Μετά το ναυάγιο οι πιέσεις...

Το χάσμα στις θέσεις Αθήνας Σκοπίων δε γεφυρώθηκε από τον ειδικό μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς μετά τη συνάντηση του
Μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο, ο Μάθιου Νίμιτς εναποθέτει πλέον τις ελπίδες του στην άσκηση έντονων διπλωματικών πιέσεων από την Ουάσιγκτον, που αναμένεται να περιλαμβάνουν και τηλεφωνικές παρεμβάσεις του προέδρου Μπους προς τους κ.κ. Καραμανλή και Τσερβενκόφσκι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συζήτησε το θέμα του ονόματος με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, ο οποίος μετά τη συνάντηση του στην Ουάσινγκτον με τον κ. Μπους θα ενημερώσει σχετικά τον έλληνα πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, κατά την επίσκεψή του τη Δευτέρα στην Αθήνα.

• • • • Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί και με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Θέματα της ημερήσιας διάταξης αναμένεται να αποτελέσουν, περάν του ζητήματος της ονομασίας, η διεύρυνση της ευρωατλαντικής συμμαχίας ευρύτερα, η κατάσταση στο Κόσοβο, οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, οι σχέσεις ΝΑΤΟ ΕΕ καθώς και οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.



Μετά τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών ο κ. Σέφερ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Την πρόθεση της Μόσχας να υιοθετήσει στις διμερείς σχέσεις με την ΠΓΔΜ νέα ονομασία, εφόσον αυτή προκύψει από την διαδικασία διαπραγμάτευσης, προανήγγειλε ο ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Βντόβιν.

Σημειώνεται ότι επειτα από το ναυάγιο του Σαββάτου στις συνομιλίες του ΟΗΕ, παραμένει αδιευκρίνιστο αν, και πότε, αυτές θα επαναληφθούν.

Εξάλλου, στην ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν εμμείνουν στην ως σήμερα στάση τους, τάσσεται το 84% των πολιτών σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής.
Πηγή: skai.gr