχικά με τον πρωθυπουργό (δεν έγιναν δηλώσεις)  και αυτήν την ώρα (12) συναντάται  με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGakousteolo.png
Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και οι εξελίξεις στο Κόσοβο και το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σέφερ θα μεταφέρει στον πρωθυπουργό το μήνυμα ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ πρέπει να γίνει για λόγους σταθερότητας στην περιοχή και ότι το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων δεν αποτελεί κριτήριο ένταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας της βόρειοατλαντικής συμμαχίας θα μεταφέρει μήνυμα του αμερικανού προέδρου, τον οποίο συνάντησε τη Παρασκευή.

Παράλληλα, ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς δήλωσε το Σάββατο μετά τις άκαρπες συνομιλίες Αθήνας Σκοπίων στη Νέα Υόρκη ότι η λύση του ζητήματος της ονομασίας της ΦΥΡΟΜ θα είναι όφελος για τις δυο χώρες και για την περιοχή, ενώ χωρίς λύση τα προβλήματα θα είναι σημαντικά.

 


Την πρόθεση της Μόσχας να υιοθετήσει στις διμερείς σχέσεις με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας νέα ονομασία, εφόσον αυτή προκύψει από την διαδικασία διαπραγμάτευσης, προανήγγειλε ο ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Βντόβιν.

Την με γεωγραφικό προσδιορισμό δέχεται το 43% των πολιτών σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για τη Καθημερινή της Κυριακής, ενώ υπέρ του βέτο τάσσεται το 84%
Πηγή: skai.gr