Αμφίρροπος ο α' γύρος

Στις κάλπες προσέρχονται από τις 7 το πρωί της Κυριακής οι πολίτες στη Κύπρο για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Πρόκειται για τις πρώτες εκλογές μετά το δημοψήφισμα για το Κυπριακό του 2004 αλλά και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον ίδιο χρόνο.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι εκλογές αυτές είναι οι πιο αμφίρροπες στην 48χρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν δίνουν σαφές προβάδισμα για κανέναν από τους τρεις βασικούς υποψηφίους.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία είναι συνολικά εννέα, με βασικούς διεκδικητές τον νυν πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και τον πρώην ΥΠΕΞ και ευρωβουλευτή Ιωάννη Κασουλίδη.

Υποψήφιοι είναι επίσης ο ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, ο πρώην υπουργός Κώστας Θεμιστοκλέους και οι κύριοι Ανδρέας Ευστρατίου, Αναστάσης Μιχαήλ, Κώστας Κυριάκου και Χριστόδουλος Νεοφύτου.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ψήφισε στις 9 το πρωί στο εκλογικό κέντρο της κοινότητας Δευτεράς, όπου βρίσκεται και η κατοικία του.

Σήμερα είναι η μέρα του κυρίαρχου λαού, ο οποίος αποφασίζει για την τύχη του τόπου μας, για το μέλλον που έρχεται ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Από την πλευρά του, ο Δ.Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα είναι η τελευταία ψηφοφορία σε προεδρικές εκλογές, ενώ και ο Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του  ότι θα βρίσκεται την ερχόμενη Κυριακή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το ΑΚΕΛ κατέρχεται αυτοδύναμα στις προεδρικές εκλογές και επίσης ότι ένας υποψήφιος, ο Μάριος Ματσάκης, τάσσεται ανοικτά στο κυπριακό κατά της λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Το ζητούμενο της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης είναι ποιοι δύο από τους τρεις βασικούς διεκδικητές θα περάσουν στον δεύτερο γύρο, στον οποίο θα αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογής Λάζαρο Σαββίδη, στις 18:00 θα έχουν βγει τα πρώτα αποτελέσματα των μικρών εκλογικών κέντρων, ενώ, αν όλα έχουν κυλήσει ομαλά, όπως σημείωσε ο κ. Σαββίδης, στις 20:30 θα εκδοθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Στις εκλογές αναμένεται να ψηφίσουν 515.994 συν τους 361 εγκλωβισμένους στα κατεχόμενα, που θα έλθουν στις ελεύθερες περιοχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά θα ψηφίσουν 390 Τουρκοκύπριοι, πολίτες της Kυπριακής Δημοκρατίας που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, μετά από νομοθετική ρύθμιση.

Συνολικά θα λειτουργήσουν 1.159 εκλογικά κέντρα .
Πηγή: skai.gr