Κλείσιμο

Δυσεξήγητη επιλογή

Αιφνιδιασμένοι δηλώνουν πολιτικοί κύκλοι στη χώρα μας, μετά την ανεξήγητη προώθηση από την κυβέρνηση της υποψηφιότητας του Γιάννου Παπαντωνίου στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).

Για πολιτικό
Υπενθυμίζεται ότι το 2006 ο κ. Παπαντωνίου υπεραμύνθηκε της ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την αποπομπή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με απόφαση του κ. Παπανδρέου.

Η εκλογή του διαδόχου του σημερινού προέδρου της ΕΤΑΑ Ζαν Λεμιέρ θα γίνει το Μάιο κατά την ετήσια συνέλευση των μετόχων της τράπεζας στο Κίεβο.

Είναι αυτονόητο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει μία ελληνική υποψηφιότητα, δήλωσε στο Ρόιτερ κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος επιβεβαίωσε την υποψηφιότητα Παπαντωνίου.

Ο κ. Παπαντωνίου θα έχει αντιπάλους του τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη της Ουγγαρίας Γκόργκι Σουράνι, τον νυν υφυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Τόμας Μίροβ και τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τσεχίας Ζντένεκ Τούμα.

Ο επί οκταετία γάλλος πρόεδρος της τράπεζας κ. Λεμιέρ ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι δεν θα επιδιώξει μια τρίτη θητεία.

Με εξαίρεση τον σημερινό πρόεδρο της Γερμανίας Χορστ Κέλερ, ο οποίος είχε αναλάβει τα ηνία της τράπεζας την περίοδο 19982000, όλοι οι άλλοι πρόεδροί της Τράπεζας ήταν Γάλλοι.

Η ΕΤΑΑ ιδρύθηκε το 1991 με στόχο την ενίσχυση των οικονομιών στην περιοχή. Διαθέτει 61 χώρες μετόχους, μεταξύ αυτών η ΕΕ και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Πηγή: skai.gr