Κλείσιμο

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς καλεί στη Νέα Υόρκη τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ κ.κ Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ αντίστοιχα, για ένα νέο γύρο συνομιλιών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο ειδικός μεσολαβητής κάλεσε τις δύο πλευρές για συνεχείς συζητήσεις, γεγονός που ερμηνεύεται ως εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας λίγες ημέρες πριν από την άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα
Εν τω μεταξύ, σε συνέχεια σχετικών οδηγιών, ο Έλληνας διαπραγματευτής στη διαδικασία του ΟΗΕ για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Πρέσβυς κ. Α. Βασιλάκης, ενημέρωσε τη Τρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών τους διαπιστευμένους στην Ελλάδα Πρέσβεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ καθώς και σε χωριστές συναντήσεις τους Πρέσβεις της Κίνας και της Ρωσίας, για τις θέσεις της Ελλάδας στο ζήτημα της ονομασίας.

Το ζήτημα είναι διμερές. Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι τόνισε ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας δεν πρέπει να αποτελέσει κριτήριο για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ούγγρο ομόλογό του Φέρεντς Γκιούρτσανι ο κ. Γκρούεφσκι επέμεινε στη θέση πως το πρόβλημα είναι διμερές.

Εμείς κάναμε ό,τι μας ζητήθηκε για να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ. Το διμερές πρόβλημα με την Ελλάδα για την ονομασία, το οποίο τώρα προβάλλεται ως πρόβλημα της Συμμαχίας, είναι άνευ προηγουμένου και μπορεί να προκαλέσει ζημιά τόσο στη Μακεδονία, όσο και στην περιοχή και στην ίδια τη Συμμαχία δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Την Τρίτη, προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής, ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Εν τω μεταξύ, κληθείς να σχολιάσει αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία στην πλειοψηφία τους οι πολίτες τάσσονται υπέρ του βέτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος τόνισε ότι είναι σαφής η τοποθέτηση της κυβέρνησης δια του πρωθυπουργού.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν βουλευτές σε κατάσταση μόνιμης υστερίας, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι προφανώς η ερώτηση έχει σχέση με σχετική τοποθέτηση του Γραμματέα της ΝΔ Λ. Ζαγορίτη κι ανέφερε πως επικοινώνησε μαζί του και ότι ο Γραμματέας θα κάνει νέα δήλωση.

Αναφορικά με το αίτημα βουλευτών της ΝΔ για σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Θ.Ρουσόπουλος παρέπεμψε σε προηγούμενες απαντήσεις του στο ίδιο ερώτημα.

Παράλληλα, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι δεν είχε κάτι νέο να πει αναφορικά με τη διαρροή της πρότασης Νίμιτς και την πορεία των ερευνών για τον εντοπισμό του υπεύθυνου.

Ψυχραιμία συνέστησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. σχετικά με τις δηλώσεις Άνθιμου, ότι θα προτείνει να συζητηθεί το θέμα στην Ιερά Σύνοδο την Πέμπτη, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών είπε ότι δεν έχει τεθεί μέχρι στιγμής στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Πηγή: skai.gr