Το ζήτημα της ονομασίας είναι διμερές

Στη διαβεβαίωση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αποτελεί \"επιθυμία της κυβέρνησης των Σκοπίων\" προχώρησε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά, \"υπάρχουν και κόκκινες γραμμές, τις οποίες δεν μπορούμε να υπερβούμε\".

Μετά τη συνάντησή του με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Όλι Ρεν την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ επέμεινε ότι το θέμα της ονομασίας είναι ένα διμερές ζήτημα με την Ελλάδα ενώ σημείωσε ότι η επίλυση αυτού του ζητήματος δεν αποτελεί κριτήριο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, ανέφερε, επίσης, ότι \"κατά κοινή παραδοχή\" η χώρα του πληροί τα κριτήρια τα οποία θα της επέτρεπαν να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Συνεχίζοντας, όμως, ανέφερε ότι \"η Ελλάδα, ως μέλος και των δύο οργανισμών έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο\".

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συζήτησαν με τον Μπ. Τσερβένκοφσκι το θέμα της ονομασίας και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση στο ζήτημα αυτό, \"τώρα που είναι η χρυσή στιγμή\", όπως χαρακτηριστικά είπε.

Δήλωσε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απόλυτα ενήμερη για τις προτάσεις Νίμιτς και κατέληξε λέγοντας ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας των υποψηφίων για ένταξη χωρών με τις χώρες μέλη της ΕΕ, είναι βασικός παράγοντας για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι θα συναντηθεί τη Τετάρτη με τον Χαβιέ Σολάνα και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ.
Πηγή: skai.gr