Η θέση των κομμάτων

Για το περιεχόμενο της πρότασης Νίμιτς, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει σύνθετη διπλή ονομασία, ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς από το πρωί της Τετάρτης η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο πρωθυπουργός είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με το Μάθιου Νίμιτς.

Αρχικά η κ. Μπακογιάννη ενημέρωσε την κυβερνητική επιτροπή και στη συνέχεια του πολιτικούς αρχηγούς. Ο κ. Παπανδρέου ήταν ο πρώτος με τον οποίο συναντήθηκε η υπουργός, ενώ παρών ήταν και ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Σύμφωνα με το Θεόδωρο Πάγκαλο, παρατέθηκαν πολλά στοιχεία από την κυρία Μπακογιάννη, ώστε να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να διαμορφώσει την άποψή του, ενώ τόσο ο κ. Παπανδρέου, όσο και άλλα στελέχη είδαν το κείμενο της πρότασης.

src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGakousteolo.png
• • • Ο κ. Πάγκαλος εκτίμησε ότι η πρόταση Νίμιτς είναι διατυπωμένη σε έγγραφο μικρής έκτασης και με περιοριστική μορφή και υπογράμμισε ότι συμφέρον της χώρας είναι η κυβέρνηση να διατηρήσει όλα τα διαπραγματευτικά της πλεονεκτήματα.

Τέλος, ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε για ακόμα μία φορά τη θέση του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της ονομασίας, σύμφωνα με την οποία δε συζητείται το ενδεχόμενο διπλής ονομασίας.

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τάχθηκε υπέρ μίας ενιαίας ονομασίας, όπου ο όρος Μακεδονία θα είναι γεωγραφικός και όχι ενθοτικός, ενώ σε ερώτηση για διπλή ονομασία απάντησε ότι δεν είναι λειτουργική γιατί αναπαράγει το πρόβλημα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ενημερώνει τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ.
Η κ. Παπαρήγα κατέληξε λέγοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι το όνομα, για το οποίο μπορεί να δοθεί λύση, αλλά η κατάσταση στα Βαλκάνια, η οποία –όπως είπε, είναι πολύ πιο σοβαρή.

Το ΚΚΕ καλεί σε
Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για επικίνδυνα σχέδια στην περιοχή των Βαλκανίων και εκτιμά ότι η νέα αλλαγή συνόρων ανάβει το φιτίλι για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, εθνικιστικές εξάρσεις και πολέμους. Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΚΕ εκτιμά ότι δεν είναι καθόλου άσχετη η προωθούμενη λύση στο ζήτημα της υπόθεσης της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Τη θέση του ΣΥΝ για επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής λύσης με γεωγραφικό προσδιορισμό επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας στην κ. Μπακογιάννη ότι είναι αντίθετος σε κάθε είδους συσχετισμό των εξελίξεων του Κοσσυφοπεδίου με το θέμα των εξελίξεων της ΠΓΔΜ.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης μετά τη συνάντηση του με την κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι πρέπει να ζητηθεί η γνώμη του ελληνικού λαού για το θέμα του ονόματος.

Επικαλέστηκε σφυγμομετρήσεις, σύμφωνα με τις οποίες άνω του 80% του λαού δεν θέλει υποχωρήσεις στο Σκοπιανό.
Πηγή: skai.gr